Orlické hory a Podorlicko jako stvořené pro letní toulání…

13. červen 2014, 14:22
Orlické hory a Podorlicko jako stvořené pro letní toulání…

Orlické hory a Podorlicko jsou krajem malebným, nedobitým, tichým, krásným a odpočinkovým. Jestliže se jedná o přívlastky blízké vaší duši a představa o létě tráveném touláním se uprostřed přírody vás vyloženě láká, na nic nečekejte, sbalte batohy a opusťte svá betonová bydliště.  Naše dnešní povídání nás zavede především do podhůří Orlických hor, které v následujících měsících připravilo mnohé zajímavé pro své návštěvníky.

Tvrz Orlice a Muzeum řemesel v Letohradě

Již ve středověku lidé dbali o své tělo, a tak není divu, že i na středověké Tvrzi Orlice v Letohradě si kromě prohlídek ve třech expozicích a krčmy můžete užít širokou nabídku wellness, komfortní ubytování, ale i restauraci s letním posezením na hradbách. Děti jistě ocení hřiště s lanovkou a voliéry se živými zvířaty. Další zvířata v přírodní scenérii tvoří i jeden prohlídkový okruh na tvrzi. Areál se nachází na východním okraji města Letohrad uprostřed přírody, přímo u rybníku plného obrovských kaprů, prostě úžasné místo pro pobyt se skvělým odpočinkem.  Od března letošního roku je tu také otevřena nová trasa, která vás překvapí krásnými prostory druhého a třetího nadzemního patra tvrze. Užasnete nad výrobky z již neexistujících orlických skláren, uvidíte originální renesanční sgrafita, sejmutá z jižní stěny tvrze, a nahlédnete do historické knihtiskařské dílny, kde si budete moci sami něco vytisknout.

Letohrad nesmíte určitě vynechat 5. července 2014, kdy se v areálu Muzea řemesel v Novém Dvoře uskuteční již 6. ročník oblíbené „Řemeslnické soboty“. O místo na této stylové akci má zájem velké množství výrobců řemeslných výrobků z celé republiky, z nichž bývá více než 150 vybráno k účasti. Pro návštěvníky bude i tentokrát připraven pestrý program. Za zmínku stojí obrovská mlátička z přelomu minulého století od firmy Umrath z Prahy, kterou bude pohánět mohutná parní lokomobila z Anglie ze stejného období, první parní automobil na světě z roku 1815 od firmy Božek Praha. Uvidíte ostrý zásah hasičů s parní stříkačkou z roku 1912, řezání klády na velkém katru, kování koně, řezání na cylindrické pile. V provozu bude opět manufaktura pro děti a mechanická trasa muzea včetně kočárovny, školní třídy a pražírny kávy.

Muzeum řemesel můžete navštívit celoročně a užít si atmosféry první republiky. V minulém roce byla otevřena unikátní expozice zubní a gynekologické ordinace, která ukazuje dvě různé stomatologické ordinace, rentgen, ojedinělou gynekologickou ordinaci z roku 1924 a operační sál z roku 1960. Nechybí zde například jedna z prvních vrtaček, poháněná šlapáním na pedál. Je zde i elektroterapeutický přístroj Violet Ray, který si zahrál ve filmu Postřižiny.
www.tvrzorlice.cz
www.muzeumremesel.cz

Dřevěná koučink akademie v Libchavách

Nejenom manažeři ale i budoucí koučové získávají dovednosti a zkušenosti v překrásném prostředí koučink akademie v Libchavách. Kurzy probíhají v dřevěných srubech, v naprostém klidu, uprostřed přírody. Běžně se tu setkávají lidé, kteří obsazují vedoucí pozice ve firmách, ale i veřejné správě, a kteří se potřebují na chvíli zastavit, zamyslet se a jednoduše se znovu nadechnout. K tomu všemu dopomáhá celá koncepce dřevěných staveb zasazených do překrásné přírody a odborné vedení manželů Štěpánkových a celého týmu, jenž dává do své práce celé své srdce.

Kromě koučink akademie je běžné veřejnosti nabízena možnost ubytovat se v nádherných apartmánech, zvaných Na vršku. Apartmány na vršku poskytují ubytování pro všechny, kteří mají rádi přírodu, pohodu a klid. Apartmány jsou postavené z různých dřevěných materiálů a zasazené do malebné přírody podhůří Orlických hor.
www.koucinkakademie.cz
www.apartmanynavrsku.cz

Bazény v Ústí nad Orlicí: slané koupání i vlastní voda z hlubin

Krytý plavecký bazén v Ústí nad Orlicí využívá technologii slané vody bez standardního chlórování. Voda v bazénu je upravena na slanost blížící se hodnotě lidských slz. Je tak mnohem méně slaná než voda v moři, přesto natolik slaná, že koupání v ní je zdravější a bezpečnější. Takto upravená voda, neštípe v očích, nezpůsobuje alergické reakce, navíc navozuje pocit svěžesti a lépe nadnáší.

„Technologie slané vody představuje moderní přístup k úpravě vody pro veřejné koupání. V Ústí nad Orlicí máme zájem o pohodlí a bezpečí návštěvníků našich rekreačních zařízení, proto jsme do technologie investovali. Voda v bazénu tak nevadí ani pokožce a očím dětí, což považujeme za důležité, protože krytý plavecký bazén se na dětské návštěvníky hodně zaměřuje“ vysvětlila Veronika Krajová, ředitelka úseku rekreačních služeb městské společnosti TEPVOS, která bazén provozuje.

Slanou vodu si návštěvníci užijí v pěti plaveckých drahách 25 m bazénu. K dispozici je rovněž relaxační centrum s velkou vířivou vanou nebo parní kabiny. Slaná voda ovšem není jedinou zvláštností ústeckého koupání. Nedaleko krytého plaveckého bazénu totiž najdete aquapark, který má rovněž neobvyklou technologii: vodu čerpá z vlastního hlubinného vrtu, takže její kvalitu má stoprocentně pod kontrolou.

„Myslím, že rozdíl mezi vodou odebranou z veřejného rozvodu a z vlastního vrtu je docela významný. Vodu neupravujeme, nic do ní nepřidáváme, pouze filtrujeme od případných usazenin. Voda je přirozeně pitná, jako kdyby se návštěvníci koupali v balené vodě z obchodu. Takové koupání je zdravé a hygienicky bezpečné“ dokončila ředitelka Krajová.
Orlickoústecký aquapark je umístěn v zeleni na okraji města, poblíž řeky Orlice. Nabízí tobogán, kamikadze skluzavku, vodní chrliče, vodní hřib, hřiště pro plážový volejbal, vodní fotbal, aquazorbing, motorové i šlapací lodičky a dětské hřiště. V sousedství aquaparku lze využít rovněž minigolfové hřiště.
www.tepvos.cz
www.bazenusti.cz

Lanškrounské rybníky

Přírodní park kousek od centra? Ano, v Lanškrouně na město přímo navazuje rekreační oblast a unikátní přírodní park Lanškrounské rybníky! Okolím kaskády sedmi rybníků provádí vycházkové okruhy s naučnou stezkou. Začínají hned u největšího rybníku Dlouhý za pláží koupaliště s restaurací. Kratší okruh je vhodný i pro rodiny s kočárkem či hendikepované a měří 1,2 km, celá naučná stezka má 5,5 km. V roce 2004 byly Lanškrounské rybníky pro svoji výjimečnost zapsány do národního seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000.  Nově jsou v nádherné kulise přírodního parku Lanškrounské rybníky pro všechny vyznavače pohybu na zdravém vzduchu vyměřeny běžecké okruhy, které vycházejí z 12 min. běžeckého Copperova testu fyzické kondice. Dva přírodní běžecké okruhy mají přesně vyznačeny vzdálenosti, žlutý okruh délky 3.000 m po 100 m a červený 6.000 m po 500 m. Umožňují každému sportovci jednoduchou kontrolu vývoje individuální křivky výkonnosti i v delším tréninkovém období. A jak na tom jste vy? Přijďte se sami otestovat i relaxovat!
http://m.turista.lanskroun.eu

Novinky s kartou hosta

Karta hosta byla v Orlických horách a Podorlicku zavedena v loňském roce. Samozřejmě se s ní nemůžete vypravit do úplně celého světa, ale ve světě, ve kterém turistiku, služby a programy připravuje místní destinační společnost a poskytovatelé turistických služeb, vám Karta hosta bude otevírat dveře i do míst, která byste možná nechtě vynechali. Nezapomeňte tedy, než se vypravíte do Orlických hor a Podorlicka, zjistěte si, kde a za jakých podmínek můžete kouzelnou kartičku získat či koupit. Pro letní sezónu 2014 je připraveno množství novinek – již nyní můžete nově oproti loňskému roku využívat služby v Letohradě – konkrétně zvýhodněný vstup na zámek či vstup do Tvrze Orlice. Pozadu nezůstávají Říčky v Orlických horách s letními jízdami lanovkou a adventure golfem. O hlavních letních prázdninách budou moci návštěvníci využít speciální slevy již na všech třech lanovkách Orlických hor – V Deštném, Říčkách i na Bukové hoře. Kromě toho se připojí i některá zajímavá muzea jako jsou Hanička či Muzeum Orlických hor v Rokytnici.
www.orlickakarta.cz

Kompletní turistickou nabídku destinace Orlické hory a Podorlicko naleznete na oficiálním webu www.mojeorlickehory.cz

Kalendář vybraných akcí


•    Barokní zámecké slavnosti Potštejn: 21. 6. 2014
•    Řemeslnická sobota Letohrad: 5. 7. 2014
•    Festival Orlická brána Žamberk: 18. – 19. 7. 2014
•    Tavení skla dřevem Deštné v Orlických horách: 1. – 3. 8. 2014
•    Závody dračích lodí Pastviny: 16. 8. 2014
•    Vozatajské mistrovství Východočeské oblasti Bolehošť: 12. – 14. 9. 2014