ORCHESTR BERG SLAVÍ 20 LET … hlavní hvězdou jeho nového poslechového webu je siréna

26. duben 2021, 22:54
ORCHESTR BERG SLAVÍ 20 LET … hlavní hvězdou jeho nového poslechového webu je siréna

Orchestr BERG má rád netradiční projekty. Pro svou 20. sezónu si – mimo jiné – objednal dvacet krátkých skladeb, které jsou určené k provádění společně se znějící sirénou. A to může být prakticky kdekoliv – na koupališti, v parku i na univerzitě. Druhá desítka těchto originálních kompozic se nyní uchází o přízeň široké veřejnosti prostřednictvím speciální poslechové soutěže. Na webu www.hudbaksirene.cz si je můžete vychutnat jako audio nebo video a díky hlasům, které pošlete svým favoritům, můžete získat některou z pěkných cen. Vítězné dílo zahraje Orchestr BERG živě, až to situace dovolí.

Experimentování s novými způsoby setkávání současné hudby se současným posluchačem je pro Orchestr BERG typické. U příležitosti jeho 20. sezóny tak vznikl unikátní katalog 20 nových skladeb od 20 českých skladatelů – a součástí všech je znějící siréna, kterou znají obyvatelé České republiky z pravidelné zkoušky sirén každou první středu v měsíci. Tato série mikrokoncertů – hudebních intervencí se snaží upozorňovat na krásu zdánlivě všedních zvuků, které nás obklopují a které už často ani nevnímáme.

Všichni skladatelé se museli popasovat s netradičním zadáním, společně jsme pečlivě vybírali místa konání akcí. Někteří chtěli sirénu hlasitější, jiní naopak tišší, řada z nich psala pro svou bývalou školu nebo současné působiště, v jednom případě jsme do vzniku skladby i jako interprety dokonce aktivně zapojili studenty gymnázia,“ uvádí Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG a dramaturgyně projektu. Kromě škol, univerzit nebo vědeckých institucí zazněly novinky například v bazénu, na koupališti, v tiskařské dílně, v kostele i v parku. K velkému množství lidí se toto osvěžení uprostřed všedního dne dostalo i díky přímým přenosům Českého rozhlasu, který je partnerem projektu a který realizoval i live videa na Facebooku.

Nyní může široká veřejnost porovnat, jak si jednotliví skladatelé poradili s touto originální výzvou, a to na speciálním poslechovém a hlasovacím webu www.hudbaksirene.cz. K dispozici je i anglická verze www.musicforsirens.com. Dvacítku skladeb Orchestr BERG rozdělil na dvě části, o té první už hlasující rozhodli, do poloviny května se hlasuje o druhé desítce kompozic. Mezi autory je také vítězka skladatelské soutěže České filharmonie Jana Vöröšová, široce hudebně rozkročený Petr Wajsar aka Develooper nebo Slavomír Hořínka. Web bude aktivní i po skončení hlasování, bude sloužit jako přehledový katalog všech dvaceti kompozic. Třeba pro pořadatele, kteří by o Hudbu k siréně stáli. Brzy by se totiž měly jednotlivé skladby rozeběhnout po celém Česku, aby potěšily nové posluchače například v lázeňských městech, na školách, ve firmách nebo jako doprovodné akce nejrůznějších festivalů. Koncert se může uskutečnit kdekoliv, kde je slyšet siréna. Stačí nadšený pořadatel.

HUDBA K SIRÉNĚ – DRUHÁ DESÍTKA

SPECIÁLNÍ WEB A HLASOVACÍ SOUTĚŽ

www.hudbaksirene.cz | www.musicforsirens.com

… hlasování do 16. května 2021

Autoři soutěžících skladeb ke znějící siréně: Slavomír Hořínka, Jan Ryant Dřízal, Petr Wajsar, Petr Cígler, Tomáš Reindl, Jakub Rataj, Jonáš Starý, Ondřej Štochl, Jana Vöröšová, Marek Keprt

HUDBA K SIRÉNĚ - VÍTĚZNÁ SKLADBA PRVNÍ DESÍTKY:

Petr Hora: A River Call (video)

ORCHESTR BERG

Za dobu své existence si Orchestr BERG vybudoval pověst špičkového tělesa, které se s odvahou a kreativitou pouští do těch nejnáročnějších projektů v oblasti současné hudby. Tu zkombinoval i s filmem, tancem, divadlem nebo výtvarným uměním, publikum se často ocitlo na netradičních místech. Pravidelně objednává nová díla především u českých skladatelů mladé generace, vznikla i řada celovečerních skladeb. Českému publiku představuje pestrou paletu současné hudby ze světa – legendární je například inscenace Černé na bílém slavného skladatele a divadelníka Heinera Goebbelse, kterou Orchestr BERG uvedl v roce 2009 společně s režijním duem Skutr.

Orchestr BERG založil ještě jako student dirigent Peter Vrábel a za práci s ním získal mimo jiné ocenění od České hudební rady / UNESCO za mimořádný přínos české hudbě. Co vidí, když se ohlédne zpátky? „Za všechny ty roky jsme díky vytrvalosti, tvrdohlavosti a někdy i díky troufalé odvaze získali ohromné zkušenosti, takže dnes můžeme bez obav sáhnout i po těch interpretačně nejnáročnějších skladbách – a to je opravdu báječné!“ Ředitelka orchestru Eva Kesslová k tomu dodává: „Za těch dvacet let s námi rostlo i publikum. Na začátku chodili jen kamarádi a příbuzní, dnes máme okolo sebe obrovskou a báječnou partu neskutečně otevřených posluchačů.“