Novým jménem slovenské Pohody je M.I.A.

15. duben 2017, 22:30
Novým jménem slovenské Pohody je M.I.A.

Britská raperka, skladatelka a vizuální umělkyně M.I.A. je další hvězdou Pohody. Po Solange, Birdy, Austra, Dillon, či slovenské Katke Málikovej, oznamuje festival další výrazné ženské jméno současné hudební scény. 

M.I.A. kombinuje electro, reggae, R&B, rock, hip hop, grime, rap a asijskou lidovou hudbu. Tento pestrý žánrový mix vychází z inspirací, ve kterých se odvolává na umělce jako Missy Elliott, Lou Reed, The Pixies, Timbaland, Beastie Boys, Björk, The Clash, ale i Boney M, A. R. Rahman či popové ikony Michael Jackson a Madonna. V jejích textech dominuje kritika konzumního způsobu života, podmínek pracující třídy, sexuálních stereotypů, politicky motivovaného násilí a symboly městského prostředí, revoluce s etnických konfliktů.

M.I.A. vystoupila na Pohodě už v roce 2011. Nejen její skvělý koncert je důvodem, proč se do Trenčína letos vrací. Od té doby vydala úspěšná alba Matangi (2013) a AIM (2016), na kterém spolupracovala s producenty jako Blaqstarr, Diplo a Skrillex, získala dvě MTV Video Music Awards za skladbu Bad Girls (2012), cenu za inovace ve zvuku na Q Awards (2016), stejně tak aktuální ocenění NME pro nejlepší britskou umělkyni tohoto roku. Její sbírka nominací na prestižní ceny čítá na 49 zápisů, z nichž pětinu proměnila na výhry.

Dalšími velkými jmény, která ozdobí mezi 6. a 8. červencem program Pohody, jsou například legendy indie popu alt-J, velký britský písničkářský talent Jake Bugg, či spoluautoři rockového stylu shoegaze Slowdive. Zaujme jistě také jedna z nejoriginálnějších postav současného amerického hip-hopu, transgender rapper(ka) Mykki Blanc nebo Solange, výrazná osobnost r’n’b, která letošním ziskem Grammy v kategorii R&B Performance definitivně vystoupila ze stímu své sestry Beyoncé. Silný zážitek slibuje muž s mimořádně podmanivým hlasem a jedna z klíčových zakladatelských osobností amerického grunge Mark Lanegan s kapelou, ale také mistr electro-techno-funku, hvězdný Boys Noize. Snový synth-pop nabídne Austra, punkovou smršť přiveze britský tandem Slaves. 

Pohoda si za 21 let získala pod vedením Michala Kaščáka mimořádné renomé mezi hudebníky, profesionály z branže a hlavně mezi fanoušky. Díky jejich hlasům se také probojovala mezi deset nejlepších středně velkých festivalů v Evropě za rok 2016.

Momentální cena vstupenek je 89€ a platí do 22. května 2017, vstupenky je možné zakoupit v síti Ticketportal nebo na webu festivalu. V prodeji jsou rovněž lístky na parkování pro osobní auta či karavany. Více informací na www.pohodafestival.sk či www.facebook.com/pohoda.festival.