Nový Festival Spectaculare přiveze velká jména elektronické a experimentální hudby: Jon Hopkins, Nils Frahm, Fennesz, Hauschka a další

19. listopad 2013, 19:09
Nový Festival Spectaculare přiveze velká jména elektronické a experimentální hudby: Jon Hopkins, Nils Frahm, Fennesz, Hauschka a další

Na konci ledna 2014 se Praha stane dějištěm prvního ročníku festivalu, který propojí elektronickou a experimentální hudbu, tanec, pohybové divadlo s multimédii, projekcemi nebo vizuálním uměním.

Festival Spectaculare, jak zní název nové přehlídky, od 20. do 31. ledna představí během šesti večerů na Nové scéně Národního divadla, v Paláci Akropolis, Centru současného umění DOX a Veletržním paláci přední jména současné hudební scény, jako například Jon Hopkins, který spolupracoval s Coldplay či Brianem Enem, dále Nils Frahm, Fennesz, Hauschka či Samuli Kosminen. V rámci festivalu pokřtí nové dvojalbum i česká formace Clarinet Factory. Součástí programu se stanou také představení belgického tanečního souboru Mossoux-Bonté nebo domácích Tantehorse, kteří se spojí s dark-jazzovým německým kvartetem Bohren & Der Club of Gore. Nabídku doplní projekce filmů v Biu Oko. Festival Spectaculare pořádá Palác Akropolis a navazuje jím na úspěšnou koncertní sérii Music Infinity. Vstupenky jsou již nyní v předprodeji v Paláci Akropolis a v síti Ticketpro. V den akce budou k dostání také v Centru současného umění DOX a ve Veletržním paláci. Přesný program na www.spectaculare.cz.

Festival Spectaculare zahájí 20. ledna na Nové scéně Národního divadla komponovaný večer, v jehož první části uvede přední belgický taneční soubor Mossoux-Bonté představení Les buveuses de café. V druhé polovině se spojí domácí Clarinet Factory s americkým průkopníkem elektro-akustické hudby Christopherem Willitsem, který spolupracuje například s Ryuichim Sakamotem, Taylorem Deupreem a o kterém hudební server  HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/Pitchfork_Media" \o "Pitchfork Media" Pitchfork prohlásil, že „zvukem kytary dokáže malovat“. Clarinet Factory zde také pokřtí dvojalbum s vybranými skladbami v původní a remixované podobě.

27. ledna v Centru současného umění DOX „postaví“ své kytarové stěny rakouský hudebník Fennesz za doprovodu VJe Jona Wozencrofta, grafika a zakladatele labelu Touch. V druhé části večera se představí trio Marsena Julese z Německa, který za doprovodu VJe Anderse Weberga propojí atmosférickou elektroniku s klavírem a houslemi.

O den později na stejném místě vystoupí americký ambientní hudebník a producent Brock Van Wey známější pod jménem bvdub. Druhým hostem bude další americký skladatel Rafael Anton Irisarri, milovník českého surrealisty Jana Švankmajera, který se pohybuje na hranicích mezi ambientem, elektronickou a moderní vážnou hudbou. Využívá efekty zpoždění a reverbu, jeho melodie se noří do abstraktní atmosféry na hraně snu a reality.

29. ledna se ve Veletržním paláci spojí český soubor fyzického divadla Tantehorse Miřenky Čechové a Andrey Miltnerové s kultovní dark-jazzovou německou formací Bohren & Der Club of Gore. Vůbec poprvé u nás společně uvedou představení Faith.

Největším lákadlem Festivalu Spectaculare se stane 30. lednaPaláci Akropolis britský elektronický kouzelník Jon Hopkins, který se se svým albem Immunity ucházel o výroční cenu Mercury Prize. V rámci večera ho doplní aktuální objev elektronické scény - švýcarský hudebník Frederic Robinson míchající vlivy drum'n'bassu se soudobou vážnou hudbou. 

Přehlídku zakončí 31. ledna opět v Paláci Akropolis dvojkoncert talentovaného klavíristy a skladatele z Berlína, Nilse Frahma, a vystoupení německého klavíristy Hauschky, který si jako hosta přiveze finského perkusionistu Samuli Kosminena, známého mimo jiné ze spolupráce s Kronos Quartetem.