Nové zjevení na české hudební scéně nese název Drtikol, album pokřtí společně s Longital koncerty v Malostranské besedě v půlce listopadu

1. listopad 2013, 10:58
Nové zjevení na české hudební scéně nese název Drtikol, album pokřtí společně s Longital koncerty v Malostranské besedě v půlce listopadu

Album Drtikolu Pomalé děje vychází na labelu ArtUž!, od 7. listopadu ho distribuuje Supraphon, za cenu 199 korun je k dispozici i prostřednictvím e-shopu na www.drtikol.net. V průběhu listopadu bude za nižší cenu k dostání i na iTunes nebo Google Play.

Název nové kapely Drtikol byl pro její členy natolik důležitý, že stál kapelu dokonce pár měsíců bezejmenné existence. Fotograf František Drtikol inspiroval muzikanty především svou všestranností, vedle fotografování působil i jako malíř nebo filozof. Také záběr členů Drtikolu zahrnuje více oborů od filmu přes sinologii po matematiku, ale především je spojuje prostředí valmezského M-klubu. Jejich debutové album Pomalé děje, které pokřtí 12. listopadu v pražské Malostranské besedě, nahráli na Slovensku s producentem Dano Salontayem, členem oceňovaných Longital.

Na listopadových křtech desky Pomalé děje v Praze a tři dny nato ve Valašském Meziříčí vystoupí vedle Drtikolu právě skupina Longital, která si v minulosti zahrála doma i v zahraničí například jako předkapela na turné Swell Season Glena Hansarda a Markéty Irglové a která patří v zahraničí k nejuznávanějším slovenským kapelám.

Frontman Drtikolu a autor textů Milan Kuchynka, známý především jako filmový producent, nechal v minulosti vzniknout kvalitním filmovým soundtrackům, když svěřil projektu Midi lidi hudbu k filmům Mistři nebo Protektor. Spolupracoval mimo jiné i s Karlem Holasem na elektrizující hudbě k filmu Příběhy obyčejného šílenství, kde dostal prostor například Jan P. Muchow. Právě Milan Kuchynka byl na konci roku 2010 jedním ze zakládajících členů Drtikolu, stejně jako autor většiny hudby na desce Libor Nejedlý. Drtikol má na svém kontě už demo EP Drtikol 2011. Na konci roku 2013 přichází s debutovým albem, jehož vznik je spojen se špičkovými jmény české i slovenské hudební scény. Ať už jde o člena Longital Dana Salontaye, který desku nejen produkuje, ale zároveň na ní i hostuje, nebo o předního českého bubeníka Jana Janečku, známého z kapel Luno či Southpaw. Deska se nahrávala v létě 2013 ve studiu LVGNC pod režijním dohledem zpěváka úspěšné slovenské skupiny Lavagance Marka Rakovického. Masteroval ji pak mistr zvuku a frontman OTK Ondřej Ježek, který je zároveň šedou eminencí české alternativní hudby. V poslední době nahrával s kapelami Květy, Zrní, Charlie Straight a získal rovněž Českého lva za hudbu k filmu Alois Nebel.

Poslouchat debutové album skupiny Drtikol je jako prohlížet si fotografie. Obraz střídá obraz, nezaměnitelná je poetika textů, spojená s energickou, nebo naopak zasněnou instrumentací. „Pomalu se děje dějí,“ zpívá frontman Milan Kuchynka. Stejně tak pomalu posluchač podléhá kouzlu pečlivě zaranžovaných skladeb, které vyvěrají z rockového prostředí, ovšem bez zbytečného kasání rukávů a okázalého „rockerství“.  Desku s promyšlenými kytarovými linkami mohou poslouchat i děti, na samoúčelné vulgarismy posluchač nenarazí a je jen na něm, co odkryje a nalezne. Hudba Drtikolu je současná, ale zároveň levituje v jakémsi bezčasí. Nástroje vždy účelně slouží jednotlivým skladbám. Album Pomalé děje má dynamiku, která posluchači umožní řítit se závratnou rychlostí, ale také zpomalit, rozhlédnout se a zasnít. Hned s první skladbou Vlaky se posluchač vydá na cestu niternou krajinou, v níž se zastaví celkem dvanáctkrát. Deska má dynamiku, která v kontrastu s pomalejšími písněmi nechá vyniknout našlápnutým skladbám, mezi něž patří první i druhý singl Přehrada a Seismograf nebo skladba Dějiny bestiality. „Snažili jsme se nahrát soustředěnou desku, která zaujme své místo v kontextu české alternativní scény, ke spolupráci jsme přizvali kvalitní muzikanty a někteří vystoupí i v rámci našich živých koncertů,“ říká frontman Milan Kuchynka. Vedle něj v Drtikolu hrají Libor Nejedlý (kytara), Hynek Bartošek (basová kytara), Václav Drda (kytara) a Petr Chaňo (bicí).

Na pražském koncertě a křtu, jenž se uskuteční v úterý 12. listopadu v Malostranské besedě, vystoupí skupina  Longital a jako host si přímo s Drtikolem zahraje Dano Salontay. Druhý křest proběhne v pátek 15. listopadu v M-klubu ve Valašském Meziříčí, z jehož okolí také většina členů kapely pochází. I ve Valmezu vystoupí skupina Longital. Dále se pak Drtikol představí v rámci svého prvního turné v Ostravě, Bruntále, Kopřivnici nebo Jablonci nad Nisou. Lístky na křty je možné koupit v předprodeji jednotlivých klubů nebo na místě od 80 do 100 korun.

www.drtikol.net
www.facebook.com/drtikolkapela
Vydavatel: ArtUž!
Cena: 199 za CD
Distribuce: Supraphon od 7. 11., v průběhu listopadu na iTunes a Google Play za nižší cenu

Turné k desce Pomalé děje

6. 11. Ostrava - Hudební bazar od 20.30
12. 11. Praha - Malostranská beseda - křest CD společně s Longital od 20:30
15. 11. Valašské Meziříčí - M-klub - křest CD společně s Longital od 20:00
6. 12. Kopřivnice - [árt té kafé] Mandala od 19:00
7. 12.   Bruntál - Africa Pub od 20:00
10. 1. Jablonec nad Nisou - Klub Na Rampě od 20:00