Nové Návštěvnické centrum na Vlčí Hoře slavnostně otevře na Svatého Jana 24. června

16. červen 2016, 22:36
Nové Návštěvnické centrum na Vlčí Hoře slavnostně otevře na Svatého Jana 24. června

Nové Návštěvnické centrum za více než 10 milionů korun se otevírá návštěvníkům a turistům na Vlčí Hoře v Krásné Lípě. Vzniklo v objektu bývalé školy a od července nabídne občerstvení v čajovně, prostory pro konání vzdělávacích kurzů a přednášek, kosmetické a masážní studio. Zrekonstruovaná budova také poskytne zázemí zájmovému spolku Vlčihorská zahrada, který již od roku 2000 provozuje v blízkosti budovy unikátní bylinnou zahradu, založenou na principech permakultury. Slavnostně bude Návštěvnické centrum otevřeno 24. června u příležitosti zahájení Svatojánských slavností bylin.

Investorem do pořízení budovy, její následné rekonstrukce i provozu je společnost Nobilis Tilia. Přední český výrobce přírodní a bio kosmetiky totiž sídlí v nedalekém objektu, kde má jak výrobu, tak i celé zázemí společnosti. V nově vybudovaném Návštěvnickém centru proto také našla nové, větší prostory reprezentativní prodejna výrobků této značky. „Od doby, kdy společnost Nobilis Tilia zakotvila pod Vlčí horou, je jejím sousedem původní vesnická škola z roku 1910. Poté, co přestala být školou, stala se penzionem s restaurací, později komunitním domovem a nakonec téměř opuštěnou upomínkou všeho, čím byla. A protože je přirozenou potřebou společnosti pečovat a smysluplně se rozvíjet, zrodil se nápad vybudovat zde Návštěvnické centrum, propojené jak s interaktivní zahradou, tak se stávajícím areálem Nobilis Tilia,“ vysvětluje záměr Adéla Zrubecká, spolumajitelka společnosti Nobilis Tilia. „Prvotní myšlenka vznikla v létě 2014, od prosince 2015 do letošního dubna probíhala rekonstrukce interiérů, v květnu pak přišly na řadu úpravy okolí budovy,“ říká Adéla Zrubecká.

Návštěvnické centrum i zahrada budou přístupné veřejnosti bezplatně, centrum od května do září vždy mimo pondělí, od října do března pak od úterý do soboty, zahrada je volně přístupná po celý rok. Aktivity spolku Vlčihorská zahrada navazují na činnost Nobilis Tilia, významně ji rozšiřují a posouvají do nekomerčních, volnočasových a dobrovolnických činností. Dlouhodobým cílem je také se aktivně podílet na rozvoji regionu, propojovat subjekty, které zde působí a spolupracovat na zlepšování kvality života. K nejznámějším projektům spolku patří letos již 18. ročník Svatojánských slavností na loukách v areálu společnosti. Od 24. do 26. června nabídnou sérii přednášek odborníků z oblasti botaniky, osobnostního rozvoje, zdravého životního stylu, tvůrčí dílny pro dospělé i děti, divadelní a hudební představení.

Společnost Nobilis Tilia vznikla v roce 1994 v Krásné Lípě, kdy ji ještě pod názvem Nobela založil odborník na léčivé rostliny Zbyněk Šedivý. Od roku 2003 sídlí na Vlčí Hoře v blízkosti národního parku České Švýcarsko, o rok později se jako společníci přidávají diplomovaná aromaterapeutka Adéla Zrubecká a Petr Zrubecký a společnost mění název na Nobilis Tilia. V současné době nabízí nejširší portfolio certifikované přírodní a bio kosmetiky, které čítá přes 450 unikátních produktů jak pro domácí použití, tak i pro profesionály – kosmetičky a wellness studia. Své výrobky prodává především na českém a slovenském trhu. V roce 2014 vyhrála  společnost krajské kolo prestižní podnikatelské soutěže a stala se Firmou ústeckého kraje. Roční obrat se pohybuje kolem 50 milionů korun.