Nová výstava v královéhradecké galerii poukazuje na fenomén dekolonizace

25. září 2022, 16:48
Nová výstava v královéhradecké galerii poukazuje na fenomén dekolonizace

Galerie moderního umění v Hradci Králové dne 6. října v 18 hodin otevře svou hlavní výstavu s názvem Naťuknout špičku vejce: Kolumbus jindy a dnes (07/10/22–12/03/23). Ta se zaměřuje na zobrazování Kryštofa Kolumba v českých zemích, převážně od poloviny 19. století do současnosti.

Výstava za účelem komplexnějšího uchopení tématu vedle klasických děl výtvarného umění představí také scénografické návrhy, plakáty, básně, hudební nahrávky či divadelní a literární zpracování Kolumbova příběhu. Připravuje ji kurátorka a historička umění Vjera Borozan.

Kurátorka vychází z myšlenky, že příběh admirála Kryštofa Kolumba, jeho epochální plavby a „objevu nového světadílu“ patří k zakládajícím mýtům moderní západní civilizace. Jeho popularita stoupala zejména v 19. století a pomyslného vrcholu dosáhla na světové výstavě v Chicagu oslavující 400. výročí objevení Ameriky. Avšak ve 20. století, zejména po druhé světové válce, kdy se pod vlivem antikoloniálních bojů změnily geopolitické a hospodářské vztahy, na povrch tohoto velkolepého, triumfálního příběhu začalo postupně prosakovat vše, co bylo dlouhodobě zamlčováno a potlačováno.

„Výstava si klade za cíl otevřít mnohé otázky spojené s „kolumbovským“ tématem, včetně problematiky dekolonizace, jež je v současnosti předmětem celosvětové diskuse. Snaží se poukázat na stinné stránky staletí trvajícího procesu kapitalistické modernizace, kterou odstartovaly zámořské objevy,“ vysvětluje Vjera Borozan.

Centrálním bodem výstavy je přípravná Studie Kryštofa Kolumba (1881) od malíře Václava Brožíka ze sbírek GMU k velkolepému plátnu Kryštof Kolumbus na dvoře španělském roku 1492, které zakoupil americký bankéř a filantrop Morris Ketchum Jesup pro Metropolitní muzeum umění v New Yorku.  

 

Odkaz zde: https://www.galeriehk.cz/vystavy/krystof-kolumbus/