Nominace Czech Nature Photo jsou vyhlášeny

20. březen 2020, 15:37
Nominace Czech Nature Photo jsou vyhlášeny

Mezinárodní porota vybrala nominované snímky v jednotlivých kategoriích. K hodnocení se sešlo téměř dva tisíce snímků. Gratulujeme všem, kteří uspěli a děkujeme všem zúčastněným. Nominace si můžete prohlédnout na webu www.czechphoto.org

Multižánrové centrum zaměřené na fotografii Czech Photo Centre organizuje již více než dvacet let prestižní novinářskou soutěž Czech Press Photo, ve které sdružuje nejlepší české a slovenské fotografy, kteří každoročně přinášejí obrazové svědectví o událostech napříč celým světem. Založili jsme její „sestru“ - novou soutěž Czech Nature Photo, prostřednictvím které chceme ukázat přírodu celého světa, tak jak ji vidí naši fotografové.

Co založení soutěže předcházelo?

„Jako členka realizačního týmu jsem u porot Czech Press Photo držela v minulých letech pěsti fotografiím živé přírody, neboť se o tento obor dlouhá léta zajímám. Vím, jak těžké je dobrou fotografii v tomto oboru pořídit a kolik příprav a vědomostí tomu předchází. Z výběru vítězných fotografií jsem byla mnohdy zklamaná. Často vyhrávaly fotografie zachycující problémy, ničení životního prostředí, kontrasty mezi divokou přírodou a postupující civilizací, což je ale v novinářské soutěži správně. Tenkrát mě napadlo uspořádat soutěž jen pro fotografy přírody, aby v rámci několika kategorií měli možnost prezentovat celou škálu přírodních krás, kterými naše planeta oplývá. A v roce 2017 jsme tuto myšlenku realizovali“, říká k projektu Czech Nature Photo Veronika Souralová, ředitelka soutěže Czech Press Photo a současně i šéfka Czech Photo Centre.

Soutěž je určena jak profesionálním, tak pokročilým amatérským fotografům.

Dosavadní ročníky měly skvělé výsledky. I díky přihlášeným fotografiím je zřejmé, že Česko patří k zemím, kde má fotografie přírody silné postavení. Není náhodou, že řada domácích autorů fotí přírodu také pro mezinárodní agentury a vydavatele. Nominované a některé další práce jsme vystavovali v prostorách galerie Czech Photo Centre, v několika zoologických zahradách včetně pražské či dvorské a také v Národním zemědělském muzeu. Výstavy zaznamenaly vysokou návštěvnost a těšili se zájmu veřejnosti i médií.

Termíny

  • 13. 1. – 16. 2. 2020: přihlašování snímků
  • 5. 3. 2020: zasedání poroty
  • 12. 3. 2020: vyhlášení nominací
  • 5. 5. 2020: slavnostní ceremoniál vyhlášení vítězů a zahájení výstavy
  • 6. 5. – 28. 6. 2020: výstava vítězných, nominovaných a dalších vybraných fotografií
  • 1. 7. – 30. 12. 2020: putování výstavy po ČR

S vítěznými fotografiemi se lidé seznámí napříč celou republikou.

Foto: Martin Pelanek