Největší umělecký kolotoč světa s obřími loutkami k vidění v Plzni

3. září 2014, 13:13
Největší umělecký kolotoč světa s obřími loutkami k vidění v Plzni

Proměnu Plzně v Evropské hlavní město kultury předznamenává umělecký kolotoč francouzského výtvarníka a technologa Francoise Delarozièra z předměstí Paříže Le Manège Carré Senart, který se roztočí na hlavním plzeňském náměstí 5. září.

„Manéž je zážitkem pro každého, kdo do jejího světa vstoupí,“ zve umělecký šéf Petr Forman, který za nápadem do Plzně kolotoč přivézt stojí: „Do města, jehož rodáci položili základ světovému loutkářství a animovanému filmu, se vrací toto umění ve své vrcholné podobě rozvinuté tvůrci z Evropy, kteří se dílem našich mistrů nechali inspirovat. Spojení technologie, fantazie, hravosti a imaginace je důležitým impulsem pro děti i dospělé k jejich dalšímu rozvoji. Fantazijní svět, který díky návštěvníkům ožívá, symbolizuje změny, které lidé v Plzni během příštího roku zažijí či sami vytvoří,“ vysvětluje Petr Forman.  Podle něj nejde jen o atrakci, ale o umělecké dílo s precizním technickým zpracováním, které fascinuje svou řemeslnou důmyslností.

Světový unikát v samém centru Plzně

Plzeň je teprve sedmým městem, kde se manéž s mechanickými loutkami představí; dosud navštívila Paříž, Madrid, Portimão, Antverpy, Milton Keynes a Sénart. Instalace manéže na hlavním plzeňském náměstí začala již 22. srpna, stavba patrně největšího výtvarného kolotoče světa vážícího 42 tun trvala 13 dní. Do Plzně jej přivezlo celkem 9 kamionů. Celková plocha, kterou na náměstí zabírá, čítá 300 m2, na šířku měří 18 metrů a na výšku 15 metrů. Mezi technologickou zvláštnost patří také to, že má dvě dráhy, které se točí v opačném směru.

Ukončete výstup a nástup....

První návštěvníci si kouzelná zvířata osedlají 5. 9. 2014 ve 14 hodin odpoledne. Vybrat si mohou z dvacítky mechanických tvorů. „Jsou tam například tři ryby, tři býci, z nichž u jednoho je to jen železný skelet, druhý je potažený dřevem a třetí částečně srstí, deset různých objektů hmyzu a další,“ popisuje technický ředitel Manège Romuald Simonneau. Kolotoč bude v provozu každý den kromě pondělků, a to úterý – pátek od 14 do 20 hodin, o víkendu od 13 do 19 hodin. Jedna jízda trvá 3-4 minuty a stojí 50 korun. Kapacita je 49 osob, k dispozici je celkem přes 70.000 vstupenek.

Speciální vizuální projekce na katedrále sv. Bartoloměje

Manége Carré Sénart se návštěvníkům představí ve spojení s projekcemi a nově vzniklou hudbou přímo pro kolotoč, kterou složil Daniel Wunsch. Autorem projekcí na katedrálu sv. Bartoloměje je umělecká skupina 3dsense a výtvarník Josef Lepša. 3dsense působí na České i zahraniční scéně od roku 2011. Tato skupina má zkušenosti jak s videomappingem, tak s interaktivními videoinstalacemi. Realizovali například videoprojekci v Martinickém paláci pro prince Edwarda, hraběte z Wessexu nebo divadelní hru Pěna dní v divadle La Fabrika.

Projekce se budou promítat přímo na katedrálu sv. Bartoloměje každý den kromě pondělí po setmění, aby dotvořily atmosféru magického světa manéže. Speciální videomapping se chystá v rámci slavnostního spuštění manéže 5. září ve 20:30 hodin. „Ojedinělá projekce ve spolupráci s generálním partnerem Manège Carré Senart Plzeňskou teplárenskou, a.s. představí příběh života v Plzeňském ráji, který začíná velkým třeskem a stvořením země jako nehostinné krajiny pokryté ledem, pokračuje soubojem živlů a zrodem života díky blahodárnému vlivu Slunce, až po využití energie člověkem v moderní době,“ popisuje ředitel komunikace Evropského hlavního města kultury Radovan Auer.

Doprovodný program nabídne výtvarné dílny

Součástí doprovodného programu budou dvakrát týdně také výtvarné dílny pro děti. Žáci prvních stupňů základních škol se svezou na kolotoči a poté se v Muzeu loutek dovědí o plzeňské loutkářské tradici a sami si budou moci vyrobit svojí vlastní loutku a vyzkoušet si její vedení.  

„Jsme rádi, že jako partner této akce můžeme dětem jako dárek k začátku školního roku věnovat volné vstupenky na opravdu jedinečný karusel. Manéž přináší zážitky, které dávají tušit, co Plzeň čeká v příštím roce,“ vyjádřil se generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Le Manège Carré Sénart koncipoval a realizoval François Delarozière a La Machine. Byla financována s pomocí Syndicat d’Agglomération Nouvelle de Sénart, de l’Etablissement Public d’Aménagement de Sénart a Unibail-Rodamco.

10 důvodů, proč se v roce 2015 vydat do Plzně a okolí

•    celoroční sezóna nového cirkusu se špičkovými zahraničními soubory
•    výstavy světových i předních českých umělců v Západočeské galerii
•    nově otevřené bytové interiéry vytvořené Adolfem Loosem v Plzni
•    nová budova Divadla J. K. Tyla, která je nejmodernějším divadelním prostorem u nás
•    poprvé v Evropě vystavená sbírka maorských portrétů plzeňského rodáka Gottfrieda Lindauera
•    současný design v prostoru Plzeňského pivovaru
•    unikátní industriální prostory využité ke kulturním akcím
•    netradiční objevování barokních památek v Plzeňském kraji
•    supermoderní 3D planetárium v Science Centru Techmania, první svého druhu v České republice
•    přívětivé město se skvělými službami průvodci a … nejlepším pivem přímo od zdroje