Nejrozsáhlejší světová výstava o kosmu Gateway to Space od března poprvé v České republice

9. leden 2015, 10:43
Nejrozsáhlejší světová výstava o kosmu Gateway to Space od března poprvé v České republice

Na Holešovickém výstavišti v Praze bude již 12. března 2015 zahájena výstava o fascinujícím vstupu lidstva do vesmíru.V rozsahu a v šíři svého záběru nemá v České republice obdoby. Jde o skutečně unikátní příležitost, při níž bude možné si na vlastní kůži vyzkoušet simulátory a trenažéry podobné těm, jaké se používají pro výcvik kosmonautů. Už proto stojí výstava zcela rozhodně za návštěvu. Expozice, která ponese název Brána do vesmíru (Gateway to Space) bude veřejnosti zpřístupněna v České republice až do června.

Brána do vesmíru se otvírá k velkolepému pohledu do prvních okamžiků vzniku sluneční soustavy před 4,5 miliardy let, kdy se můžeme rukou dotknout meteoritu, němého svědka události, až po současné orbitální stanice, do jejichž modulu můžeme vstoupit, anebo si vyzkoušet pilotovat raketoplán.  Exponáty, které jsou na výstavě k vidění pochází ze sbírek  americké NASA i ze sovětské éry. Jde o ucelený a objektivní soubor, kde nechybí ani kámen z Měsíce, bezesporu nejcennější exponát celé expozice. Speciálně uzpůsobená vitrína chránící vzorek měsíční horniny umožní něco skutečně nebývalého - návštěvník se totiž může prstem dotknout Měsíce! Neméně zajímavé jsou i další úchvatné exponáty mezi které se řadí např. lunární průzkumné vozidlo či pestrá přehlídka kosmických skafandrů. Pozornost

rozhodně upoutají i nosné rakety a kosmické lodě, anebo třeba průkopnická meziplanetární sonda Mariner.  Exponáty ze sbírek americké NASA přibližují na výstavě významné kroky člověka za práh atmosféry na oběžnou dráhu kolem Země i na Měsíc.

Připomínkou počátků je první umělá družice Sputnik 1, kosmická loď Vostok, nosná raketa i skafandr prvního kosmonauta Jurije Gagarina, ale také první americká kosmická kabina Mercury, první americký kosmický skafandr – a současné skafandry ze šatníků kosmonautů. V jednom z nich se návštěvník dokonce může vyfotografovat.

Přitažlivou částí výstavy jsou bezesporu i interaktivní exponáty, které návštěvníkům přiblíží pocity kosmonautů při jejich výcviku i při práci v kosmu. Například Multi-Axis Trainer umožňující rotaci ve všech osách, anebo Free Degrees of FreedomChair s napodobením pohybu práce v kosmu, rovněž však letecké pilotní simulátory stíhaček F-16, a nechybí ani simulátor přistání raketoplánu a další zařízení, v nichž se návštěvník může vcítit do role pilota nebo kosmonauta.

Je symbolické, že americká výstava Gateway to Space se představuje v Praze před svým plánovaným putováním po celém světě. Náš kosmonaut Vladimír Remek byl v roce 1978 reprezentantem po SSSR a USA třetího státu světa, který se vydal do kosmu, naši odborníci postavili úspěšné umělé družice Magion, podíleli se na četných významných vědeckých výzkumech bezprostředně spjatých s pilotovanými kosmickými lety i průzkumy pomoci družic a automatických sond. Navíc Praha byla už v 17. stol. významným evropským centrem astronomie, a dnes je důležitým centrem kosmonautiky pro evropský navigační systém Galileo. Od března se tak stane centrem připomenutí historie velkolepého více než půlstoletí vstupu lidstva do kosmického prostoru.