Nečekaný triumf: královéhradečtí The Atavists získali dvě sošky Anděl

6. březen 2019, 12:30
Nečekaný triumf: královéhradečtí The Atavists získali dvě sošky Anděl

Slavnostní vyhlášení hudebních cen Anděl, které proběhlo ve středu 5. března v pražském Fóru Karlín, přineslo nečekaný úspěch královéhradecké rockové kapele The Atavists.

Ta proměnila obě nominace v kategoriích Objev roku a v žánrových cenách za nejlepší rockové album ve vítězství. „Naše druhá deska Lo-Fi Life vyšla akorát před rokem. Při práci na ní jsem občas přemýšlel, jestli to celé není ztráta času. Jsem rád, že se ukázalo, že ne tak docela,“ řekl po vyhlášení frontman kapely Adam Krofian, který je zpěvákem a kytaristou v jedné osobě.

The Atavists na předávání vystoupili po boku šéfa labelu BiggBoss Vladimira 518, který doprostřed jejich písně Wrong vsunul rapovou sloku. Konkrétně šlo o sloku z klasické písně Meleme meleme kávu, kterou vydal před deseti lety společně s rapperem Hugo Toxxxem. „S Vladimirem jsme chtěli něco společně udělat už dlouho, nyní to konečně vyšlo. Doufám, že té spolupráce do budoucna přibyde,“ uvedl Krofian. Label BiggBoss vzal The Atavists pod svá křídla loni, kdy na něm vyšlo album Lo-Fi Life. „Spolupráce s labelem nám vyhovuje, protože BiggBoss fakt funguje jako rodina. Do budoucna plánujeme těsnější hudební spolupráci také s dalšími lidmi z labelu. Co a s kým zatím musím držet v tajnosti,“ doplnil.

Kapelu do cen Anděl katapultovalo jejich loňské druhé album Lo-Fi Life. Poctivá rocková deska, která zaujala zejména svým hravým přístupem k odkazu období největší slávy rockové hudby, výrazným zvukem starých syntetizátorů a kontrastem popových nápěvů s brutálním zvukem sólové kytary. Album vzniklo v pražském studiu Golden Hive pod taktovkou producenta Amáka. „Smířili jsme se s tím, že nám všechno vychází až na podruhé. První rok v soutěži GBOB nás poslali domů s tím, že je to takový zábavový rokenrol. Rok na to jsme předvedli v podstatě to samé a postoupili s tím až do evropského finále soutěže. Po první desce neštěkl pes, druhá nám zajistila dvě nominace na Anděly. Chce to čas,“ směje se Krofian.

V kategorii Objev roku byli kromě The Atavists nominováni také interpret Mikolas Josef pohybující se na hranici hiphopu a taneční hudby a dívčí skupina Vesna, která kombinuje folklórem inspirované písně s jemnou elektronikou. „Líbí se mi promakaná prezentace Mikolase Josefa i neotřelý zvuk Vesny. Bylo pro nás velkou ctí být nominovaní ve stejné kategorii,“ okomentoval kategorii Krofian. The Atavists se na scéně pohybují již pět let. Zdá se, že nyní jsou s konečnou platností objeveni.

Ve staronové kategorii vyhlašující nejlepší rockové album byly nominovány také kapely Povodí Ohře se svou stejnojmennou deskou, a českobudějovičtí Pilot Season s albem A Deep Dive. „S oběma kapelami jsme měli možnost si zahrát a obě jsou naprosto boží,“ okomentoval konkurenci Krofian. Třetím do party je právě dvanáct písní nabízející album Lo-Fi Life od The Atavists, které na sebe upozornilo mj. videoklipem Waiting for you, ve kterém si hlavní roli zahrál známý herec Stanislav Zindulka.

Kapela byla příjemně překvapená už samotnými nominacemi. Členové se shodli, že za svou sebeprezentaci by čekali spíš nějaký hudební ekvivalent zlaté maliny. Úroveň české hudební scény se podle nich rapidně zlepšuje a řada talentů snese srovnání s evropskou a někteří i se světovou špičkou. The Atavists nyní finišují plán koncertů na rok 2019, který zahrnuje také menší zahraniční turné na podzim, a chystají svou třetí desku. Ta však má spatřit světlo světa až v příštím roce.