Nakladatelství Teapot vydává unikátní bibliofilii Záhořovo lože ve výtvarném zpracování Františka Skály

3. listopad 2017, 22:50
Nakladatelství Teapot vydává unikátní bibliofilii Záhořovo lože ve výtvarném zpracování Františka Skály

Nakladatelství krásných knih Teapot přichystalo pro rok 2017 novinku, která významně obohatí tuzemskou předvánoční knižní nabídku. Letošní bibliofilie vydavatele je báseň Karla Jaromíra Erbena Záhořovo lože ve výtvarném doprovodu předního českého výtvarníka Františka Skály.

Kniha vychází v limitovaném počtu pouhých 65 kusů, což je způsobeno především náročností autorem zvolené techniky suché jehly. Ta v tisku neumožňuje stvořit velké množství kopií – vznikne vždy nanejvýš šest desítek sad, takže kniha je vskutku raritní. Vydání je unikátní i pro samotné nakladatelství – je to poprvé, kdy je jeho bibliofilie zpracována právě touto náročnou technikou. Záhořovo lože obsahuje pětici originálů temných obrazů, z nichž se každý vztahuje k jednomu zpěvu básně.

Celý koncept jejího grafického zpracování má na starosti studio Signatura Johany Kratochvílové. Protože příběh básně si zahrává s peklem, použila Johana Kratochvílová tento motiv jako hlavní pro vzhled knihy. Desky jsou zhotovené z topolové překližky, do níž František Skála žhavými uhlíky vypálil vzor, který je u každé knihy jiný. Kromě toho byl pro desky v kovářské dílně vytvořen originální cejch, kterým je do desek vypálen název knihy. Díky tomu je každý výtisk naprostým unikátem. Pro tisk textu byla zvolena náročná technika letterpress, neboli knihtisk na původním tiskařském stroji. Každý výtisk má také dřevěnou krabici, ručně potaženou tmavozeleným plátnem, do níž je jasně červenou barvou vyražen název knihy. Jedná se o precizní řemeslné zpracování na nejvyšší technické úrovni při zvolení kvalitních materiálů.

Básnická sbírka Kytice z pověstí národních básníka a historika Karla Jaromíra Erbena patří k základním dílům českého písemnictví. Od svého prvního vydání roku 1853 vyšla již nesčetněkrát. Byla zfilmována, dramatizována či vyprávěna jako komiks. Vyrovnat se s Erbenovými verši měl potřebu nejeden mladší autor. Přesto znalost této sbírky je nevyrovnaná: básně Vodník, Polednice nebo Poklad zná skoro každý, tvoří základ národní identity. Na druhou stranu jsou v knize méně známé příspěvky – a k takovým patří právě Záhořovo lože.

Je to báseň v celku knihy výjimečná, jiná délkami veršů či soustředěním na mužské hrdiny. Tím hlavním je lupič, raubíř a vrah Záhoř, který zjistí, že nejhroznější pekelná muka, před nimiž se má na pozoru i sám Satan, nesou jeho jméno; v pekle na něj jsou připraveni. Vydá se tedy na cestu pokání. Netuší, jak skončí, zda ještě má šanci peklu se za své hříchy vyhnout. Nakonec je to ale báseň naděje, velký křesťanský i lidový mýtus, který vede ke smíření.

Kniha je dostupná za cenu 28.900 Kč pouze na webu nakladatelství Teapot www.tpot.cz