Na výlet do Mladečských jeskyní

4. září 2014, 9:57
Na výlet do Mladečských jeskyní

Milovníkům podzemí nabízejí Mladečské jeskyně atmosféru dávné minulosti. Je to největší a nejstarší sídliště cromagnonského člověka ve střední Evropě.

Světově proslulou archeologickou lokalitou je Dóm mrtvých se zbytky ohnišť a kostí pravěkých zvířat a rekonstrukcí dávného rituálu. V jeskyních jsou malebná zákoutí, kde se vedle starých krápníků tvoří i nová výzdoba. Mezi nejkrásnější a téměř neporušené patří Chrám přírody nebo Panenská jeskyně. Dominantou a symbolem podzemního systému je přes dva metry vysoký stalagmit nazývaný Mumie.

Nálezy dokládají, že prostory pod vrchem Třesínem byly přístupny již v dávných dobách. Původní vchod byl však patrně přirozenou cestou zasypán a znovu objeveny byly až kolem roku 1826 při založení kamenolomu. Volně přístupné jeskyně však byly po desetiletí rabovány, hlavně jejich krápníková výzdoba. Až si kustod vídeňského muzea Josef Szombathy na trhu v Olomouci povšiml prodeje krápníků a následně jeskyně několikrát navštívil a zkoumal. Při tom učinil unikátní archeologické nálezy. První veřejné prohlídky jeskyní byly organizovány od přelomu 19. a 20. století. Zásadní rekonstrukce návštěvní trasy v roce 2003 napravila mnohé chyby předchozích správců a navrátila jeskyním přírodní ráz. Minimum betonových ploch a schodišť a citlivé osvětlení nepoškozuje jeskyně a dodává jim estetickou úroveň.

Prohlídka Mladečských jeskyní, které jdou otevřeny až do prosince, může být více než rovnocennou náhradou návštěvy od září uzavřených nedalekých Javoříčských jeskyní, kde probíhají stavební práce na nové provozní budově.

Ostatně celý letošní rok je ve znamení zásadních stavebních úprav ve veřejnosti zpřístupněných jeskyních v České republice. Částečně je omezen přístup do Punkevních jeskyní, kde se staví zcela nová provozní budova. Komplikovaná bude po nějaký čas i dostupnost jeskyní Na Pomezí a Na Špičáku, kde je od začátku září uzavírka hlavní příjezdové komunikace na Jesenicko a to cesty č. 44 přes Červenohorské sedlo. Rekonstrukce Šumperské strany bude probíhat od 1. září 2014 do konce listopadu 2014 a pak od dubna 2015 do konce listopadu. K jeskyním se dostanete přes Ramzovské sedlo od západu a jihu, dále přes Videlské sedlo nebo Zlaté hory od jihu a východu.

Věříme, že budete spokojeni s návštěvou jakékoli z našich čtrnácti veřejnosti zpřístupněných jeskyní. Informace o otevíracích dobách či kulturních akcích i další informace hledejte na pravidelně aktualizovaných webových stránkách www.caves.cz