Na MFDF Jihlava bude uveden nový snímek renomovaného režiséra Martina Marečka SÍLA

25. říjen 2021, 10:33
Na MFDF Jihlava bude uveden nový snímek  renomovaného režiséra Martina Marečka SÍLA

Film Martina Marečka Síla zachycuje pět obtížných let v životě Kamila Fily, během kterých se potýká s partnerskými problémy, depresí i hraničním fyzickým experimentem na vlastním těle. Výsledkem je nejen drtivě upřímná výpověď o vnitřním konfliktu a krizi středního věku, ale i obecnější reflexe proměn a podob maskulinity nového milénia.

Snímek bude v předpremiéře uveden na Mezinárodním filmovém festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava v hlavní soutěžní sekci Česká radost.

Distribuční premiéra filmu je 6. 1. 2022

O FILMU

Jak by měla vypadat mužská síla ve 21. století? Kamil Fila je otec, filmový publicista, zastánce progresivních hodnot a genderové rovnosti. Ve virtuálním prostoru vystupuje jako neúnavný diskutér a bojovník za spravedlivější společnost, v soukromí prožívá bolestné rozpory mezi svým přesvědčením a jednáním. Filmová fikce a skutečný život se vzájemně zrcadlí a Kamil hledá své lepší já mezi kinosálem, posilovnou a nestálými milostnými vztahy. Jak se stát lepší verzí sebe sama ve chvíli, kdy se ztrácíme ve vlastním životě? 

Dokument o Kamilovi Filovi je pro mě nezvykle osobní záležitost. Nejen proto, že jsem roky obdivoval jeho kontextuální, provokativní a vždy zábavné myšlení o filmech, ale i proto, že nás už roky pojí přátelství – nejen v kinosále, ale i v posilovně, kde Kamil usilovně vylepšuje svoje tělo a hledá možnou odpověď na pocity slabosti, které cítí uvnitř,“ říká ředitel Artcam Films Vít Schmarc.

„Martin Mareček měl v ruce pět vypjatých let Kamilova života, které jsou trochu body hororem, trochu chcípáckým filmem a trochu vztahovou noční můrou s protagonistou, který je místy na zabití. Mohl vytvořit skandalizující film o „odvrácené tváři gendermana“, který by se kochal rozkladem a mizérií. Natočil však jemný a empatický portrét hrdiny, který umí pronikavě číst filmy, ale ztrácí se ve světě a vlastní existenci. Je to osobní příběh mnohých z nás, jejichž život je „v půli se svou poutí“,“ dodává Schmarc.

O REŽISÉROVI

Martin Mareček (1974) vystudoval Katedru dokumentární tvorby FAMU, na které od roku 2003 vede Realizační tvůrčí dílnu. Byl u zrodu několika společenských aktivit – Letokruh, Jednotka, Auto*Mat a působil i jako hudebník.  V roli dramaturga se podílí na řadě dokumentárních filmů svých kolegů.

Je autorem pěti oceňovaných celovečerních filmů, držitel dvou Českých lvů a dalších cen: Hry prachu (2001) byly oceněny jako Nejlepší český dokument na MFDF Jihlava, kde získaly i Cenu diváků, a bodovaly i v zahraničí. Zdroj (2005), který je napínavou analýzou souvislostí těžby ropy v Ázerbájdžánu, získal přes dvacet mezinárodních ocenění. 

Auto*Mat (2009), osobní příběh aktivity pro zdravější a živější město, byl v roce 2010 v internetovém hlasování České televize a Jihlavského festivalu zvolen jako Dokumentární film desetiletí a soutěžil i na prestižním japonském festivalu v Jamagatě. 

Film Pod sluncem tma (2011) zachycuje křehká dobrodružství dvou českých rozvojových expertů v zambijské osadě, kterou elektrifikovali solárními panely. Film se stal nejúspěšnějším českým dokumentárním filmem roku 2011, vyhrál MFDF v Jihlavě, obdržel Cenu české filmové kritiky, Českého lva i Cenu Asociace českých filmových klubů. 

Síla

SÍLA

Původní název: Síla / Rok výroby: 2021
Scénář a režie: Martin Mareček
Země: ČR
Produkce: Jana Brožková, Zdeněk Holý
Koprodukce: Tereza Polachová, Hana Kastelicová, Tereza Keilová
Kamera: Jiří Málek
Střih: Jana Vlčková
Hudba: Jan Burian ml.
Stopáž: 92 min
Premiéra: 6. 1. 2022

Mysteriózní roadmovie Dálava (2019), získala cenu Trilobit Fites, Cenu české filmové kritiky a Českého lva.