Na Lipně se baví rodiny s dětmi, handicapovaní i senioři bez bariér

20. srpen 2014, 9:06
Na Lipně se baví rodiny s dětmi, handicapovaní i senioři bez bariér

Kapelník The Tap Tap má jasno v tom, jak poznat vyspělou civilizaci.

V trendu odstraňování bariér a zpřístupňování zážitků všem turistům bez rozdílu handicapu pokračuje i v letošním roce destinace Lipno nad Vltavou, která je již rok držitelem ocenění v evropské soutěži EDEN – Europen destination of Excellence.

„Těší nás, že hosté se na Lipně cítí pohodlně hlavně díky tomu, že mohou všechny zážitky sdílet společně – mladí, starší, rodiny s malými dětmi i handicapovaní návštěvníci. Lipno nad Vltavou má díky tomu zvuk doma i ve světě. Ocenění EDEN bylo pro všechny na Lipně tím nejlepším poděkováním,“ prohlásil jednatel společností Lipensko, Stezka korunami stromů a Lipno Servis Roman Meliška.

Odstraňování bariér pokračuje na Lipně neustále; například letošní novinku v podobě půjčovny elektrokol nebo elektroskútrů doprovází síť dobíjecích stanic, aby se lidé dostali bez problémů i do vzdálenějších či hůře přístupných míst. Elektrokola si s oblibou půjčují hosté všech věkových kategorií, kteří tak mohou vyrazit i na delší túru. Ve flotile půjčovny Intersport Rent čekají také pohodlné elektročluny Sweet Water, na které pohodlně zajedou i vozíčkáři. Bariéra, která by je dělila od výpravy po lipenském jezeře, tím rovněž padá.

Mezi největší ukázky bezbariérovosti v Lipně nad Vltavou patří unikátní Stezka korunami stromů, kterou zdolá jak rodina s kočárkem, senior s hůlkou, tak i výprava vozíčkářů. Při nedávném druhém výročí otevření Stezky to ostatně osobně testovala i hudební skupina The Tap Tap tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu. Její kapelník Ladislav Angelovič shrnul své pocity z návštěvy v korunách stromů takto: "Vyspělou civilizaci poznáte např. podle toho, že staví rozhledny a podobná vyhlídková zařízení. Super vyspělou pak podle toho, že taková vyhlídka je b e z b a r i é r o v á! A právě takovou bezbariérovou stavbou je Stezka korunami stromů, která se nachází co by kostelníkův Honzík kamenem dohodil od vodní nádrže Lipno. Jsem rád, že jsme se Stezkou a na ní oslavili druhé narozeniny a přeji ji ještě mnoho bezbariérových let!"

Všechny letní i zimní atrakce si mohou handicapovaní společně s rodinami vyzkoušet v rámci projektu Lipno bez bariér při tzv. Dnech s handicapem. Od roku 2011 se jich zúčastnily stovky lidí a každým rokem jich přibývá.

„Při Dnech s handicapem si zveme rodiny s handicapovanými členy, kteří u nás mohou společně trávit volný čas sportem. Na Lipně si řada z nich poprvé vyzkouší, co všechno se dá dělat - jezdit na kole, lyžovat, chodit plavat a podobně. V létě jezdí na kolech a handbicích, navštěvují Stezku korunami stromů, jezdí na elektročlunech, v zimě pak lyžují na monoski s speciálně vyškolenými instruktory lyžařské školy Skischool Lipno, chodí do bazénu nebo na bobovku,“ uvedla Zuzana Kolářová, manažerka projektu Lipno bez bariér. Dny s handicapem se konají vždy na začátku a konci sezóny. Rekord je účast 43 rodin v létě, v zimě se průměrná účast pohybuje kolem 16 rodin kvůli kapacitním možnostem monoski – speciální lyži pro handicapované.

Na Dny s handicapem navazují dny Lipno bez bariér, při kterých si handicapovaní mohou půjčit speciální sportovní vybavení zdarma.

10x Lipno bez bariér
1. Infocentrum doporučí ubytování, kde jsou dobře zařízeni na vozíček či kočárek
2. Vybavená půjčovna Intersport Rent připraví tandemové kolo, handbike či monoski
3. V lyžařské škole čeká instruktor vyškolený pro nevidomé i na jízdu s monoski
4. Elektročlun Sweet Water vyveze na lipenské jezero i dva vozíky najednou
5. Unikátní Stezka korunami stromů dovede děti, seniory i vozíčkáře bez bariér až do výšky 40 metrů, vysoko nad stoleté smrky a borovice
- Při Dnech s handicapem si rodiny často poprvé vyzkouší, že i se zdravotním handicapem mohou být aktivní a společně sbírat nové zážitky
6. Na Dny s handicapem navazují dny Lipno bez bariér, při kterých si mohou handicapovaní zdarma vypůjčit sportovní vybavení
8. Bobovou dráhu si sjedou všichni bez rozdílu věku i fyzických možností
9. Nová elektrokola stírají bariéry mezi trénovanými i těmi méně, žádný kopec už nemusí být příliš prudký
10. U čtyřsedačkové lanové dráhy obsluha vždy ráda pomůže dětem, seniorům i handicapovaným

Další informace na www.lipno.info a v infocentru na promenádě v Lipně n.Vltavou.

Proč jet do Lipna nad Vltavou
- Tady sezona nikdy nekončí, každé roční období má na Lipně jiné kouzlo
- Místo stvořené pro dovolenou tří generací
- Aktivity přizpůsobené rodinám s dětmi, handicapovaným nebo seniorům
- Vše na jednom místě s docházkovou vzdáleností do 5 minut, služby odděleny od hlavní silnice s provozem
- Nejoblíbenější aktivity na Lipně:

V létě:
o Stezka korunami stromů s výhledy k Alpám a nejdelším suchým tobogánem
o Lanový park vhodný pro nejmenší děti bez nutnosti instruktora
o Síť dobíjecích stanic pro elektrokola a elektroskútry
o Zábavné programy s maskotem lišákem Foxem
o Osvětlená cyklostezka z Lipna nad Vltavou do Frymburku, potažená speciálním povrchem pro in-line bruslaře
o Výukové sportovní kempy pro rodiče a jejich děti

V zimě:
o Největší dětské lyžařské výukové hřiště Foxpark se třemi pojízdnými koberci a pohádkovým slalomem
o Top lyžařská škola Skischool Lipno – až 120 certifikovaných instruktorů na svahu
o Pětihvězdičkový Skiareál Lipno se třemi pohodlnými lanovkami s téměř devíti km sjezdovek
o Skicorss, měřený slalom, snowpark
o Bruslení na zamrzlém jezeře – nejdelší přírodně upravovaná bruslařská dráha na světě
o Z lyží do korun stromů, na celoročně otevřenou Stezku

Kontakt:
Roman Meliška, LIPENSKO s.r.o., e-mail: [email protected],
tel.: 734 384 335