Na co se zaměřit při nákupu elektrokola?

11. květen 2021, 15:11

Rozhodli jste se vyzkoušet, jaké to je, pořádně šlápnout do pedálů a užít si výhled ze sedla elektrokola, které vám ukáže nový pohled na svět a vlije novou životní energii do žil? Aby váš výběr vyšel hned napoprvé, a vy jste byli se svým vysněným elektrokolem maximálně spokojeni, je velmi důležité, zaměřit se při nákupu elektrokola na pár zdánlivých drobností.

Ať už vám do oka padne české elektrokolo Crussis, Apache, německý Haibike nebo nějaká jiná značka, rozhodně kromě atraktivního designu, dojezdové vzdálenosti, kapacity baterie či výkonu motoru a typu rámu, sledujte i další detaily, které by rozhodně také při výběru elektrokola měly hrát prim.

eletrokola_01

Kvalitní značka je základ

Lákají vás překvapivě nízké ceny elektrokol neznámé značky nebo až podezřele atraktivní pořizovací ceny elektrokol, které nabízí letáky supermarketů či hypermarketů ve vaší schránce? Pokud chcete, abyste v sedle vašeho elektrokola najezdili skutečně spoustu spokojených, bezpečných a pohodlných kilometrů, pak tyto nabídky podrobte důkladné kontrole. Kvalitní výrobce elektrokol totiž nešetří na materiálu, neodflákne vývoj ani výběr komponentů, a i když si za takové elektrokolo připlatíte máte jistotu, že nekupujete zajíce v pytli. Kvalitní a ověření výrobci elektrokol zvučných značek si zakládají na vývoji, technologickém zdokonalování, precizní montáži, a i k případným potížím se umí postavit čelem. I výběr značky elektrokola je tedy velmi důležitým krokem při nákupu elektrokola a rozhodně jej nepodceňujte.

Kvalitní prodejce není k zahození

Oči nezavírejte a nepřimhuřujte ani před tím, kdo elektrokola prodává. Jen u prodejce, který elektrokola jenom „neprodává“ totiž najdete nejen ty nejlepší a nejšpičkovější elektrokola, ale také profesionální a odborný přístup, který nespočívá jen v tom, vystavit vám správně účtenku. U prodejce, který se na prodej elektrokol specializuje, najdete cenné rady, které vás dovedou k vysněnému modelu elektrokola a spokojené jízdě pokaždé, když na elektrokolo usednete. Zkušený a specializovaně vyškolený prodejce a jeho personál ví, na jaké otázky se vás při nákupu elektrokola ptát a podle vašich odpovědí vás nasměrují k ideálnímu typu elektrokola přesně pro vás.

Předpokládaný povrch, po kterém budete jezdit, vaše tělesná konstituce, cyklistické zkušenosti, četnost, s jakou chcete na elektrokole vyrážet i předpokládaná délka vašich výletů jsou při výběru velmi důležité.

Kvalitní prodejce vám také dokáže o každém jím prodávaném modelu elektrokola poskytnout adekvátní informace a ví, v čem které elektrokolo vyniká a jaké jsou jeho přednosti. Dokáže vám poradit s výběrem rámu – s jeho velikostí a specifikací – i s typem a umístěním jak elektropohonu, tak baterie. Ví o elektrokolech zkrátka mnoho, a rozhodně si načerpané informace nenechává pro sebe. A jak se v prodejcích elektrokol orientovat?

Rozhodně je moudré dát na doporučení svých známých, kteří mají s nákupem elektrokola u konkrétního prodejce již své dobré zkušenosti. Pokud nikoho takového ve svém okolí nemáte, pak je dobrým znamením, obzvláště při pátrání na internetu, zaměřit se na reference na webu prodejce. Nebojte se začíst a prozkoumat recenze zákazníků, a také na komunikaci prodejce s nimi, zda i na případné negace odpovídá a zda vůbec možnost psaní příspěvků na svých stránkách umožňuje. Kdo má čisté svědomí, ten ani před případnými nepříjemnosti neutíká, a vše se snaží vyřešit ke spokojenosti zákazníka.

Pestrost nabídky jistě oceníte

Když už se někdo s láskou a zapálením pustí do výroby a prodeje elektrokol, určitě nevyrobí či nezačne prodávat jen pár modelů. Myslí totiž na širokou skupinu cyklistů, kterým chce dopřát ten pořádný požitek z jízdy, ať už se rozhodnou jezdit ve městě, po cyklostezce, v přírodě či drsné krajině. Ano, při výběru elektrokola se tedy zaměřte i na pestrost a bohatost nabídky elektrokol. Ta by měla v případě výrobce obsahovat modely městských, horských, trekingových a krosových elektrokol a ceněná jsou i specifická elektrokola dámská, seniorská a skládací. U prodejce elektrokol si pohlídejte pestrost nabídky ve smyslu nabízených značek elektrokol, dbejte však především na jejich kvalitu. I zde totiž platí, že někdy méně znamená více.

Podmínky záručního a pozáručního servisu mnohé napoví

Jistě – kdo by si chtěl koupit elektrokolo, které nefunguje. Pokud se budete držet výše zmíněných rad, riziko nákupu nekvalitního výrobku velmi výrazně eliminujete. Nic však není jen černé nebo bílé, a tak i u kvalitních výrobků je férové přiznat, že se výjimečně mohou vyskytnout problémy. Při nákupu elektrokola si tedy všímejte i toho, jak má výrobce a prodejce ošetřeno řešení případných reklamací, jak funguje záruční a pozáruční servis. Jen férový výrobce a prodejce se totiž o své zákazníky umí postarat i dlouhou dobu poté, co od nich inkasuje peníze za elektrokolo, a tak u něj řešení servisu a reklamace není problém, včetně dostupnosti náhradních dílů.