MAYDAY – Pražské Quadriennale 2015 uvede záchrannou akci letecké havárie na Karlově náměstí

3. červen 2015, 14:58
MAYDAY – Pražské Quadriennale 2015 uvede záchrannou akci letecké havárie na Karlově náměstí

Projekt MAYDAY připravený při příležitosti blížícího se Pražského Quadriennale uvede přesně 6 dní před jeho zahájením Divadlo Vosto5 a Katedra alternativního a loutkového divadla DAMU.

Performance v podobě záchranné akce havárie letadla kombinuje zážitkovost divadla odehrávajícího se v netradičních prostorech s profesionálním výcvikem záchranných sborů ČR (hasičů, zdravotníků, policistů). Premiéra simulace nehody malého sportovního letadla v parku na Karlově náměstí se uskuteční 11. 6. 2015 v 18:00.

Projekt MAYDAY chce zpopularizovat a předvést široké veřejnosti mimořádně náročnou a profesionální práci českých záchranných sborů a zároveň tímto netradičním - až osvětovým - způsobem upozornit na psychicky a fyzicky náročné mezní situace, které se mohou odehrát v životě každého z nás. V případě velkých cvičení neboli simulací se většinou jedná o náročnou koordinovanou akci pozemních záchranných jednotek pro případ přírodních katastrof nebo hromadných nehod. Vosto5 předvede v představení MAYDAY tento základní koncept posunutý do divadelní roviny.

 

Půjde zatím o největší produkci tohoto druhu - simulaci letecké katastrofy v centru města. Diváci se stanou přímými svědky reálného zásahu hasičů a záchranářů, do jehož průběhu budou vtaženi pomocí bezdrátových sluchátek, které jim zprostředkovávají mix vybraných dialogů účastníků neštěstí, zraněných i záchranářů s originální zvukovou stopou. MAYDAY nabízí jedinečnou možnost skutečně na vlastní tělo zakusit intenzivní performanci na hranici divadla, profesionálního cvičení a katastrofického zážitku,“ popisuje představení autor koncepce projektu a režisér Jiří Havelka.

 

Představení MAYDAY se uskuteční 11. června 2015 v 18:30 v parku na Karlově náměstí. Vstup zdarma.