Maxim Velčovský na festivalu LUX Helsinki

18. leden 2023, 13:05
Maxim Velčovský na festivalu LUX Helsinki

Jsme pyšní na to, že máme možnost vyzdvihovat naše hodnoty a otevírat důležitá témata u nás i v zahraničí. I proto jsme na začátku ledna vyslali dílo Maxima Velčovského - Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího - na finský festival světla Lux Helsinki. Výtěžek ze spolupráce jsme využili k nákupu materiální pomoci, která v příštích dnech poputuje do postižených oblastí na Ukrajině.

Ohořelá osobní auta, která byla součástí jedné z instalací desátého Signal Festivalu - Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího - jsou krutým svědectvím o děsivé tragédii a přímým důkazem válečného konfliktu 21. století. Nabízí vhled do děsivého prostředí ukrajinských měst zasažených válkou. Zaujala proto nejen stovky tisíc návštěvníků Signal Festivalu, ale i kurátory světových festivalů světla a digitálního umění. Od 4. do 8. ledna ji proto mohli spatřit i obyvatelé finských Helsinek na festivalu Lux Helsinki.

Výtěžek z mezinárodní spolupráce jsme se rozhodli věnovat tam, odkud dílo pochází. Do ukrajinského Chersonu. 
Za získaných 250.000,- jsme společně s neziskovou organizací Koridor UA nakoupili potřebné konzervy, kartuše s plynem a elektrocentrály, které jsou v aktuální situaci pro Ukrajinu nepostradatelné – obyvatelé postižených oblastí mohou díky nim získat zpět přístup ke světlu, teplu i internetu. Veškerá materiální pomoc poputuje pod dohledem Matouše Bláhy z organizace Koridor UA na ta nejpotřebnější místa. 
Pokud byste také rádi pomohli a nevíte jak, spojte se s Koridor UA a staňte se dobrovolníkem nebo přispějte na speciální nákladní vůz, který bude sloužit jako distribuční a nabíjecí stanice.