Mark Lanegan se vrátí do Česka s typicky chraplavým barytonem a v očekávání nové desky

24. červenec 2015, 15:19
Mark Lanegan se vrátí do Česka s typicky chraplavým barytonem a v očekávání nové desky

Fanoušky Marka Lanegana čeká za necelý měsíc hned dvojitá radost. Americký zpěvák se v rámci letního turné zastaví 16. srpna v brněnském klubu Fléda. Někdejší spolupracovník Kurta Cobaina a Queens of the Stone Age zde představí svou osobitou a nekompromisní hru s bluesem, rockem a grungem. Jen pět dnů po brněnském vystoupení navíc Lanegan oznámil vydání zcela nové desky Houston (Publishing Demos 2002). Na Flédě tak s velkou pravděpodobností zazní naživo i ochutnávka z připravované kolekce dosud nezveřejněných a raritních nahrávek.

Majitel jednoho z nejslavnějších chrapláků na světě se do Česka vrací po půlroční pauze. Padesátiletý zpěvák fascinuje publikum především uhrančivě chraplavým barytonem a hudební zdatností prověřenou urputnou dřinou a desítkami let na výsluní světové scény. „Mark Lanegan balancuje mezi blues, rockem a grungem a zároveň si zachovává charismatický a nekompromisně přísný projev, který nutí posluchače přijmout jeho zpěv bez debat a pochybování. Mladší generaci oslovuje jeho rebelská minulost spojená s Kurtem Cobainem. Starší publikum naopak oceňuje jeho vyzrálý projev a sebejistotu rockového barda,“ vysvětluje David Novotný, dramaturg klubu Fléda. Brněnský koncert se odehraje jen pět dní před oficiálním vydání Laneganovy nové desky s názvem Houston (Publishing Demos 2002). Během vystoupení tak návštěvníky s velkou pravděpodobností čeká i premiéra zcela nových nahrávek.

Album Houston (Publishing Demos 2002) vyjde 21. srpna 2015 pod hlavičkou Ipecac Recording a bude obsahovat 12 tracků. Kolekce dosud nezveřejněných a raritních demo nahrávek opráší z Laneganova šuplíku tvorbu z doby, kdy se vyrovnával s rozpadem Screaming Trees a intenzivně se věnoval návratu na sólo dráhu. Na novém počinu Lanegan odhalí i tři již známé melodie v netypickém aranžmá. Zveřejněna bude například původní verze skladby Gray Goes Black, která byla součástí Laneganovy dřívější desky Blues Funeral.

Mark Lanegan /USA/

Americký písničkář má za sebou téměř vše, čeho lze na hudební scéně dosáhnout a co lze na drsné rockové scéně zažít. S muzikou začal vážně experimentovat na konci 80. let ve spolupráci s Kurtem Cobainem v garážové blues grunge kapele “The Jury,”. Po vzniku společného songu „Where Did You Sleep Last Night", který pak provázel Cobaina i Lanegana po celou dobu jejich hudebního života, se Lanegan vydal na vlastní dráhu. Jak sám Lanegan později přiznal, jeho sólová dráha vznikla částečně i z prachu a demoverzí jeho nekonečných garážových sessions s Cobainem.

Svým charismatickým hlasem a rázným přístupem k rytmice přispěl Lanegan i do řady kolektivních projektů.  Hostoval na více než padesáti albech a má za sebou bezpočet spoluprací. V raných 90. letech byl členem grungeové formace Screaming Trees, se kterou vydali dohromady sedm alb. V roce 2000 se Screaming Trees rozešli a Lanegan se stal stálým členem v kapele Queens of the Stone Age. Mimo to působil i v energické rockové skupině Gutter Twins, se kterou si vyzkoušel dvojí live turné v hlasité elektrické i tišší akustické podobě. Na několika koncertech doprovázel i Nicka Cavea, neminulo ho ani hudební setkání s Mobym a Isobelle Campbell ze skupiny Belle & Sebastian.

Mark Lanegan /USA/, 16.8.2015, klub Fléda, Brno

Cena vstupenek: předprodej 490 Kč / na místě 550 Kč

Vstupenky na koncert jsou k dispozici v předprodejích

  • HOSTEL ELEVEN, Dominikánská 11, Brno
  • INDIES, Poštovská 2, Brno
  • SMSTICKET.cz
  • GOOUT.cz
  • TICKETPORTAL.cz

Událost na facebooku

O klubu Fléda

Novodobá éra Flédy odstartovala po roce 2001, kdy vznikl v domě na Štefánikově ulici v Brně hudební klub. Od roku 2004 provozuje Flédu tým Level B production, který z klubu vytvořil jeden z nejlepších hudebních prostor v České republice. Dramaturgie klubu je rozmanitá a představuje jak zavedené kapely, tak mladé umělce a rodící se hudební směry. V programu mají své pevné místo větší a produkčně náročnější koncerty zahraničních hvězd i skromnější a autentické přehlídky lokálních hudebníků. Kromě koncertů je Fléda stabilní scénou pro klubové noci (Elektra, Vendeta, Vibe). Ty jsou vždy zaměřeny na konkrétní hudební žánry a aktuální trendy. Od roku 2001 se na pódiu Flédy vystřídalo více než 1000 interpretů, jejichž vystoupení zhlédl téměř milion hudebních fanoušků. Klub je vybaven špičkovou zvukovou aparaturou od firmy d&b audiotechnik.