Marek Najbrt natáčí film o legendárních Tata Bojs

31. říjen 2022, 12:24
Marek Najbrt natáčí film o legendárních Tata Bojs

Režisér Marek Najbrt, skupina Tata Bojs i herci divadla Vosto5 mají v těchto dnech nabito. V brněnském studiu České televize natáčejí stylizované scény filmu tatabojs.doc. Nový celovečerní sci-fi dokument o skupině Tata Bojs, která příští rok oslaví 35 let na hudební a kulturní scéně, vzniká podle scénáře Marka Najbrta a Roberta Geislera v produkční společnosti KOZA Film. „Futuretroskopický” koncept vyprávění umožní divákům a fanouškům poznat Milana Caise, Mardošu a ostatní tak trochu „jinak”, zároveň je ale provede takřka kompletní historií kapely s výhledem do její budoucnosti. Tata Bojs ve své tvorbě vždy tíhli k promyšleným konceptům, a proto by ani dokument o nich neměl být jen prostým souhrnem faktů, situací a „mluvících hlav“. „Možná to vypadá, že jsme se místo dokumentu rozhodli natočit hraný film, ale není tomu tak. S nadhledem pojatá kvazifuturistická vědecko-fantastická linie tvoří jen základní rámec vyprávění, jakousi zábavnou osnovu, na kterou navěšujeme další, a celkově vzato podstatnější, materiál přibližující divákovi obraz kapely a její dosavadní cesty hudebním světem,” vysvětluje producent filmu Petr Koza. „S klukama z Tata Bojs se znám v podstatě od 90. let, takže mi představa, že o nich natočím dokument, připadla naprosto přirozená a vzhledem k tomu, že mám jejich hudbu rád, i lákavá…,” říká režisér Marek Najbrt.

Film tatabojs.doc bude mít premiéru na podzim 2023 a Tata Bojs si tak k pětatřicetinám nadělí svůj první film, který se volně přiřadí k dlouhé řadě jejich tvůrčích počinů, zahrnujících mimo jiné sedmnáct alb, jedenadvacet klipů, devět Andělů či dvě knihy. Koproducentem nového filmu je Česká televize a jeho vznik podpořil Státní fond české kinematografie.

Nevšední, ulítlí, vtipní a nezapomenutelní Tata Bojs jsou česká alternativně-rocková skupina, kterou založili v roce 1988 Milan Cais (zpěv, bicí) a Mardoša (baskytara) již na základní škole na pražské Hanspaulce. Po první napůl studiové a napůl živé nahrávce Šagali, Šagáli vydané v roce 1991 následovalo v roce 1997 skutečně první řadové album Ukončete nás...!, ale zlomovým byl pro Tata Bojs až přechod k velkému nadnárodnímu vydavatelství Warner Music s albem Futuretro (2000). Definitivní zápis do českých hudebních vod přišel s koncepčním albem Nanoalbum, za které obdrželi v hlavních kategoriích od české akademie populární hudby čtyři ceny Anděl včetně ceny Skupina roku 2004. Tata Bojs vždy dbali na důkladně promyšlenou vizualitu všech svých projektů designem alb počínaje a scénickým pojetím koncertů konče. O tuto stránku se vždy staral Milan Cais, absolvent Akademie výtvarných umění a renomovaný český výtvarník. Současnou sestavu tvoří Milan Cais (zpěv, bicí), Mardoša (baskytara), Vladimír Bár (kytara), Jiří Hradil (klávesy) a Dušan Neuwerth (zvuk).

Režisér Marek Najbrt vystudoval režii na katedře dokumentární tvorby na FAMU v Praze a je také absolventem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Po studiích začal pracovat na multimediálních představeních, točil krátké filmy a pracoval také pro televizi a internet (např. seriály Já, Mattoni nebo Svět pod hlavou). Pro internetovou televizi Stream spoluvytvářel ikonický seriál Kancelář Blaník. Jeho celovečerním debutem byl v roce 2004 snímek Mistři. Dále natočil mimo jiné filmy Protektor (2009), Polski film (2012), pohádku Čertí brko (2018) nebo dokumentární snímky Vodňanský & Skoumal - Všechno je proměnlivé (2020) a Burian vs. Dědeček (2022). Je držitelem celé řady domácích i zahraničních cen včetně čtyř Českých lvů a hlavních cen z MFF v Denveru a Krakově.

Tvůrčí tým

MAREK NAJBRT scénář a režie
ROBERT GEISLER scénář
MARTIN POLÁK dramaturg
PETR KOZA námět, producent
DUŠAN MULÍČEK kreativní producent ČT
Jan Baset Střítežský kamera
Henri Boráros architekt
Andrea Králová kostýmní výtvarnice
PETR MRKOUS střih
JAN ŠTINDL zvuk