Mandrage pomohou synovi svého oblíbeného učitele. Prošoupe i díky nim čtrnáctiletý Matouš boty?

24. červenec 2015, 13:25
Mandrage pomohou synovi svého oblíbeného učitele. Prošoupe i díky nim čtrnáctiletý Matouš boty?

Čtrnáctiletý Matouš Grill trpí dětskou mozkovou obrnou. Rehabilitace je nesmírně zdlouhavá a bolestivá a chlapec ji podstupuje každý den. Největší úspěchy zaznamenal s takzvanou Adeli terapií, která se provádí nejblíže v Piešťanech. Její nevýhodou je však cena 3000 EUR bez ubytování a cestovních nákladů. Vzhledem k tomu, že ji odborníci doporučují opakovat jednou za 3 měsíce a zdravotní pojišťovny ji nehradí, sahají náklady vysoko nad finanční možnosti písecké rodiny Grillů.

Přitom pouze díky ní se Matouš před třemi lety dokázal sám postavit a napřímit a později pomalu začal zvládat chůzi a dokonce i sejde schody, což bylo dříve nemyslitelné. Aby mohl udělat další pokroky, rozhodla se mu pomoci populární kapela Mandrage. Matoušova rodina totiž sehrála v životě skupiny zásadní roli. Populární hudebníci vystoupí bez nároku na honorář ve čtvrtek 6. srpna v letním kině v Příbrami. Výtěžek z koncertu, který pořádá nadace Chci pomoci, věnují celý chlapci. Vstupenky za 350 korun jsou v předprodeji a za stejnou cenu budou až do vyprodání v pokladně kina v den vystoupení. Děti do 13 let mají v doprovodu rodičů vstup zdarma.
„Neznáme mnoho lidí, kteří by tak náročné procedury zvládali. Matouš je ale velký dříč a cvičí co může. Jsme rádi, že jsme dostali možnost mu pomoci,“ říká František Bořík z Mandrage.

Michal Grill, hlava rodiny, učil angličtinu na gymnáziu, kde studovali František a Matyáš. Přestože se pak odstěhoval do Písku, v kontaktu s kluky zůstal. Pořádal totiž v nedalekém Velešíně minifestival Houpačka, na kterém Mandrage - ještě jako duo Matyáš a Víťa - vystupovali v letech 2003 a 2004. Výtěžek z festivalu putoval na podporu dětí postižených dětskou mozkovou obrnou a to nikoli náhodou. Michalovi Grillovi se totiž narodil syn Matouš, který tímto neveselým postižením trpí.

„Nedlouho poté si Michal otevřel v Písku klub Л 3.14, ve kterém krom Mandrage opakovaně vystupovaly i všechny ostatní kapely, v nichž někteří z nás hrají. Po koncertech v Písku bývalo zvykem, že nás Michal všechny ubytoval u sebe doma, kde o nás pečoval lépe, než pořadatelé těch největších festivalů. Díky tomu jsme měli možnost seznámit se jak s jeho ženou Gábinou, tak i s jeho dětmi. A vězte, že tak skvělých lidí, jakými jsou Grillovi, je na světě jen málo,“ doplňuje bubeník Mandrage Matyáš Vorda.Podle maminky Matouše její syn díky Adeli terapii už chodí, ale samozřejmě ne na delší vzdálenosti. „Mnohdy upadne, takže naším cílem je bezpečná kvalitní chůze a Matoušovým největším přáním je utíkat. Terapie nám vylepší i posílení zádových svalů, aby se mohla  minimalizovala skolióza páteře, tak typická pro Matoušovo postižení. Syn má také poruchu řeči, i tu Adeli pozitivně ovlivňuje. Děkujeme Mandrage a doufáme, že i díky jejich pomocí Matouš po sezení na invalidním vozíku prošoupe první boty,“ říká Gábina Grillová.

Jak lze pomoci?

Kromě zakoupení lístku na koncert lze pomoci i jinak. Lidé z Chci Pomoci uspořádali zároveň sbírku, jejíž výtěžek poputuje tamtéž. Samosebou nejraději budeme, když dorazíte přímo na koncert. Ten se koná 6.8. v letním kině v Příbrami. Spolu s námi vystoupí i výborné kapela Holden Caulfield, složená z našich spolupracovníků a kamarádů. Lístky jsou k dispozici v síti Ticketpro, kompletní seznam předprodejů najdete na FB eventu. Mimochodem, pozvěte na event přátele. Čím víc nás bude, tím lépe pro Matouše! Pokud jste tou dobou třeba na dovolené, nebo jen máte Příbram z ruky, můžete přispět na transparentní účet 107-8408500267/0100. Přispět může každý. Pomůže každá stovka. Nebo dvoustovka. Ale můžete poslat i víc.

Co je to dětská mozková obrna?

Dětská mozková obrna je závažná porucha vývoje motorických oblastí mozku. Matouš Grill trpí spastickou formou s triparézou, neboli ochrnutím tří končetin. Postižení navíc často bývá, tak jako u Matouše, doprovázeno epilepsií a lehkou mentální retardací. Obrna se nikdy nedá zcela vyléčit, nicméně lékařská věda v posledních letech udělala v léčbě této choroby velké pokroky, díky čemuž je možné do značné míry zvýšit kvalitu života nemocných. Mezi slavné postižené patří například král Richard III, básník lord Gordon Byron, nebo úspěšný český režisér Bohdan Bláhovec, který je zářným příkladem toho, že obrna nemusí být životním otrokářem.

Chci Pomoci - spolupořadatel koncertu a organizátor sbírky, správce transparentního účtu http://www.chci-pomoci.cz

Facebook Matouše Grilla - založený k podpoře sbírek na Adeli terapie. Jistě bude rád za každý like!

https://www.facebook.com/pages/Matouš-Grill-Adeli/307510142639323?fref=ts

 Dopis od Michala a Gábiny pro nás i vás - kde se dozvíte o Matoušovi víc: http://www.chci-pomoci.cz/pomoc-pro-matouse.html