Líza, liščí víla. Film, v němž randění zabíjí

5. únor 2016, 15:32
Líza, liščí víla. Film, v němž randění zabíjí

Ve čtvrtek 4. února proběhla v pražském kině Bio Oko slavnostní premiéra maďarského snímku Líza, liščí víla režiséra Károly Ujj Mészárose. Film nese výstižný podtitul „Randění může zabíjet“, v této bizarní romantické komedii se totiž i hodně umírá. Do kin ji přináší Asociace českých filmových klubů (AČFK) pod patronací herečky Dejvického divadla Lenky Krobotové.

Líza, liščí víla je černohumornou romantickou komedií s japonskými motivy odehrávající se v kapitalistickém Maďarsku 70. let minulého století.

Život ošetřovatelky Lízy se změní v okamžiku, když se na své třicáté narozeniny rozhodne, že najde životní lásku. Její obdivovatelé však umírají při kuriózních nehodách. Líza, jejímž jediným přítelem je duch japonského popového zpěváka, dojde k závěru, že je prokletá. O její případ se začíná zajímat policie. Seržant Zoltan, který je na případ nasazený, začíná postupně propadat Lízině kouzlu. O to ale duch japonského zpěváka ani trochu nestojí… 

„Líza nadchla publikum na našem festivalu, Letní filmové škole, a proto jsme se rozhodli dát jí možnost i v kinech. Duch japonského popového zpěváka, mrtví nápadníci, Mekk Burger a celá řada dalších libůstek, chuťovek a bizarností – to vše na vás čeká v této černé komedii, která je jak stvořená pro valentýnská dostaveníčka,“ uvedl Jan Jílek, hlavní dramaturg AČFK.

Líza, liščí víla je celovečerním debutem režiséra Károly Ujj Mészárose, který natočil v uplynulých deseti letech 10 krátkých filmů, které dohromady posbíraly 12 cen na více než 30 festivalech.

Součástí slavnostní projekce byl i krátký film režisérky Alexandry Hetmerové Mythopolis, jež zprostředkovala organizace iShorts.