Letošní rok SKUTRu ve znamení Národních divadel, začínají premiérou Kytice 28. 2. v Praze

25. únor 2019, 13:36
Letošní rok SKUTRu ve znamení Národních divadel, začínají premiérou Kytice 28. 2. v Praze

Letošní první realizací režisérské dvojice SKUTR - Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského – se stane adaptace nejčtenější české klasiky Kytice Karla Jaromíra Erbena v Národním divadle v Praze. Premiéry jsou naplánované na 28. února a 1. března.

Poté je čeká přesun do Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a premiéra snové opery Julietta aneb snář Bohuslava Martinů (11. dubna).

Na podzim se premiéry v podání SKUTRu dočkají diváci opery brněnského Národního divadla a začátkem roku příštího Slovenského národního divadla v Bratislavě.

Nebudou však žít jenom velkými scénami. „Odskočí“ si zpět do Jatek78, kde před čtyřmi lety slavili malým festivalem autorských představení jedenáct let na scéně a kde měla v roce 2014 světovou premiéru hra Bouře. Spojí síly se spolužáky z DAMU  Rosťou Novákem a Jirkou Kohoutem a ve spolupráci s La Putykou připraví autorskou inscenaci na téma „Quijote“ s premiérou 1. 10. 2019.

Čeká nás velmi pestrá práce, co se týká žánrů, ale i míst tvorby. Užijeme si opět malého výletu za hranice. Tentokrát k našim nejbližším sousedům na Slovensko. Poprvé budeme pracovat pro Slovenské národní divadlo i pro operu Národního divadla Brno,“ říká Lukáš Trpišovský

Těšíme se na spolupráci s La Putykou a hlavně na práci s našimi spolužáky Rosťou Novákem a Jirkou Kohoutem. Bude to návrat po deseti letech. Vlastně v podstatě přesně, protože první nápady na La Putyku padaly v srpnu 2008 u kavárenského stolu francouzské restaurace ve skotském Edinburghu, kde jsme s Rosťou prezentovali naši inscenaci Plačky,“ dodává Martin Kukučka.

Představení vznikající v režii SKUTRů jsou nejen diváky, ale i kritiky velmi ceněná a doporučovaná. Kombinují tanec, pohyb, vizuální obraz, text a zvuk. Režírují pro přední české, ale i zahraniční scény. Z nejnovějších lze jmenovat: Dopisy Olze, Sen v červeném domě, Racek – Divadlo v Dlouhé, Lásky jedné plavovlásky/Astorka, Prodaná nevěsta/ Aalto Theater Essen, Krvavá svatba, Malá mořská víla, Don Giovanni/ Národní divadlo Praha, Orfeus/ Bratři Bubeníčkové, Hellerau Dresden, Pěna dní/ Klicperovo divadlo atd.