Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program a zahájily předprodej

16. červen 2014, 21:05
Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program a zahájily předprodej

Program 15. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby, který se uskuteční od 14. července do 6. srpna2014 byl zveřejněn.

Středověké noční modlitby, křehké melodie milostných písní klasicistních hudebních salonů, vášnivé tóny barokního flamenca, tradiční portugalské zpěvy i majestátní árie a orchestrální díla znějící při královské korunovaci – festival Letní slavnosti staré hudby zve od 14. července do 6. srpna na inspirativní výpravu do světa hudby 13. až 19. století ve společnosti špičkových domácích i světových interpretů. Programu vévodí známý andaluský ansámbl Accademia del piacere, charismatický německý soubor Echo du Danube či hvězdné trio Bauwien van der Meer, Richard Egarr a Masumi Nagasawa. Nechybí ani pěvecké hvězdy – letos se představí Isabelle Druet a Alain Buet. Letní slavnosti staré hudby jsou již patnáct let neodmyslitelnou součástí letní Prahy, a to v neposlední řadě díky propojení vytříbené dramaturgie a unikátních historických prostor. Dnešním dnem byl zahájen předprodej vstupenek, jejichž cena se pohybuje od 250 do 1200 Kč. Více informací na www.letnislavnosti.cz.

Dramaturgie jubilejního patnáctého ročníku s podtitulem Slasti a milosti se tentokrát zaměří na světskou a duchovní hudbu, jejich kontrasty i vzájemné prolínání. V honosných historických prostorách Pražského hradu tak zazní velkolepá barokní díla, která byla uvedena při příležitosti pražské korunovace císaře Karla VI., i lidová hudba z Iberského poloostrova, magický prostor kostela Panny Marie Sněžné se rozezvučí středověkými hymny a žalmy z katedrály Notre-Dame v Paříži, zatímco barokním interiérem Trojského zámku se ponesou líbezné tóny pantaleonu, oblíbeného nástroje Ludvíka XIV.

Program nezapomíná ani na oslavy Roku české hudby. „Program připomene především díla autorů českého původu, kteří se proslavili v cizině, nebo německých autorů narozených v Českých zemích. Právě jim bude věnováno několik večerů. “ říká Markéta Semerádová, ředitelka Letních slavností staré hudby.

Letos poprvé Letní slavnosti staré hudby přicházejí se zvláštním programem pro nejmenší publikum. Projekt s názvem Piccoli – Ententýnum v paláci se uskuteční 25. května v prostorách barokního Clam-Gallasova paláce v centru Prahy a nabídne rozmanité hudební i výtvarné dílny pro děti i rodiče.

Předprodej vstupenek začíná 14. května a je možné je rezervovat a zakoupit online na www.letnislavnosti.cz. Ve festivalové pokladně na adrese Maďarského kulturního střediska v Rytířské ulici č. 27 a v síti Ticketpro bude předprodej zahájen od 21. května. Již tradičně pořadatel nabízí množstevní slevu 4+: při zakoupení vstupenek na 4 a více akcí bude poskytnuta 20% sleva z ceny každé vstupenky. Systém slev a bonusů výrazně rozšiřuje program pro členy klubu Collegium! (podrobnosti na www.letnislavnosti.cz). Pořadatelé nabízejí také slevy ve výši 10 % studentům a seniorům.

Slavnostní zahájení jubilejního 15. ročníku Letních slavností staré hudby proběhne v krásném prostředí Zámku Troja. Německý soubor Echo du Danube zde 14. července představí barokní raritu – Pantaleon, oblíbený nástroj (rozměrné psaltérium) francouzského krále Ludvíka XIV. V programu zazní skladby pro pantaleon, harfu, violu da gamba a další nástroje od německých, francouzských a italských autorů, z nichž mnohé v České republice zazní poprvé.

Tradici jednohlasých a vícehlasých zpěvů v nočních modlitbách církve ve 13. století je věnován další z festivalových večerů – Nocturne. 16. července zazní v kostele Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí středověké žalmy, hymny a modlitby v podání norského vokálního ansámblu Trio Mediæval.  

Hned dva z večerů zavedou návštěvníky do hudební historie iberského poloostrova. Honosné prostředí Rudolfovy galerie Pražského hradu roztančí 22. července španělská Accademia del piacere s podmanivým programem Barroco y flamenco. Ve znamení jižanského léta bude také pulsující vystoupení portugalského souboru Sete Lágrimas 28. červenceZámku Troja.

24. července vystoupí v Tereziánském sále Břevnovského kláštera soubor v neotřelém složení soprán, kladívkový klavír a klasicistní harfa, a to ve hvězdném obsazení Bauwien van der Meer, Richard Egarr, a Masumi Nagasawa. Program s názvem Milostný struny hlas přenese diváky do hudebního salonu počátku 19. století.

30. července se v kostele sv. Šimona a Judy představí brilantní {OH!} Orkiestra Historyczna z Polska. V unikátním, uchu lahodícím nástrojovém obsazení (trubky, housle, violy da gamba, varhany a kontrabas) zahrají sonáty velkého barokního houslisty a skladatele H. I. F. Bibera určené „pro každý čas“ a příležitost, Od krčmy k oltáři

Festival zakončí velkolepě koncipovaný francouzsko-český projekt Grácie a majestát. 6. srpna ve Španělském sále Pražského hradu zazní orchestrální skladby a árie z oper slavných barokních skladatelů (J. J. Fux, J. D. Zelenka, J. C. F. Fischer, J.-Ph. Rameau) v podání vynikajících francouzských sólistů Isabelle Druetové a Alaina Bueta a barokního orchestru Collegium Marianum.