Letní filmová škola vás naučí! Zajděte na Letní filmovou akademii nebo Lekce filmu slavných osobností

14. červenec 2015, 12:42
Letní filmová škola vás naučí! Zajděte na Letní filmovou akademii nebo Lekce filmu slavných osobností

Také v letošním roce se návštěvníci mohou těšit na unikátní Letní filmovou akademii, jejíž druhý ročník přibližuje konkrétní filmařské profese prostřednictvím přednášek filmových profesionálů. Na rozdíl od loňského roku bude letošní Akademie sledovat zrod filmu na jednom konkrétním případě a poctivý návštěvník tak zjistí, jak krok za krokem vznikal snímek Domácí péče.

Scénář filmu uvede první festivalovou sobotu trojice mužů - režisér Slávek Horák, dramaturg Jan Gogola a Rudolf Suchánek, jež se na scénáři podílel. Jak probíhá práce s hercem a jak tomu bylo v případě Domácí péče, kdy zkušenou herečku vedl debutant, přičemž ona ztvárňovala postavu inspirovanou režisérovou maminkou? To osvětlí v nedělní Akademii Slávek Horák a Alena Mihulová, čerstvá držitelka Ceny MFF KV za ženský herecký výkon. Kameře se v pondělních devadesáti minutách věnuje Jan Šťastný, který snímkem v celovečerním filmu debutoval; zajímavostí je, že pochází přímo z Uherského Hradiště. Kvalifikací účasti na filmu mu ovšem byly podstatnější věci - bohatá praxe švenkra a druhého kameramana (např. na filmech Čert ví proč, Román pro muže či seriálu Čtvrtá hvězda). Jedním z nejzkušenějších členů štábu Domácí péče byl bezesporu Vladimír Barák, dvorní střihač Jana Hřebejka, který ale spolupracuje i s Ondřejem Trojanem, Vladimírem Michálkem či Petrem Zelenkou. Má na svém kontě i Českého lva za střih intimního dramatu Zdeňka Tyce Jako nikdy (2013). Střih přiblíží návštěvníkům Filmovky v úterý. Letní filmovou akademii zakončí režisér Slávek Horák, rodák ze Zlína, jehož prvotina byla zařazena do hlavní soutěže MFF v Karlových Varech. Ve středu tak přijde na řadu i otázka, jak se z režiséra reklam stal režisér celovečerního filmu? Partnerem Filmové akademie je Mobil.cz.

Lekce filmu podle…

V rámci odborného programu se diváci mohou dále těšit na Lekce filmu slavných osobností filmové branže. Boleslav Polívka si tak s Pavlem Sladkým povypráví nejen o nejnovějším filmu Domácí péče, který přijede na LFŠ představit. Mika Kaurismäki, který společně s bratrem Akim patří k nejzásadnějším finským režisérům posledních dekád, přiblíží divákům jak své rané filmy z 80. let definující podobu finské kinematografie, tak pozdější hrané snímky a dokumenty natočené v jeho druhém domově, Brazílii.  Mohsen Makhmalbaf, jeden z klíčových mužů tzv. íránského filmového zázraku a tvůrce řazený po bok největších íránských režisérů posledních desetiletí představí komplexní pohled na svoji bohatou tvorbu. Řeč bude o jednom z jeho prvních snímků Cyklista, stejně jako o jeho zatím posledním filmu Prezident, zároveň v širším kontextu představí vývoj íránské kinematografie s jejími autorskými i politickými specifiky. Lekce filmu podle Christopha Hochhäuslera divákům LFŠ přiblíží historii Berlínské školy, její stylové i tematické zvláštnosti, svoji současnou tvorbu a svoji bohatou a důležitou publicistickou činnost. Peter Strickland, výsostná postava současného světového artového filmu, představí svou pestrobarevnou filmografii postavenou na základech cinefilství a odkazů k historii kinematografie i hudby. Každý ze Stricklandových

celovečerních filmů lze označit za experiment s určitým žánrem (rape-revenge, giallo, erotický film), každý originálně pracuje s hudební složkou, je suverénním autorským dílem, encyklopedií různých citací a ozvuků a především unikátním diváckým zážitkem. Jako poslední bude divákům udělena Lekce filmu podle Heleny Třeštíkové, ježse vždy zaměřovala na problematiku mezilidských vztahů a sociálního vyloučení. Náročné metodě časosběrného dokumentu se věnovala jako jedna z prvních u nás. Jejím posledním úspěchem je vítězná Cena za nejlepší dokumentární film na MFF KV za snímek Mallory - ten letošní LFŠ slavnostně zakončí.

Český film: 1898 - 1945

V roce 2018 oslaví český film 120. výročí své existence. Česká kinematografie se tím řadí mezi šest nejstarších kinematografií na světě. Má za sebou mimořádné úspěchy i hluchá období, tisíce filmů, desetitisíce tvůrců; zapomenuté perly i hýčkané legendy. V době, kdy stále ještě (!) neexistuje ultimativní kniha o dějinách českého filmu, se Letní filmová škola rozhodla v následujících ročnících s diváky těchto 120 let krůček po krůčku projít - průvodcem bude dramaturg a pedagog Jaroslav Sedláček. Letos se tedy na čtyřech přednáškách věnuje němé éře, období první republiky i protektorátu.

Přednášky, besedy a mnoho dalších odborností

Kromě výše zmíněného se diváci mohou těšit na besedu s Jurajem Herzem, se kterým se na letošní LFŠ setkají jak zprostředkovaně díky projekci jeho mistrovského Spalovače mrtvol, tak osobně - právě v Uherském Hradišti představí svou životopisnou knihu. Svoji téměř dokončenou knihu představí také Ludmila Zemanová, dcera režiséra Karla Zemana, jemuž je dílo věnováno. Beseda s výtvarnicí a ilustrátorkou tak bude věnována především jejímu otci, jehož Vynález zkázy bude mít v restaurované podobě na LFŠ distribuční premiéru.

V dalších odborných přednáškách bude představena profesní profilace Jiřího Weisse v době po druhé světové válce, dále tvorba jednoho z nejangažovanějších italských filmových režisérů Elia Petriho nebo význam politického filmu v Itálii v první polovině 70. let a mnoho dalších.

Za návštěvu určitě stojí přednáška Technicolor - čtyři stupně k dokonalosti aneb historie a hledání nejlepšího řešení barevného filmu. Ani přednáška k letošní půlnoční sekci Cannon Films - hokynáři s láskou k filmu, kde se bude vyprávět příběh velkých snů, velkých tržeb, velkých jmen, ale i velké nesoudnosti a velkého propadu, by neměla žádnému filmovému fajnšmekrovi utéct. Více na www.lfs.cz.