Láska z technoparty: Sedm let mladého páru v nových Manželských etudách

25. leden 2019, 9:07
Láska z technoparty: Sedm let mladého páru v nových Manželských etudách

Ve čtvrtek 21. března vstoupí do kin pokračování úspěšné dokumentární série s názvem Manželské etudy: Nová generace. Režie nového filmu se ujala dcera Heleny Třeštíkové, Hana, která časosběrnou metodou odkrývá podobu partnerského soužití v 21. století. Hana Třeštíková, producentka filmů Šmejdi, Občan K., Zkáza krásou nebo Bratříček Karel, po sedm let natáčela soukromá dramata Mirky a Kuby. Zachytila příběh jejich vztahu od svatby, narození syna a stěhování za město až po exekuce, krize a konflikty, které půjde jen těžko překonat. Do kin film vstoupí pod hlavičkou distribuční společnosti Aerofilms.

Sedm let života mladých manželů Mirky a Kuby v mnohém odráží současné vztahy – na řadu přicházejí otázky rodičovské zodpovědnosti, dominantní role ve vztahu, nestálost. Snímek Manželské etudy: Nová generace přináší autentický pohled na sny a překážky, se kterými se potýká současná mladá generace. Využívá k tomu známou časosběrnou metodu, kterou proslavila režisérka Helena Třeštíková. „Časosběrná metoda, kterou jsem převzala z původní série, poodkryje při dnešním zrychleném stylu života mnohem víc, než by se mohlo zdát. Zdánlivě banální situace a zachycení všednodenního života se ve střižně proměňují v cennou výpověď doby o jedné generaci,“ vysvětluje režisérka snímku Hana Třeštíková. Zásadní rozdíly mezi začátkem původních etud a dneškem potvrzuje i Helena Třeštíková: „V 80. letech se mladí brali kvůli ekonomickému tlaku, byla to šance na byt. Dnes to zkoušejí nanečisto, jsou váhavější a volí soužití na hromádce. A potkávají se nyní s dost odlišnými, avšak časti fatálními problémy.“

Původní Manželské etudy natáčela Helena Třeštíková od roku 1980. Tehdy si náhodně vybrala několik manželských párů, které sledovala od momentu jejich svatby po dobu šesti let. Cyklus byl poprvé odvysílán v televizi v roce 1987. Z této série, stejně jako z časosběrné metody se stalo celoživotní zaměření Heleny Třeštíkové, a tak na přelomu století vznikly ještě Manželské etudy po 20 letech a nejnověji také Manželské etudy po 35 letech, mapující původní manželské páry. Nová generace etud se zaměřuje na nové aktéry a podobu mladých vztahů v dramaticky se měnící době.

Manželské etudy: Nová generace

Distribuční premiéra: 21. 3. 2019

Režie: Hana Třeštíková
Námět: Helena Třeštíková
Dramaturgie: Ivana Pauerová, Jan Gogola ml.
Střih: Jakub Hejna
Kamera: David Cysař
Zvuk: Richard Müller
Produkce: Produkce Třeštíková
Distribuce: Aerofilms
Stopáž: 91 min.

Snímek vznikl v produkci společnosti Produkce Třeštíková, v koprodukci s Českou televizí a za podpory Státního fondu kinematografie. Distributorem v českých kinech je společnost Aerofilms.

Hana Třeštíková (*1982, Praha) je česká producentka, režisérka a politička. Po maturitě pracovala 3 roky jako produkční festivalu Febiofest a poté absolvovala studium produkce na FAMU v Praze. Během studií se podílela na produkci reklam, televizních filmů a filmových festvalů. Spolupracovala také s produkční společností Negativ. Od roku 2011 produkuje filmy a pořady pod svou vlastní firmou Produkce Třeštíková. Je producentkou dokumentárních filmů, mezi její filmografii patří například film Šmejdi (Český lev, 2014), Sbohem děcáku nebo Zkáza krásou. Je také organizátorkou kulturních a sousedských akcí v Praze 7 (knižní bazary v Biu Oko, sousedské slavnosti, Letenský Mikuláš). V roce 2016 byla nominována na Českého lva v kategorii Nejlepší dokumentární film za produkce Bratříček Karel a Zkáza krásou. Od roku 2014 je radní pro kulturu MČ Prahy 7 a od roku 2018 radní pro kulturu hlavního města Prahy.

www.aerofilms.cz