Kytaristé Jeff Beck a Keb´ Mo´, držitelé cen Grammy, míří na Pražský hrad

22. duben 2014, 13:16
Kytaristé Jeff Beck a Keb´ Mo´, držitelé cen Grammy, míří na Pražský hrad

Dva kytaristé, dva držitelé mnoha Grammy, dvě velké osobnosti světové hudby míří na Pražský hrad na samostatné koncerty: 4. června ve 20:00 hod. vystoupí na open air koncertě na Terase Jízdárny Pražského hradu Jeff Beck, držitel osmi cen Grammy a jeden z nejdůležitějších a nejvlivnějších sólových kytaristů historie. 24. července ve Španělském sále Pražského hradu zažije svoji tuzemskou premiéru přední americký bluesový kytarista a zpěvák Keb´ Mo´, trojnásobný držitel Grammy.

Vstupenky na koncert Jeffa Becka jsou již v prodeji v Infocentru Pražského hradu a od 16. dubna v síti Ticketstream, vstupenky na koncert Keb´ Mo´a budou v prodeji během dvou týdnů. Koncerty pořádá Správa Pražského hradu. Více informací na www.kulturanahrade.cz.

Oproti prvnímu tuzemskému vystoupení před třemi lety, kdy propagoval zatím poslední studiové album Emotion & Commotion, přijede Jeff Beck s jinou - a opět špičkovou - doprovodnou kapelou - baskytaristkou Rhondou Smith, houslistkou Lizzie Ball, bubeníkem Jonathanem Josephem a kytaristou Nicolasem Meierem. Jeff Beck, který letos oslaví sedmdesátiny, nepřestává tvořit a navazovat zajímavé spolupráce. Na podzim 2013 absolvoval například společné turné se členem Beach Boys Brianem Wilsonem a letos v létě vyrazí na společnou šňůru se ZZ Top. V několika rozhovorech také naznačil, že právě připravuje další album, které nebude v "západním stylu" a ke kterému ho inspiruje spolupráce s jeho současnou kapelou.

Jeff Beck nepatří mezi typické kytarové legendy. Jeho cílem vlastně je, abyste zapomněli, že při koncertu hraje na kytaru. Kritici i fanoušci oceňují jeho virtuozitou a mistrovské ovládání efektů, na druhé straně svobodu a spontaneitu, se kterou se pohybuje mezi žánry. Beckův žánrový rozsah sahá od blues rocku, hard rocku, heavy metalu, jazz fusion až po rock míchaný s elektronikou. All Music Guide o Beckovi například napsal, že je „tak inovativní jako Jimmy Page, vkusný jako Eric Clapton a téměř tak vizionářský jako Jimi Hendrix." Jeho kariéra se vyznačuje neočekávanými zvraty a zákrutami, vždy ale míří jedním směrem – k novým výzvám. Beck byl členem mnoha seskupení a projektů, ve všech vždy zanechal jeho inovativní styl nesmazatelnou stopu. Ať už jako člen Yardbirds (po Eriku Claptonovi a před Jimmy Pagem), kteří v době jeho působení zažili nejúspěšnější a nejkreativnější období, či jako frontman The Jeff Beck Group. Nahrával s mnoha hudebníky – například Mickem Jaggerem, Kate Bush, Stevie Wonderem, Janem Hammerem, ZZ Top či Brianem Mayem. Časopis Rolling Stone ho zařadil na 14. místo žebříčku nejlepších kytaristů historie. Do rock´n´rollové síně slávy byl Beck uveden dokonce dvakrát: jako člen legendárních Yardbirds (1992) a jako sólový hudebník (2009).

Keb´ Mo´ přiveze na Pražský hrad nové, v pořadí již dvanácté, album BLUESAmericana, které vychází 22. dubna k dvacátému výročí od eponymního debutu nazvaného Keb´ Mo´. Na nové desce, která je velmi optimistická a radostná, Keb´ Mo´ využívá hodně akustické kytary, mandolinu, perkuse, klávesy a dechové nástroje, zůstává ale věrný bluesovým kořenům. Nahrávka vznikala v Nashville a produkoval ji Keb´ Mo´ a Casey Wasner.