Kupujeme nový byt v Praze

17. únor 2023, 12:22

Většina lidí se shoduje, že Praha je krásné historické město, které přitahuje pozornost lidí hledajících bydlení v lokalitách s nejvyšší životní úrovní. Pokud uvažujete o koupi nového bytu v Praze, musíte zvážit řadu faktorů, které následně budou významně ovlivňovat kvalitu bydlení vašeho života, jako např.: čtvrť v rámci Prahy, cena nájmu nebo prodeje nemovitosti a dostupnost do centra.

finep

Nákup od developera

Jednou z možností koupě bytu v novostavbě je kontaktovat a vybírat přímo od developera například www.finep.cz. Tato možnost je ideální pro ty, kteří chtějí nový moderní a kvalitní byt připravený k nastěhování. Developer obvykle nabízí řadu technických možností úprav bytu jako je korekce půdorysů a povrchových úprav nebo i vybavení koupelny a kuchyně. Můžete si tak vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

 V Praze několik TOP lokalit, které jsou zejména mezi movitějšími kupujícími velmi oblíbené. Jedná se o Staré Město, Ořechovka, Vinohrady, Karlín a Nové Město. Každá z těchto čtvrtí má svůj jedinečný charakter a atmosféru, pro kterou si ji její obyvatelé velmi cení. Proto je důležité při výběru lokality zohlednit své osobní preference a životní styl.

Situace na trhu s nemovitostmi v Praze

Ceny bytů v Praze za posledních několik let v již překročily únosnou mez, kterou je velká část střední vrstvy ochotna a vůbec schopna akceptovat. V důsledku cenového vývoje na pražském rezidenčním trhu se výrazně zhoršuje finanční dostupnost bydlení. Je to dáno zejména stále rostoucí inflací i v roce 2023 a stále vysokými hypotečními sazbami.

finep02

Na co si dát při koupi nového bytu pozor

Úskalí, na které můžete při pořizování nového bydlení nejen v Praze narazit je opravdu mnoho, proto zde uvádíme seznam základních pravidel, které byste měli dodržovat:

Kvalitní realitní kancelář – jestliže se rozhodnete kupovat nemovitost přes realitku, pečlivě si ji zkontrolujte. Délku existence firmy, zkušenosti jejich zákazníků a průhlednost jejich obchodních podmínek. Vše se dá dohledat na internetu.

Najměte si právníka – i když budete kupovat byt s realitní kanceláří, vždy mějte po ruce svého zkušeného právníka, který se specializuje na nákup a prodej nemovitostí.

Buďte přirozeně podezřívaví – prověřte si veškeré detaily o dané nemovitosti. Poznejte ostatní spoluvlastníky, kontaktuje předsedu SVJ nebo družstva a vyptejte se na všechno možné. Informujte se na obecním, stavebním a katastrálním úřadě, nebo ve veřejných registrech, jestli se k disponování s bytem nevážou nějaká omezení, plomby, exekuce a jiné komplikace. Zazvoňte na sousedy a zeptejte se přímo jich, jak se jim tam bydlí. . .

Pozor na peníze – zálohy vždy plaťte raději bankovním převodem a na základě smlouvy o smlouvě budoucí. Připravte si potřebné finanční prostředky, zkonzultujte možnosti financování se svou bankou, nebo se ohledně financování bydlení obraťte ověřeného finančního poradce. Částku za byt poukažte do advokátní úschovy, notářské úschovy, složte ji na vázaný běžný účet, nebo využijte bankovní akreditiv, dokud nebude převod bytu na kupujícího zapsán v katastru nemovitostí.

Zdroj: finep.cz