Kudy kráčel (a kráčí) člověk - ojedinělý projekt se objeví na stránkách prosincového vydání časopisu National Geographic Česko

18. listopad 2013, 10:25
Kudy kráčel (a kráčí) člověk - ojedinělý projekt se objeví na stránkách prosincového vydání časopisu National Geographic Česko

National Geographic může mediím zprostředkovat rozhovor s dvojnásobným držitelem Pulitzerovy ceny Paulem Salopekem

Ojedinělý projekt se objeví na stránkách prosincového vydání časopisu National Geographic Česko – dvojnásobný držitel Pulitzerovy ceny a spolupracovník NG Paul Salopek se vydal na sedmiletou pěší pouť v délce 33 tisíc kilometrů, která má zmapovat 60 tisíc let lidské migrace.

Jinými slovy: z východní Afriky, kde cesta člověka začala, dojde až na nejzazší výspu, kam lidská noha mohla vkročit – do jihoamerické Patagonie.

Historickou výpravu odstartoval Salopek již počátkem letošního roku v africkém Rift Valley, kde má lidstvo svoji kolébku. Nyní se nachází v Jordánsku. Pokud vše půjde dobře, dorazí o třicet milionů kroků později – v roce 2020 – do Argentiny.  První zpráva o jeho putování bude zveřejněna právě v prosincovém čísle NG a potom každý následující rok až do ukončení projektu. O svých zážitcích bude autor referovat také on-line na stránkách www.nationalgeographic.com/outofeden.com , v dohledné době i na jejich české verzi. Nebo na Twitteru (@PaulSalopek či @outofeden).

Autor se v tuto chvíli nachází v Jordánsku, kde má technickou přestávku, aby mohl být k dispozici médiím. Konferenční hovor s ním bude možný v pondělí, 18. listopadu v deset hodin dopoledne greenwichského času. „Pokud budou mít česká média zájem o rozhovor se Salopkem, stačí, když se obrátí na vydavatele českého vydání NG a kontakt můžeme zprostředkovat,“ vysvětluje šéfredaktor Tomáš Tureček ([email protected]).

Celý sedmiletý projekt „Out of Eden“ má několik rovin. Kromě té zásadní – zdokumentovat příběh migrace lidského druhu, který opustil Afriku před 60 tisíci lety – má zároveň obnovit tradici vyprávění klasických novinářsko-cestovatelských příběhů, v době informační zběsilosti se vrátit k takzvané pomalé žurnalistice navíc ale propojené s digitální kartografií a přístupem k informacím v reálném čase.

O časopisu

National Geographic Česko získává stále nové čtenáře. Oproti minulému čtvrtletí přibylo dalších 15 tisíc čtenářů, a pokud porovnáme čtenost se stejným obdobím minulého roku, zjistíme, že vzrostla o 53%!  Magazín vychází ve čtyřiceti jazykových mutacích a představuje nejrozšířenější časopis na světě. Mateřská National Geographic Society ve Washingtonu je největší neziskovou světovou vzdělávací organizací na světě.