Královna středoevropského šansonu Szidi Tobias vydává nové album a zahájila turné

4. prosinec 2014, 15:01
Královna středoevropského šansonu Szidi Tobias vydává nové album a zahájila turné

Stejně přirozeně, jako se pohybuje ve středoevropském jazykovém a kulturním prostředí, proplouvá nepřehlédnutelná a hlavně nepřeslechnutelná šansoniérka Szidi Tobias i mezi hudebními žánry. Po skvěle přijaté nahrávce Ať se dobré děje z roku 2011 nyní předstupuje před své početné publikum s novým albem Jolanka.

Zpěvačka a herečka Szidi Tobias svým autentickým, ležérním projevem i odstínem hlasu někomu připomene Hanu Hegerovou, druhému Marianne Faithfull. Obě polohy dokazuje i na desce Jolanka, jež nabízí jedenáct písní s hudbou Tobiasina dvorního skladatele, producenta a hudebníka Milana Vyskočániho. Poprvé se Szidi v písni Édesanyám představuje i jako textařka, jedním textem přispěl Milan Lasica, ostatní jsou z dílny Petera Lipovského, Szidiina osobního textaře a životního partnera. Jolanka je jejím šestým albem. V jedenácti písních hraje 26 vynikajících hudebníků: Marcel Buntaj, Martin Gašpar, Milan Osadský, Marcel Comendant, Stano Palúch, Richard Šimurka, Samuel Šimek a další. Szidi natočila album ve studiu Davida Kollera v Mikulově. Mix a mastering obstaral Michal Pekárek. Novinku tato jedna z nejvýraznějších představitelek současného česko-slovenského šansonu, žena uhrančivého pohledu a přesvědčivého hlasu, jehož altový témbr jakoby formoval naplno žitý život, vydává 8. prosince.

Velký pražský křest se uskuteční rovněž 8. prosince v divadle Studio DVA. Dále se 13. prosince zastaví v Břeclavi, v brněnském Divadle Bolka Polívky 15. prosince a letošní část turné zakončí 16. prosince koncertem v KD Akord v Ostravě.

Album Jolanka na Slovensku vydává label Pavian Records u vydavatelství Dr. Horák. Více informací na www.drhorak.sk.Informace o koncertech na www.sziditobias.cz.

Szidi Tobias dokáže dojmout odkazy k jidiš, cikánské muzice a folklóru, uhrane názvuky hospodských tancovaček nebo tanga, ale vlastní jí je i ryze městský, intelektuální hudební jazyk. Pochází ze železničářské rodiny z východoslovenského města Kráľovský Chlmec, podobně jako většina tamních obyvatel má maďarské kořeny. Prošla v životě různými povoláními, včetně dělnice v koksovně. Hlas srdce ji však přitahoval k divadlu, spolupracovala jako amatérka s divadlem ve Spišské Nové Vsi, posléze vystudovala herectví v Bratislavě. Hostovala ve Slovenském národním divadle a poté natrvalo zakotvila v legendární Astorce, se kterou spolupracuje dodnes. V Praze je spojena především se Studiem DVA. Hrála v řadě českých a slovenských filmů. Před dvanácti lety začala její kariéra pozoruhodné šansoniérky a zpěvačky.

Turné Szidi Tobias – prosinec 2014

Pondělí 1. prosince 2014 19:00
OLOMOUC (CZ) - Divadlo Na Šantovce

Neděle 7. prosince 2014 19:00
JIHLAVA (CZ) - Barokní sál radnice

Pondělí 8. prosince 2014 19:00
PRAHA (CZ) - Studio DVA divadlo

Sobota 13. prosince 2014 19:00
BŘECLAV (ČR) - Kino Koruna

Neděle 14. prosince 2014 19:00
BRATISLAVA (SK) - Koncertní studio RTVS

Pondělí 15. prosince 2014 19:00
BRNO (CZ) - Divadlo Bolka Polívky

Úterý 16. prosince 2014 19:00
OSTRAVA (CZ) - Kulturní dům AKORD