Kosatíkova Baronka v opeře zmizela z pultů během necelých třech měsíců; na vánoční trh bude opět k dispozici

27. listopad 2015, 10:44
Kosatíkova Baronka v opeře zmizela z pultů během necelých třech měsíců; na vánoční trh bude opět k dispozici

Druhá edice historicky první monografie o legendární pěvkyni, světové osobnosti, žádané filmové herečce a velké vlastence Jarmile Novotné putuje v těchto dnech na pulty českých knihkupců. Autorem knihy s názvem Baronka v opeře a podtitulem Život a zpívání Jarmily Novotné je vyhledávaný spisovatel životopisné literatury, historik a scenárista Pavel Kosatík. Titul vznikl z iniciativy neziskové organizace Zámek Liteň, z.s., jež se systematicky věnuje osobnosti Jarmily Novotné. V obchodech se poprvé objevil 17. září a během nečekaně krátké doby byl vyprodán. Nakladatel však vzápětí učinil dotisk, aby byla kniha v dostatečném množství k dostání na vánočním trhu.

„První náklad Baronky v opeře se podařilo vyprodat během bezmála třech měsíců. Byli jsme příjemně překvapeni až zaskočeni, když jsme k prvnímu dotisku knihy mohli přistoupit tak brzy. Zařídit ho v předvánočním čase, kdy tiskárny jedou na plnou kapacitu, nebylo úplně snadné, přesto s radostí oznamujeme, že od 22. listopadu je Baronka v opeře opět k dostání v distribuční síti Kosmas i v českých knihkupectvích,“ vysvětluje nakladatelka knihy a ředitelka organizace Zámek Liteň Ivana Leidlová. „Největší potěšení nám však přináší fakt, že o osobnost Jarmily Novotné jeví veřejnost takový zájem. Věříme, že i druhý náklad najde své upřímné zájemce,“ dodává Leidlová, jejímž hlavním posláním je šíření povědomí a popularizace jména Jarmily Novotné.

Nejen díky svému umění, ale také šarmu, který byl nedostižný, se velká česká pěvkyně dvacátého století těšila slávě a dobyla ty nejvýznamnější světové operní domy. I přesto, jak kladný vztah pěstovala ke své vlasti a reprezentovala ji v zahraničí, upadla v ní téměř v zapomnění. Pavel Kosatík ve své knize vypráví pozoruhodný i složitý příběh Jarmily Novotné se zachováním všech četných kulturních a historických kontextů doby. Zvýšenou pozornost věnuje osobnostem hudebního světa, jež sehrály v životě Novotné významnou roli, ale také politikům a dalším osobnostem tehdejšího společenského života. Důležitou úlohu zde pak sehrávají manželské osudy Jarmily Novotné a Jiřího Daubka.

Kniha není zdaleka jen monografií o slavné divě, ale rovněž barvitým vylíčením událostí minulého století, které zasáhly miliony lidí po celém světě. Kromě jiného láká na více než sto fotografií mapujících život a kariéru Jarmily Novotné. Autorství úvodního slova patří představiteli české dirigentské elity, Jiřímu Bělohlávkovi. Vzniku knihy předcházel osmnáct měsíců trvající mezinárodní výzkum vedený Pavlem Kosatíkem, který navštívil řadu archivů v ČR, Evropě a USA a setkal se s mnoha pamětníky i odborníky s cílem odhalit nové souvislosti spojené se životem slavné pěvkyně. Výzkum financoval Zámek Liteň, z.s.

Baronka v opeře byla poprvé představena během moderované besedy v rámci slavnostního komponovaného večera 9. září v Obecním domě v Praze, jímž vyvrcholil 4. ročník Festivalu Jarmily Novotné. Vyprávění Pavla Kosatíka o životě Jarmily Novotné v moderaci Martiny Kociánové si přišlo poslechnout více než tři sta návštěvníků. Jednotlivé diskuzní bloky byly prokládány citlivým přednesem árií v podání přední sopranistky Kateřiny Kněžíkové za klavírního doprovodu dirigenta Národního divadla Davida Švece. Večera se zúčastnil rovněž syn Jarmily Novotné žijící ve Spojených státech, George Daubek.

V závěru programu pak byla kniha slavnostně pokřtěna a poté byla uspořádána autogramiáda s jejím autorem. O týden později, k příležitosti vydání monografie se pak uskutečnila druhá autogramiáda v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Vydání publikace provázelo její představení v rámci besed s Pavlem Kosatíkem po českých městech, které se odehrály v průběhu podzimu 2015 a budou pokračovat také v roce 2016.

Premiérové představení knihy v Obecním domě bylo spojeno s vernisáží výstavy nejslavnějších operních kostýmů Jarmily Novotné, které byly zapůjčeny vůbec poprvé do České republiky z archivu Metropolitní opery v New Yorku. Výstava je nainstalována ve foyer 2. patra Obecního domu až do 4. ledna a od data zahájení ji zhlédlo již více než jedenáct tisíc návštěvníků. V průběhu příštího roku pak bude v obměněné podobě putovat napříč Českou republikou.

Záštitu nad 4. ročníkem Festivalu Jarmily Novotné převzali Ministerstvo kultury a Americká ambasáda v České republice. Více informací je k dispozici na www.zamekliten.cz a na https://www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne.