Koprodukční film Milost měl českou premiéru na Febiofestu, do kin půjde 16. května

27. březen 2019, 10:36
Koprodukční film Milost měl českou premiéru na Febiofestu, do kin půjde 16. května

Polsko-česko-slovenský koprodukční film Milost (Ułaskawienie) slavil světovou premiéru v rámci MFF v Montrealu v rámci hlavní soutěže. Dále získal tři ceny na Gdyňském festivalu a nominaci na prestižního benátského Zlatého lva.

Umělecky výjimečný film Milost polského režiséra Jana Jakuba Kolského, který sáhl při výběru látky do vlastní rodinné historie, zachycuje dramatické období polských dějin.

Natáčelo se v překrásném prostředí Jesenicka, Rychlebských hor a Javorníku.

Vypráví příběh rodičů snažících se vyrovnat se ztrátou syna v nově nastoleném poválečném režimu, nepřijít o poslední zbytky důstojnosti a nechat svoje dítě alespoň náležitě pohřbít. Na tíživou minulost je nahlíženo pohledem jejich sedmnáctiletého vnuka.

Jan Jakub Kolski, režisér a scérista, patří ke špičce polské kinematografie. Jeho filmy byly uvedeny na festivalech v Montrealu, Cannes, Benátkách či Karlových Varech. Kolski se často inspiruje v krajině svého dětství, kterou využívá jako základ pro snové prostředí, do něhož zasazuje své nejednoznačné hrdiny.

SYNOPSE
MILOST

Příběh rodičů prokletého vojáka vyprávěný jejich sedmnáctiletým vnukem Jankem. (Prokletí vojáci – příslušníci protikomunistických polských odbojových hnutí, zformovaných v závěrečných fázích druhé světové války). „Odřivous“ byl zabit v roce 1946. StB ho čtyřikrát vyhrabala z hrobu, aby se ujistila, že je „nepřítel lidu“ mrtvý. Matka vojáka nesnese to ponížení, ukradne rakev s tělem svého syna a přinutí
manžela, aby se společně vydali na cestu do Kalvárie Paclawské a syna opět pohřbili. Cesta je plná dramatických událostí. K průvodu se připojí Jurgen, uprchlík ze zajateckého tábora. Když vlci zabijí tažného koně, Jurgen se rozhodne, že ho nahradí, a táhne vůz s rakví. Mezitím pozorujeme, jak se Hanka s cizincem sbližují. Jakub a Hanka společně dorazí do kláštera na kalvárii. Tam zjistíme, že jeden z
mnichů je bratr „Odřivouse“. Rodiče a bratr popáté a naposled pohřbívají poručíka Zemské armády. Hanka se ale nechce vracet domů. Je psychicky na dně. Na nádvoří kláštera si staví ledové iglú a zabydlí se v něm. Syn – mnich se o ni stále stará a Hanka po několika týdnech znovu získá rovnováhu. Spolu s manželem se vrátí domů. Film se odehrává v dramatickém období poválečných polských dějin, je to ale také univerzální příběh; rodiče se snaží znovu získat důstojnost a vyrovnanost poté, co ztratili svého syna.