Konferenci Forum 2000 svým programem již počtvrté doprovodí Festival demokracie

22. srpen 2019, 12:04
Konferenci Forum 2000 svým programem již počtvrté doprovodí Festival demokracie

30 let od událostí roku 1989 - cítíme odpovědnost za svět, ve kterém žijeme?

Festival demokracie je název týden trvající akce v Praze, v dalších městech po celé České republice a v několika okolních zemích, která se letos již po čtvrté stane doprovodným programem konference Forum 2000. V letošním roce se Festival demokracie bude konat v termínu od 11. do 17. října, samotný 23. ročník konference Forum 2000 pak bude probíhat na Žofíně a v Pražské křižovatce ve dnech 13. až 15. října.

V rámci festivalu se uskuteční více než padesát diskuzí, projekcí, workshopů, výstav a koncertů, přičemž na všechny je vstup zdarma. V programu letošního ročníku bude například divadelní představení Tráva prorůstá zemí režisérky Halyny Džikajevy s tématem mučení na Krymu, výstavný projekt AMNÉZIE Jiřího Sozanského, představující osobnosti, které vedle uměleckých kvalit jejich díla zdobila i odvaha, s níž se postavily dvěma totalitám 20. století – nacismu a komunismu či Graffiti jam ve spolupráci s Centrem Paraple.

„Před třiceti se naší společnosti otevřely dveře ke svobodě a nyní se trochu strachujeme, aby se opět nezabouchly. A protože si letos připomínáme události roku 1989, chceme oživit odkaz sametové revoluce, její hodnoty a aspirace. Především však chceme dát prostor výzvám společné budoucnosti, kterou máme jen a jen ve svých rukou,“ říká ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.

Festival demokracie vyvrcholí Festivalovým dnem 13. října 2019 na náměstí Václava Havla v Praze (piazzetta Národního divadla). Zde se budou prezentovat téměř tři desítky neziskových organizací včetně Nadace Forum 2000 a návštěvníci budou moci nabrat síly u stánků s občerstvením.

Do pořádání Festivalu Demokracie se zapojí přibližně čtyři desítky organizací z ČR a střední Evropy, mimo jiné Člověk v tísni, Židovské muzeum v Praze, Městská knihovna v Praze, Bohnická divadelní společnost, Nadační fond proti korupci, Europeum, Nadácia Polis, GASK, Cevro Institut, Anglo-American University a další.