KOMEDIANTI V ULICÍCH 2019

22. červenec 2019, 6:27
KOMEDIANTI V ULICÍCH 2019

Mezinárodní festival pouličního divadla v Táboře.

Koná se ve dnech 2.–4. 8. 2019 na Žižkově náměstí a v přilehlých ulicích. V pořadí již 9. ročník festivalu nabídne publiku zdarma to nejlepší z domácí tvorby pouličního divadla a nového cirkusu, dále představení souborů ze zahraničí, koncerty i hravé dílny.

Letošní ročník festivalu Komedianti v ulicích má silné zastoupení zahraničních souborů. Světoznámá akrobatka a hadí žena Cronopia předvede neuvěřitelnou ohebnost svého těla, Argentinec Mencho Sosa propojí fotbalový freestyle s žonglováním a francouzsko-brazilské duo Anaelle Molinario & Dan Marques nabídne neobvyklé spojení klaunérie a magie.

Domácí tvorbu bude reprezentovat především novocirkusová skupina Losers Cirque Company s dechberoucí artistickou show Kolaps. Pantomimu o dvou nezbedných Angelkách zahrají Vanda Hybnerová a Lucia Kašiarová  a s ekologickou pantomimou ze světa popelářů přijede divadlo masek Divadlo G.N.A.T. Jejich inscenace Smetáček a syn je čerstvou novinkou.

Svět dětské fantazie a poetiky loutkového divadla otevřou malým i velkým divákům hravá představení hned několik loutkových divadel. Děti, ale i jejich rodiče se můžou těšit na příběhy o Pinocchiovi, o námořníku Čepičkovi nebo o Kóče a pséku a ve speciálním představení se objeví i dva roboti.

Pestrý program doplní tři večerní koncerty. V pátek se o zábavu postará kapela Tygroo, která kombinuje tradiční žánry s elektronickou hudbou. Sobotní podvečer bude ve znamení swingu v podání okouzlujících Priester sisters a večer pak Žižkovo náměstí roztančí kapela Leni Kravac v divokém balkánském rytmu. Tečkou večera bude ohňová show Shamaniac.

Pro malé i velké, kteří se nechtějí jen dívat, ale také se sami aktivně zapojit jsou připraveny dílny žonglování, akrobacie nebo divadelního líčení. Letošní specialitou bude Maringotka loutkáře Matěje Kopeckého, kterou přiveze českobudějovické Malé divadlo. Je v ní nevšední zvuková instalace, která návštěvníkům poodhalí tajemství výroby loutek.

Festival Komedianti v ulicích pořádaný ve městě Tábor vznikl v roce 2011. Svou poetikou je jedním z mála českých festivalů, který prezentuje moderní pouliční divadlo v centru památkové rezervace. Zaměřuje se na trendy reflektující současné pouliční umění v Česku i v zahraničí. Jeho doménou jsou cirkusová umění, klauni, pantomima, loutky, pohybové divadlo, interaktivní představení, dílny pro děti nebo hudba.

Hlavním pořadatelem je město Tábor ve spolupráci s divadelní společností Mime Prague. Uměleckým šéfem a dramaturgem programu je přední český mim Radim Vizváry.

Program:

 2. srpna – Žižkovo náměstí
19:00 Divadlo G.N.A.T. – divadlo masek
19:30 Vzdušná akrobacie
20:00 Mencho Sosa - žonglérská one man fotbalová show
21:00 Tygroo - koncert

 3. srpna – Pražská ulice
13:00 Divadlo Anička a letadýlko - loutkové divadlo

3. srpna – Velký Šanc
14:00 Vanda Hybnerová & Lucia Kašiarová – pantomima
16:00 Mencho Sosa - žonglérská one man fotbalová show

 3. srpna – Tržní náměstí
17:00 Cronopia - nový cirkus

3. srpna – Žižkovo náměstí
15:00 Anaelle Molinario & Dan Marques - nový cirkus a kouzla
18:00 The Priester Sisters - koncertí
19:30 Losers Cirque Company - nový cirkus
21:00 Leni Kravac - koncert
22:00 Black Out Paradox - ohňová show

 4. srpna – Pražská ulice
13:00 Divadlo Buřt – klaunské představení
16:00 Divadlo Basta-fidli - loutkové divadlo

 4. srpna – Tržní náměstí
14:00 Anton Eliaš & Lukáš Šimon – pantomima

 4. srpna – Žižkovo náměstí
15:00 Anaelle Molinario & Dan Marques - nový cirkus a kouzla

 4. srpna – náměstí Mikuláše z Husi

17:00 Divadlo Toy Machine - loutkové divadlo


Doprovodný program:
Interaktivní estrády mimů, klaunů, žonglérů a chůdařů, dílny akrobacie, žonglování a divadelního líčení, aj.


www.komediantivulicich.cz