Klasifikace parfémů: jak rozpoznáte ten nejlepší?

27. září 2020, 22:02
Klasifikace parfémů: jak rozpoznáte ten nejlepší?

Následující zkratky možná zní až mimozemsky, ale vězte, že při výběru toho správného parfému se je vyplatí znát! Písmenka EDT, EDP či PDT, které výrobci ne nadarmo uvádí na flakóncích luxusních doplňků, vám umožní zorientovat se v kvalitě a trvanlivosti vybrané vůně. Jaké kategorie nejčastěji nabízí známé značky, jak určit koncentraci aromatických látek, vody a alkoholu ve složení a proč je důležitá trvanlivost? To vše se dozvíte v tomto článku!

Parfémová skladba představuje harmonickou kombinaci aromatických látek nebo olejů rozpuštěných v alkoholu v různé koncentraci. Tato koncentrace (tedy poměr vody, alkoholu a vonných látek) určuje trvanlivost a intenzitu parfému.

Základními jsou čtyři druhy vůně: parfém, parfémovaná voda, toaletní voda a kolínská voda. 

Parfém (Extrait de Parfum). Prezentovaný druh vůně je nejkoncentrovanější. Mnohostranná, silná a bohatá vůně, která obsahuje 15 - 40 % vonných složek. Parfém zůstává na pokožce po dlouhou dobu a je velmi intenzivní. 

Parfémovaná voda (Eau de Parfum). Tento druh vůně se stal populárním ve 20. století a je stále nejprodávanějším. Obsahuje vonné složky v nižší koncentraci než parfém (10 - 20 %). Eau de Parfum se může nosit jako večerní nebo denní vůně, na pokožce vydrží 3 až 5 hodin. Zajímavé je, že za první vůni tohoto druhu se považuje Chanel Coco. Právě od té doby se na flakóncích parfémované vody uvádí zkratka „EDP”. 

Toaletní voda (Eau de Toilette). Tento druh vůně obsahuje 5 - 15 % vonných látek a je tedy trochu lehčí než parfémovaná voda. Na pokožce vydrží dvě až tři hodiny. Toaletní voda je oproti parfémované starší a právě Eau de Toilette je dnes nejpopulárnějším a nejprodávanějším druhem vůně. Obvykle se používá v kombinaci s deodoranty či tělovými krémy. Výrobci často nabízí sady, ve kterých kromě toaletní vody najdeme sprchové gely a vody po holení ze stejné řady. 

Kolínská voda (Eau de Cologne). Tento druh vůně obsahuje pouze 5 % vonných látek. Dnes už tento druh vůně není tak populární, jak v 19. století, ale najdeme ho v široké nabídce módních domu Christian Dior, Acqua di Parma, Bvlgari a podobně.

V moderní době již nikoho nepřekvapí klasická klasifikace vůní. Výrobci parfémů však užívají sofistikované výrazy nebo klasifikaci vymyšlenou pro konkrétní značku – například až do 19. století francouzská značka Guerlain používala místo běžného označení Eau de Parfum výraz Parfum de Toilette. Podobný koncept použil i módní dům Christian Dior, když vytvořil něco mezi parfémovanou vodou a parfémem. Exkluzivní druh vůně dostal název Esprit de Parfum. 

V klasifikaci vůně se zvláštní pozornost věnuje tělovým a vlasovým mlhám (Perfume Mist, Brume de Parfum, Voile de Parfum). Obsahují pouze 3 - 5 % vonných látek. Tento druh vůně je zcela bezpečný pro majitele citlivé pokožky, protože neobsahuje alkohol. Vlasová mlha je velmi lehká, vlasy nezatěžuje ani nepoškozuje.