Kino 64 U Hradeb v Mostecké ulici v Praze 1 ožívá, má naději na znovuotevření

11. prosinec 2015, 8:51
Kino 64 U Hradeb v Mostecké ulici v Praze 1 ožívá, má naději na znovuotevření

Bývalé premiérové Kino 64 U Hradeb v Mostecké ulici v Praze 1 a významný kulturní symbol milovníků filmu má naději na znovuotevření. Dnes syrový prostor bude postupně procházet rekonstrukcí. Ta povede ke vzniku nového společenského centra zaměřeného na film a vše, co s audiovizuální tvorbou souvisí.

Tým kolem obnovy prostoru 64 U Hradeb plánuje svůj projekt představit detailněji v příštím roce. Již dnes hovoří o „filmovém kultiplexu“ a významném místě, které by mohlo spojovat filmové tvůrce, odborníky a příznivce. Prostor by také měl rozšířit kulturní možnosti a komunitní zázemí pro obyvatele Malé Strany a blízkého okolí.

„Nyní jsme na začátku a je skvělé, že máme v případě bývalého Kina 64 U Hradeb na co navazo­vat. Tento prostor si jednoznačně zaslouží být opět na kulturní mapě Prahy a je až dojemné, jakým způ­sobem stále žije v paměti mnoha lidí. Do obnovy také zapojujeme místní komunitu i nadšence. Chceme dát opět vzniknout premiérovému kinu, ale také prostoru pro další kulturní akce spojené s filmem,“ řekl iniciátor obnovy prostoru 64 U Hradeb Jan Čep.

Objekt Kina 64 U Hradeb má bohatou historii a nachází se na tzv. Královské cestě. Tehdejší premiérové kino bylo otevřeno v roce 1964 premiérou snímku Starci na chmelu a své premiéry si zde v 60. letech odbyly významné filmy československé nové vlny. Do roku 1989 bylo 64 U Hradeb nejmoderněji vybaveným kinem v Praze. Zaniklo v roce 2002 za bouřlivé pozornosti památkářů a médií, kdy kinu hrozilo přebudování na podzemní garáže. Základní práce na záchraně prostoru začaly letos v srpnu.