Kapela Monoskop představuje nový videoklip Místa mýho pokoje

13. březen 2019, 15:31
Kapela Monoskop představuje nový videoklip Místa mýho pokoje

Po dvou letech od úspěšného EP Lalou, jehož skladby bodovaly v hitparádě Radia 1, přichází elektro-akustická formace Monoskop s novým singlem Místa mýho pokoje. Chladnou atmosféru rozehřívá taneční rytmus rozehrávající party v pustém a prázdném pokoji.

Zve do něj svůdný hlas zpěvačky Petry Horváthové, která je také autorkou textu. Inspiraci pro něj nalezla ve svém životě. „I když konkrétně tento text vznikl dříve, než se mi to v životě odehrálo. Takže jsem si jím sama vyvěštila budoucnost,“ vysvětluje energická frontwoman Monoskopu, jejíž emotivní a bezprostřední projev oceňují diváci na koncertech. Nezapře hereckou průpravu, ostatně znát ji můžete jak z televizních obrazovek, tak z divadelních prken. Aktuálně je k vidění v La Fabrice v hlavní roli divadelní adaptace kontroverzního filmu Prolomit vlny. 

 Píseň má svou premiéru v podobě videoklipu, který kapela natočila vlastními silami. Po Petře Horváthové, která se ujala režie klipu k předchozímu singlu Lalou, usedl do režisérského křesla klávesák a designér Kafes33. K ruce mu byl za kamerou bývalý bubeník kapely Tomáš Bláha. Ústřední roli ve videoklipu ztvárňuje zpěvačka Petra Horváthová, která zde zúročuje své bohaté herecké zkušenosti. Tématem videoklipu je samota, kterou nemusí zahnat ani partnerský vztah nebo večírky. Vedle ní se v klipu objevují i další herci jako Jan Jankovský, Alena Dostálová, Ondřej Černý nebo Lukáš Bochníček a mnoho neherců, přátel kapely.

Monoskop dosud spoléhal na vlastní produkční schopnosti, teď se však poprvé rozhodl přizvat k dílu Lukáše Chromka, zkušeného hudebníka (v současnosti hraje na kytaru ve skupině Ewy Farne) a jednoho z nejlepších českých producentů, který pomáhal pilovat zvuk Thomovi Artwayovi i Michalu Hrůzovi. Jeho přičiněním získávají nahrávky ten správný výraz a feeling, kapela se mu proto nebála dát volnou ruku. „Na začátku jsme mu naposílali věci, o kterých jsme si mysleli, že mají nějaký potenciál, a on si z toho vybral právě Místa,“ přibližuje zákulisí evoluce singlu zakládající člen Ondřej Ždánský a spolupráci si pochvaluje: „Ta myšlenka zkusit to s producentem tu byla už dřív, jen jsme hledali, koho oslovit, aby to pro nás ani pro něj nebyl krok úplně mimo žánr, a přitom aby to byla zajímavá zkušenost pro obě strany. Což se myslím nakonec právě s Lukášem povedlo.“ Novou zkušenost by šestičlenná parta z Prahy ráda zopakovala i při přípravě desky, jejíž je singl předzvěstí.

 O kapele

Alternativně popový Monoskop v tvorbě kombinuje elektroniku s akustickými, netradičními nástroji – houslemi, mandolínou, trubkou či zvonkohrou. Obstarává je zakladatelské duo bratrů Ždánských: Martin a Ondřej. Výraznou tváří a hlasem kapely je zpěvačka a herečka Petra Horváthová. Na bicí hraje Pavel Bek (Post-It) a basovou kytaru má pod palcem Ondřej Dvořák. Martin Kafes33 Hirth se kromě kláves a elektronických podkladů stará o vizuální prezentaci od plakátů po booklety.