Kam na výlet v Pardubickém kraji?

21. květen 2021, 14:12
Kam na výlet v Pardubickém kraji?

Pardubický kraj nabízí hned desítky zajímavých míst. Výlet do tohoto kraje potěší rodiče, děti i jednotlivce. Kromě přírody tu čekají i zajímavá muzea labyrinty. Pro více informací čtěte dál.

Kraj se dělí na 4 okresy: Pardubice, Ústí nad Orlicí, Chrudim a Svitavy. Žije zde cca 515 tisíc lidí, což z něj činí čtvrtý nejméně obydlený kraj. Víte, jaký průmysl zde vládne? Je to strojírenství. Dále textilní, oděvní, kožedělný a chemický průmysl. Některé z vás nepřekvapí, že je kraj znám pro výrobu Semtexu, což je trhavina.

Sháníte ubytování? Pronájem chaty v Pardubickém kraji potěší všechny příchozí. Nabídne nevídané soukromí, mnoho možností a hlavně klid.

Zámek Litomyšl

Litomyšl skrývá nádherný zámek postavený v 60.-80. letech 16. století. Marie Manrique de Lara ho dostala darem od svého manžela (nejvyššího kancléře Království českého) Vratislava II. z Pernštejna. Následní majitelé zámek v 17. a 18. století provedly klasicistní a barokní úpravy ve spolupráci s předními umělci.

Poslední vlastnící Thurn-Taxisové, ke kterým si přivdala Helena Bavorská (sestra Sissi), zámek také bohatě zařídili a vyzdobili. O celé historii zámku se dozvíte na prohlídce. Zámek je od roku 1999 zapsán na Seznam UNESCO.

Stezka v oblacích

Dřevěnou stezku navrhl brněnský architekt Zdeněk Fránek. Návštěvníkům nabízí nejen zábavu, ale také vzdělání. Informační tabule (12) jsou plné detailů o stezce a lokalitě Králický Sněžník. Nahoru vede síť dřevěných cest, které se navzájem kříží a proplétají.

Milujete adrenalin? Sjeďte 100 m dlouhý nerezový tobogán s okénky a zatáčkami až k úpatí rozhledny. A k rychlejšímu přesunu z jednoho patra do druhého použijte “rukáv”, což je hustá síť. Nahoře je opravdu nádherný výhled po širokém okolí. Slibujeme, že návštěvy Stezky v oblacích nebudete litovat. Nezapomeňte si s sebou vzít turistický batoh, svačinu a fotoaparát.

U břehu Tiché Orlice

Krásné přírodní bludiště najdete v Brandýse nad Orlicí. Postavilo ho v roce 2009 sdružení Brandýs ve světě na počest Jana Amose Komenského. Jan zde tu za 3 roky pobytu vytvořil světoznámý Labyrint světa a ráj srdce. Bludiště o šířce 80 cm tvoří s výškou 2 metry habr obecný. Aby bylo bludiště neprůhledné, musí se o něj majitelé velmi často a pečlivě starat. Hlavně v zimě, kdy habr opadává.

Nejrychleji se do středu dostanete po 300 metrech, průměrně vám to zabere 20 minut.