Kam na výlet s dětmi v Praze: neotřelé tipy

28. únor 2022, 0:41

Metropole zpravidla nejsou oblíbenou destinací pro rodiče s dětmi. Děti jsou přestimulované, otravné a ztrácí se v davu. Jenže rodiče už mají plné zuby zvířátek a chtějí do víru velkoměsta! Praha má co nabídnout rodičům i dětem. Kam vyrazit, vám poradíme v tomto článku.

Víkendy a prázdniny s rodinou vypadají hezky na videu a na sociálních sítích, ale často se za nimi skrývá velký stres. Když však nebudete mít přehnaná očekávání a přizpůsobíte program dětem, užijete si Prahu všichni, malí i velcí.

kdykde_vylet-s-detmi-praha

Dětský ostrov

Které dítě nemiluje hřiště? Houpy houpy, pak na kolotoč, šup na skluzavku, postavit bábovku…a pak znovu dokola. Rodiče už hřiště milují méně, i když mají radost, že se děti baví. Když venku prší, rodiče s dětmi vyráží do herniček a na atrakce pod střechou. V nejhorším to jistí kino. Ale když je hezky, příjemné prostředí na hraní poskytuje Dětský ostrov.

Najdete ho při levém břehu Vltavy, tedy na straně Smíchova, mezi mosty Jiráskovým a Legií. Otevřeno je vždy od 8 do 17 v říjnu až v dubnu a do 20:30 od května do září. Vstup je zdarma.

Na Dětském ostrově se nachází několik dětských hřišť rozdělených podle věku. Na své si přijdou děti už od 1 roku až do puberty. Děti i rodiče se občerství v místní restauraci a kochají se výhledem na centrum Prahy, labutě a parníky.

Výhodou je, že se jedná o ohraničený a přehledný prostor, takže nemusíte mít strach, že se vám větší děti někde zatoulají, zatímco popíjíte kávu. Jestliže potřebujete zázemí v podobě restaurací a toalet, za 10 minut dojdete pěšky do obchodního domu Nový Smíchov, kde uspokojíte všechny své potřeby. Také tam můžete zaparkovat.

Pasáž Světozor

Když se děti vydovádí na prolézačkách, potřebují svačinu. Když jsou ty prázdniny/víkend/cokoliv, ulevte si od režimu a dopřejte si také nějakou zmrzlinu nebo zákusek. Ideálním místem, kde seženete kvalitní laskominy, aniž byste si zruinovali peněženku, je Pasáž Světozor. Sídlí tam nejen Ovocný Světozor se svou širokou nabídkou dortů, chlebíčků a koláčů, ale také podniková prodejna Pedro, kde koupíte gumové bonbony už kolem 20 Kč za kilogram.

Jestli se vám podaří projít kolem sladkostí do suterénu, můžete si nejdřív dát levný, přitom kvalitní oběd v Jídelně Světozor, kde se za 129 Kč naobědváte českou klasikou jako je koprová omáčka nebo smažený řízek.

Františkánská zahrada

Odpočinout si po obědě vyrazte do Františkánské zahrady. Je to klidné místo ve vnitrobloku mezi Jungmannovým náměstím a Vodičkovou ulicí plné stínu, laviček a zeleně s oblouky obsypanými růžemi. Děti určitě zaujme další dětské hřiště a rodiče další kavárna. Jestli si chcete užít i nějaké výdobytky globalizace, kousíček od vchodu do zahrady narazíte na Starbucks.

Hřiště pod Karlovým mostem

Chcete dětem ukázat krásy naší vlasti, za kterými se sjíždí turisté z celého světa? Ale děti už bolí nožičky a vypadá to, že potřebují nějakou vnější motivaci. Slibte jim, že když pěkně přejdou Karlův most, aniž by se ztratily, nebo si objednaly předraženou karikaturu, bude na ně na druhé straně čekat – jaké překvapení – další dětské hřiště. Hřiště má adresu Na Kampě 523 a garantujeme vám, že i pokud znáte Prahu jako své boty, nikdy jste si ho nevšimli.

Lanovka na Petřín

Slíbili jsme neotřelé tipy a zatím se nám doufám dařilo. Na závěr si proto dovolíme trochu klasiku. Malí inženýři, řidiči a budoucí vědci (také inženýrky, řidičky a vědkyně) zaujme lanová dráha na Petřín zakončená návštěvou zrcadlového bludiště.

Lanovka je zpoplatněná tarifem Dopravního podniku Prahy, takže děti do 6 let jedou zdarma. Přepravují se i dětské kočárky.

Kdyby se vám všechna ta hřiště přece jen přejedla, vezměte děti za kulturou.