Jubilejní dvacátou sezonu letos zahájí Klub vojenské historie Bohumín

5. duben 2019, 12:37
 Jubilejní dvacátou sezonu letos zahájí Klub vojenské historie Bohumín

Bunkr Na Trati rozjíždí dvacátou sezonu, láká na muniční bedny

Jubilejní dvacátou sezonu letos zahájí Klub vojenské historie Bohumín v pěchotním srubu Na Trati ve Starém Bohumíně. Zimní přestávku využil k vylepšení prohlídkové trasy. Návštěvníky láká na nově vybavené muniční skladiště s bednami, repliky vnitřních dveří a uzávěry střílen. Bunkr se otvírá veřejnosti už v sobotu 6. dubna.  

„U příležitosti dvacátého výročí zpřístupnění bunkru jsme pro veřejnost připravili zajímavé novinky. Atraktivní jsou především repliky muničních beden pro protitankový kanón vz. 36 a další předměty, kterými se nám podařilo vybavit muniční skladiště. Bohumínský bunkr je tak jedním z mála objektů československého opevnění, které umožňují lidem získat přesnou představu o tom, co se v místnosti určené k uskladnění munice nacházelo,“ vysvětlil Michal Hejda z Klubu vojenské historie Bohumín.

Členové klubu zajistili také osazení vnitřních dveří srubu přesnými replikami, vyrobenými podle předválečných plánů. „Expozici jsme rozšířili také o uzávěry střílen, přes které vojáci pozorovali okolí. Návštěvníci budou mít možnost vžít se do jejich role a vyzkoušet si, jaké to bylo hlídat objekt,“ doplnil Hejda.

Ke dvacetiletému jubileu vydal bohumínský klub speciální turistickou vizitku a propagační předměty objektu rozšířil o kovové placky. Na období letních prázdnin připravuje tradiční noční provázení, dětský den a další akce.

Pěchotní srub může veřejnost navštívit od dubna do konce září každý víkend a také během státních svátků. Klubu se daří i nadále držet příznivé vstupné, dospělí zaplatí 50 Kč, děti do 15 let mají prohlídku zdarma.

Kromě objektu MO-S5 Na Trati, který postupně prochází rekonstrukcí už od roku 1999, pečují bohumínští bunkráci ještě o jeden pěchotní srub, a to MO-S4 Šedá vila. Do jeho opravy se pustili poprvé v roce 2003. Přístupný je po předchozí domluvě a v předem stanovenou dobu. Oba pěchotní sruby vznikly jako jedny z prvních podle francouzského vzoru v letech 1935 - 1936 v rámci ochrany státní hranice.

Více informací lze najít na www.bunkr-bohumin.cz, na Facebooku a Instagramu.