Juan Diego Flórez - hlavní hvězda MHF Český Krumlov 2016

15. červen 2016, 23:54
Juan Diego Flórez - hlavní hvězda MHF Český Krumlov 2016

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov pozval k oslavě 25. výročí jednu z největších operních hvězd současnosti, peruánského tenoristu Juana Diega Flóreze. Jeho galakoncert se uskuteční 16. července pod širým nebem v Pivovarské zahradě.

Juan Diego Flórez jako mladík zpíval rock a pop a obdivoval Elvise Presleyho, klasická hudba ho uchvátila teprve později. Pochází z hudební rodiny, jeho otec zpíval tradiční peruánské písně, matka organizovala koncerty a svého syna v hudebních aktivitách velmi podporovala. Operní debut Juana Diega Flóreze se odehrál na Rossiniho operním festivalu v Pesaru, kde na poslední chvíli zaskočil za nemocného kolegu v opeře Matilde di Shabran. Jeho vystoupení vyvolalo doslova senzaci. „Měl jsem zpívat jednu z malých rolí, ale náhoda tomu chtěla, že jsem dostal šanci vystoupit v hlavní úloze Corradina. Musel jsem se ji naučit za pár dní. Byl to zlomový bod v mé kariéře.“ Krátce nato dostal pozvání do milánské La Scaly, kde pod taktovkou Riccarda Mutiho ve svých 23 letech otevíral novou operní sezónu. O rok později debutoval v Královské opeře v Londýně. Od té doby vystoupil na všech významných operních scénách světa včetně Metropolitní opery, Pařížské opery, Vídeňské státní opera ad., pod vedením předních dirigentů. Uznání se mu dostalo zejména za role v operách Rossiniho, Donizettiho a Belliniho. „Všechno to pro mě bylo až neskutečné. Ale v této branži je důležité mít pevné nervy. Vždycky jsem šel do všeho po hlavě a vyplatilo se mi to. Náhoda a štěstí samozřejmě nestačí, člověk musí být také perfektně připravený, aby mohl uspět.“

Juan Diego Flórez nahrává už patnáct let exkluzivně pro společnost Decca, pro niž natočil řadu recitálových alb a podílel se i na nahrávkách několika oper. BBC ho označila za jednoho z největších tenoristů historie. „Když zpívám, vnímám především radost ze zpěvu. Je to energie, kterou předáváte ostatním. Opery jsou různého druhu, některé jsou extrémně náročné, virtuózní, třeba opery Rossiniho, zejména jeho Le comte Ory, či opery Donizettiho a Belliniho. Jiné jsou romantičtější, jsou o vášni a zpěvu velkých slov, jako například Gounodova opera Romeo a Julie, kterou teď zpívám ve Vídni. Ale koneckonců vždy jde o to krásné proudění energie mezi vámi a publikem. A právě to je na zpěvu to nádherné.“ Juan Diego Flórez získal řadu cen včetně nejvyššího peruánského vyznamenání Gran Cruz de la Orden del Sol. V roce 2012 byl poctěn titulem „Komorní pěvec“ udělovaným rakouskou vládou a stal se také vyslancem dobré vůle UNESCO.

Juan Diego Flórez žije s rodinou ve Vídni, a i když má již deset let rakouské občanství, rád se vrací do rodného Peru, kde založil nadaci Sinfonía por el Perú podporující hudební vzdělání dětí a mládeže. „Naše nadace se zaměřuje na děti z chudých rodin. V mnoha školách jsme založili orchestry a pěvecké sbory, zároveň děti učíme životním hodnotám. Těmito aktivitami se snažíme zamezit tomu, aby propadly drogám či kriminalitě nebo se staly dětskou pracovní silou. Hudba zde funguje jako nástroj pro lepší sociální začlenění. Jsem rád, že činnost nadace trvá už pět let a že jsme svým způsobem zachránili mnoho dětí. Fakt, že hudba může pomáhat i v boji s chudobou, je úžasná věc.“ Jeho práce pro nadaci byla v lednu 2014 oceněna ziskem Křišťálové ceny Světového ekonomického fóra.

Juan Diego Flórez má dvě děti, pětiletého Leandra a dvouletou Lucii. Svatba s jeho ženou Julií, původem Australankou, se konala v roce 2008 v katedrále v peruánské Limě a stala se doslova národní událostí, živě ji přenášela i tamní televize a zúčastnil se jí mj. tehdejší peruánský prezident Alan García. Během roku žije celá rodina ve Vídni, léto pak vždy tráví v italském Pesaru. „Mám úžasnou rodinu a snažím se trávit s ní co nejvíce času. Leandro i Lucia jsou velice muzikální, oba zpívají, Leandro navíc hraje na bicí a Lucia tančí, každý den společně muzicírujeme. Když v některé opeře hostuji delší dobu, například když jsem zpíval Orfea v Londýně nebo Edgarda v Lucii di Lammermoor v Barceloně, přijede celá rodina za mnou.“ Ve volném čase rád vaří a sportuje, každý den tráví alespoň půl hodiny v posilovně, hraje fotbal a tenis. Často jezdí na představení do Vídeňské státní opery na kole, pomáhá mu to prý rozproudit krev. A nemá-li zrovna možnost jet na kole, běhá po chodbách opery, aby se před zpíváním rozcvičil. K jeho koníčkům kromě sportu patří také komponování, nechává se inspirovat mj. tradiční peruánskou hudbou.   

Na koncertě v Českém Krumlově Juana Diega Flóreze doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, rezidenční těleso festivalu, pod vedením amerického dirigenta Christophera Franklina. K chystanému vystoupení tenorista řekl: „Koncert bude reprezentativní přehlídkou mého repertoáru, zazní bel canto i francouzská romantická opera, ale chybět nebudou ani písně. Na konci svých vystoupení někdy vezmu do ruky kytaru a zazpívám nějakou písničku jen s kytarou. Budou-li si to diváci přát, zahraji i v Českém Krumlově.“