José González vydává nové album Vestiges & Claws, které představí v Praze a na letošních Colours of Ostrava

20. únor 2015, 12:54
José González vydává nové album Vestiges & Claws, které představí v Praze a na letošních Colours of Ostrava

Švédský písničkář José González vydává nové album Vestiges & Claws, které naživo představí 4. března v pražském Lucerna Music Baru a na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava (16. - 19. července, Dolní Vítkovice).

Od vydání alba In Our Nature v roce 2007 uplynulo dlouhých osm let, které José González kromě koncertování strávil vymýšlením materiálu na další sólovou desku. „Původně jsem byl rozhodnutý, že se na Vestiges & Claws budu držet minimalistického stylu, který jsem představil na předchozích dvou albech. Jenže když jsem se pustil do samotného nahrávání, zjistil jsem, že většina skladeb zní mnohem lépe s přidanými kytarami, údernějšími bicími a doprovodnými vokály. Myslím, že jsem zvolil dobře, album je díky tomuhle přístupu mnohem zajímavější a různorodější,“ komentuje José Gonzáles.

Výsledkem je album, které je oproti těm předchozím méně striktní, méně puristické. Odkazuje na tradici protest songů, hraje si s prvky excentrického folku, mísí monotónní groovy a rytmy, frustraci i optimismus. José González na Vestiges & Claws ukazuje svou sebevědomou, zároveň však svobodnou a experimentující tvář.

Stejně jako předchozí Gonzálezova alba vznikala i deska Vestiges & Claws z velké části doma v kuchyni, částečně pak ve studiu Grammofonstudion v Göteborgu. Pozornému posluchači tak neuniknou v pozadí zvuky štěbetajících ptáků, skřípání dveří nebo lidského hlasu, které se do nahrávek dostaly omylem. Gonzáles takové ruchy nikdy nemaže, je přesvědčen, že právě s nimi písně lépe odrážejí intimitu prostředí, ve kterém vznikaly.

González dodává: „Natočit tohle album bez producenta bylo mým naprosto vědomým rozhodnutím. Chtěl jsem se tím vyhnout tomu, že výsledek bude moc vypulírovaný nebo naopak moc prvoplánově působivý. A navíc mě baví dělat si věci sám, mít absolutní kontrolu nad všemi uměleckými aspekty tvorby. V minulosti jsem se od producentů, se kterými jsem pracoval, naučil spoustu triků - třeba práci s deformací zvuku nebo hru s intenzitou, která dokáže navodit příjemnější zvuk. Občas je mi vytýkáno, že má hudba je příliš zmatečná, nepřehledná, ale já ty současné přečištěné styly opravdu nemám v lásce. Spíš směřuju někam mezi Shuggie Otise a Simona & Garfunkela.

Vestiges & Claws se z řady projektů, které má González dosud na kontě, vymyká tím, že je jeho prvním albem, které obsahuje výlučně původní skladby. Většina z nich se pak nějakým způsobem dotýká tématu civilizace, humanismu a solidarity.

Ano, řekl bych, že nové album se točí kolem jedné tematické linie. Je to takový hudební detailní záběr na malinkou světlemodrou tečku uprostřed nehostinného ledového prostoru. Oslava toho, že tu vůbec jsme a do jisté míry pokus motivovat lidi, aby lépe porozuměli sami sobě a žili lepší život, aby naplno využili tu omezenou dobu, kterou tu mezi narozením a smrtí máme. A ještě jedna věc – tentokrát jsem se nebál použít rýmy,“ uzavírá González s úsměvem.

Festival Colours of Ostrava nabídne čtyři dny plné koncertů hvězd světové i domácí hudby, divadel, diskusí, workshopů, filmů i výtvarných aktivit. K již dříve potvzeným jménům patří Björk, St. Vincent, Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Klangkarussell, Dillon, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Faiz Ali Faiz, Avishai Cohen’s New York Division, Black Strobe, Electro Deluxe, Oscar And The Wolf, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, The Dumplings, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields, Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs, Abavuki a NO Blues.

V současné chvíli je k dostání limitovaná edice čtyřdenních vstupenek za 1.890 Kč v e-shopu Colours of Ostrava (http://eshop.colours.cz) a v síti Eventim, cena platí pro 4.000 kusů nebo do 28. února 2015. V předprodeji v eshopu je již také ubytování v kempu u areálu, parkování u areálu a parkování u kempu. Více informací na www.colours.cz.

Generální partneři: Česká spořitelna a ArcelorMittal Ostrava. Za podpory statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: Agrofert, Vítkovice – Machinery Group, Skupina ČEZ. Produktový partner: Radegast.

Leaf Off / The Cave - https://www.youtube.com/watch?v=zHGnWdwi940