Jižní Dalmácie: rozmanitá chorvatská oblast jako dělaná pro letní dovolenou

26. duben 2021, 0:31
Jižní Dalmácie: rozmanitá chorvatská oblast jako dělaná pro letní dovolenou

Chorvatsko je velmi oblíbeným cílem řady turistů, jelikož má rozhodně co nabídnout. Skvělou oblastí pro dovolenou je právě Jižní Dalmácie. Ta je tvořena z několika částí, mezi kterými jsou značné rozdíly. Můžete si tak snadno vybrat lokalitu, která bude přesně vyhovovat vašim očekáváním na dovolenou.

Jižní Dalmácie

Ať už hledáte cokoliv, v Jižní Dalmácii rozhodně najdete to pravé. Je totiž tvořena několika menšími oblastmi, které jsou velmi odlišné a různorodé. Můžete proto vyrazit do úrodné oblasti delty Neretvy, nebo třeba do pustého krasu, který se jižně od delty táhne. Ovšem nabízí se také celá řada dalších míst, která rozhodně stojí za návštěvu.

Zapomenout bychom neměli ani na město Dubrovník, krásné ostrovy, mezi které patří například Korčula, a také poloostrov Pelješac. Stejně jako jsou odlišná jednotlivá místa, jsou velmi rozmanité také pláže. Ačkoliv je Jižní Dalmácie poměrně odlehlá, rozhodně si jí zamiluje každý dobrodruh a náročný turista.

Kam vyrazit

Okolí řeky Neretvy je zajímavé bažinaté území, ve kterém můžete narazit na říční ramena, jezírka a kanály. Ústí do Jadranu, jeho blízkost je zde značně patrná. Neretva je velmi hospodářsky významná pro celý region. Tato oblast nabízí řadu přírodních krás a památek, za kterými si můžete udělat výlet. Oblíbené jsou plavby v loďkách v některých z místních kanálů, pozorovat můžete mnoho vzácných vodních ptáků.

Konavle

Krásná místa nabízí také oblast Konavle. I zde se můžete setkat s kontrasty – nejzajímavější jsou horské masivy v kombinaci s úrodnými nížinami, mořem a plážemi. Narazit zde můžete i na rozlehlé vinice. Obyvatelé zde žijí v obcích a osadách, mezi ty největší patří Cavtat, Gruda a Čilipi. Právě Cavtat je oblíbený díky členitému pobřeží, bohaté vegetaci a luxusním místům k ubytování.

Pelješas

Poloostrov Pelješas je dokonalou lokalitou pro milovníky letní atmosféry, krásné přírody a vína. Podél pobřeží se táhnout vysoké hřebeny mezi kterými se rozkládá úrodná půda s vinnou révou. Příroda je zde opravdu zajímavá, navíc zde narazíte na krásné pláže. Ty nejkrásnější nabízí malé město Orebić, ovšem oblíbenými jsou také Kučište, Trstenik či Trpanj.

Dubrovník z blízka

Dubrovník je atraktivní město, turisté se do něj velmi rádi vracejí. Pokud jste ho tedy ještě nenavštívili, měli byste to napravit. Nabízí totiž krásné pláže a spoustu sluníčka, díky kterému si ho zamilujete. Historické jádro je obklopeno masivním opevněním s 15 věžemi.

Jestliže tedy máte rádi procházky s krásným výhledem za příjemného počasí, je Dubrovník skvělou volbou. Jistě vás potěší také velké množství zeleně, nejvíce vás zaujmout citronovníky a pomerančovníky. Navíc je zde také bohatá nabídka kulturních akcí. Dubrovník se pyšní dokonalým počasím, po většinu roku zde totiž svítí slunce. Proto byste si rozhodně neměli zapomenout sluneční brýle.

Nejlepší ubytování

V Chorvatsku se nabízí různé možnosti ubytování, ovšem tím nejlepším jsou nepochybně soukromé apartmány Chorvatsko. Tato země je totiž známá skvělými příležitostmi, kdy si ubytování můžete pronajmout přímo od majitele. Díky tomu je tak zajištěna nízká cena a spolehlivé ubytování. Můžete se tak těšit na komfortní pobyt v pohodlí, přičemž nebudete muset platit vysoké částky za hotelový pokoj.

Chorvatsko je perfektním místem pro dovolenou, ať už si chcete užít klidných dní na pláži, nebo snad hledáte aktivní dovolenou, při které získáte spoustu nových zážitků. Jižní Dalmácie se totiž opravdu může pyšnit velkou nabídkou rozmanitých lokalit. Na své si tak přijdou milovníci přírody, kultury, ale také ti, co chtějí poznat historii a místní život.

Zdroj obrázku: xbrchx / Shutterstock.com