Jiří Bělohlávek převezme v newyorské Carnegie Hall Cenu Antonína Dvořáka

13. listopad 2014, 15:45
Jiří Bělohlávek převezme v newyorské Carnegie Hall Cenu Antonína Dvořáka

Letošním laureátem Ceny Antonína Dvořáka se stal dirigent a významný propagátor české hudby Jiří Bělohlávek.

Významné ocenění převezme již tuto neděli na slavnostním aktu v jedné z nejprestižnějších koncertních síní světa - newyorské Carnegie Hall. Právě zde, na místě světové premiéry Dvořákovy symfonie „Z Nového světa", v odpoledních hodinách toto ikonické dílo Jiří Bělohlávek předvede osobně – v čele své domovské České filharmonie. Ta aktuálně sklízí ovace na turné po Spojených státech. Cenu uděluje Akademie klasické hudby, která je pořadatelem Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.
Ocenění bude Jiřímu Bělohlávkovi, jenž je podepsán pod mimořádnou kolekcí všech symfonií Antonína Dvořáka, předáno z rukou ministra kultury ČR Daniela Hermana. Stane se tak za účasti významných osobností kulturního, společenského i politického života z České republiky i USA. Svou účast přislíbili například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, prezident Kennedyho centra Michael M. Kaiser, filantrop, mecenáš a zakladatel investiční skupiny KKCG Karel Komárek či umělecký ředitel Carnegie Hall Clive Gillinson. Této výjimečné události se osobně zúčastní také vnuk našeho největšího skladatele Antonín Dvořák III, který odkaz svého dědečka stále bedlivě sleduje.

„Péče o odkaz a propagaci díla Antonína Dvořáka jako našeho největšího skladatele je hlavním cílem Akademie klasické hudby i festivalu Dvořákova Praha. Nesmírně si ceníme toho, že slavnostní akt předání Ceny Antonína Dvořáka hostí tak významná instituce, jako je Carnegie Hall. Už proto, že je s Dvořákovým životem a dílem neodmyslitelně spjata," dodává Robert Kolář, ředitel Akademie klasické hudby. Jiří Bělohlávek obdrží v Carnegie Hall tradiční skleněné violoncello, které vyrobili podle návrhu akademického architekta Jiřího Pelcla skláři společnosti Moser.

Koncert České filharmonie a předání Ceny Antonína Dvořáka jsou součástí oficiální prezentace české kultury ve Spojených státech amerických u příležitosti 25. výročí Sametové revoluce a Roku české hudby 2014.

Více informací na www.dvorakovapraha.cz