Jeskyně Moravského krasu

26. srpen 2014, 9:59
Jeskyně Moravského krasu Jeskyně Moravského krasu

Kateřinská jeskyně a jeskyně Balcarka

Naše nejnavštěvovanější jeskyně jsou dlouhodobě Punkevní jeskyně s propastí Macochou. V letošním roce zde probíhá výstavba nové vstupní budovy, což je pro návštěvníky, ale i zaměstnance složité období. Přestože byl provoz zachován i po dobu stavebních prací, nejsou zde plně dostupné všechny služby, na které jsou návštěvníci zvyklí. Věříme, že po otevření nové budovy zde turisté naleznou služby na mnohem vyšší úrovni než doposud.

Pokud si plánujete návštěvu jeskyní Moravského krasu, nemusejí to však být jenom Punkevní jeskyně.

Dáte-li se z parkoviště u Skalního Mlýna vpravo, po pár krocích dojdete k další jeskyni – Kateřinské. Ta je trochu ve stínu známějších Punkevních jeskyní, ale krásou výzdoby si s nimi v ničem nezadá.

Naleznete zde největší veřejnosti zpřístupněnou prostoru v České republice – Hlavní dóm – s rozměry 97x44x20 metrů. Pro výbornou akustiku je sál často využíván pro koncerty. Naprostým unikátem je skupina úzkých, až čtyři metry vysokých hůlkových stalagmitů – Bambusový lesík. Symbolem jeskyně je barevně osvícený kamenný útvar zvaný Čarodějnice. Délka prohlídky pro návštěvníky je přibližně půl hodiny, teplota v podzemí je kolem 8 stupňů. K případné návštěvě koncertů pořádaných v jeskyni doporučujeme sledovat stránky www.caves.cz.

Zhruba o tři kilometry dále je jeskyně Balcarka. Její vstupní portál byl znám od nepaměti, ale systém chodeb a dómů byl postupně objevován v letech 1923–1948. Patří mezi nejkrásnější prostory Moravského krasu, krápníková výzdoba na stěnách stropech je velmi bohatá. Hojné jsou ze země vyrůstající kuželové stalagmity různých tvarů, návštěvníky však zaujme hlavně barevnost krápníkové výzdoby, jsou zde v široké škále odstínů žluté, béžové a červenohnědé. Jeskyně je významným nalezištěm paleolitických památek, jsou zde zdokumentovány opracované kameny, kosti i zbytky ohništ. V sedimentech se dochovaly i tisíce koster převážně drobných živočichů, kteří zde žili na konci poslední doby ledové. Délka prohlídky je 45 minut, teplota kolem 8 stupňů.

 

Více informací o všech akcích ve zpřístupněných jeskyních, návštěvní době a cenách vstupů najdete na www.caves.cz