JAZZFESTBRNO nabídne prověřené hvězdy i nové talenty

31. leden 2014, 9:23
JAZZFESTBRNO nabídne prověřené hvězdy i nové talenty

Třináctý ročník mezinárodního festivalu JAZZFESTBRNO láká na dvě desítky jazzových hvězd z domova, Evropy i USA. Vedle vystoupení tria pianisty Brada Mehldaua, vokalisty Gregoryho Portera a kultovního varhanního tria Larry Goldings, Peter Bernstein, Bill Stewart se fanoušci jazzu a world music mohou těšit na brněnskou premiéru virtuosního libanonského trumpetisty Ibrahima Maaloufa 14. dubna v klubu Fléda.  

JAZZFESTBRNO v posledních třech letech postupně expanduje do celého jara, třináctý ročník začíná už 6. března, končí 25. května a navštíví nejrůznější místa konání od komorních klubů po Janáčkovo divadlo. Festival se těší mimořádné popularitě, závěrečný koncert Gregoryho Portera je již prakticky vyprodán a pořadatelé jej proto přesouvají do většího Bobycentra. Doposud zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

Festival si dlouhodobě buduje renomé jak koncerty světových hvězd, tak odvážnou a objevnou dramaturgií. „Vedle současných jazzových superstars nabídneme i špičkové zahraniční hudebníky, kteří si popularitu v našich končinách teprve budují,“ vysvětluje umělecký ředitel Vilém Spilka z pořadatelské agentury 24-7 Promotions. „U nás zatím nedoceněným fenoménem je jednoznačně trumpetista Ibrahim Maalouf, prostor dostanou i polský vibrafonista Bernard Maseli, izraelský kytarista Assaf Kehati nebo mezinárodní formace Fly Agaric. Nezapomeneme samozřejmě ani na domácí scénu, jež vyplňuje téměř polovinu programu.“

Tuzemskou jazzovou scénu bude reprezentovat nové trio Roberta Balzara, kapela saxofonisty Rostislava Fraše s hostujícím italským pianistou světové úrovně Antoniem Faraem i aktuální projekty Romana Pokorného a Víta Křišťana. Příležitost dostane také experimentální scéna v čele s kapelami Limbo, Fly Agaric a E Converso. Mainstreamový jazz evropské úrovně zahraje Miroslav Hloucal Quartet a fúzi folklóru s jazzem nabídne kapela Radovana Tarišky s hostujícím klavíristou Benito Gonzalezem z Venezuely.

Informace k festivalu naleznete na www.jazzfestbrno.cz, Vstupenky na koncerty v cenách od 90 do 690 Kč jsou k dispozici od 1. února v prodejní síti Ticketportal (www.ticketportal.cz) a běžných předprodejích. V minulých letech na festival zavítali např. Bobby McFerrin, Pat Metheny, Chick Corea, George Duke, Take 6, Avishai Cohen, John Scofield a další.

Kapela jednoho z headlinerů nadcházejícího ročníku brněnského JazzFestu, amerického pianisty a skladatele Brada Mehldaua, má jedinečný zvuk, jemuž se snaží přiblížit celá řada jazzmanů všech generací.Mehldau, který se vypracoval jako nejvlivnější světový jazzový umělec, patří do nejvyšší ligy jazzových a crossoverových hudebníků a jeho umělecký vývoj inspiruje početné pokračovatele po celém světě. Jazzoví fandové mají příležitost zažít koncert sestavy, kde na kontrabas exceluje Larry Grenadier a na bicí Jeff Ballard.Mehldau v současnosti dělí svoji uměleckou pozornost mezi celou řadu hudebních projektů na pomezí žánrů a svou parádní disciplínu, tedy hru v triu, si hýčká pouze pro výjimečné příležitosti.

Rozruch, který Gregory Porter způsobil svým raketovým startem po vydání druhého alba, zdaleka nekončí! Jeho novinka Liquid Spirit získala před několika dny Grammy za nejlepší vokální jazzové album. Do Brna přijede sympaťák Porter už jako etablovaná hvězda na pomezí jazzu, soulu a R´n´B právě s čerstvým třetím albem Liquid Spirit natočeným pro významné vydavatelství Blue Note. „Gospel, soul a jazz se na albu Liquid Spirit pojí v dokonalé symbióze,“ charakterizuje album hudební publicista Petr Vidomus, „a sám zpěvák pravděpodobně necítí nijakou potřebu definovat či klasifikovat svoji tvorbu – zcela přirozeně a s respektem k výchozím kořenům proplouvá mezi styly. Sázka na originalitu se v jeho případě mnohokrát vyplatila.“

Ibrahim Maalouf je pro české hudební fanoušky zatím skrytým pokladem, ač už na zdejší pódia v minulosti sporadicky zavítal. Pochází z libanonského Bejrútu, ale mimořádné popularitě se těší především ve svém druhém domově, Francii, kde v rámci intenzivních turné obráží nejprestižnější destinace včetně legendární pařížské Olympie. Maalouf je dnes skutečnou hudební osobností a nenechává se žánrově omezit. Svoje hudební vzory, mezi které v jedné rovině řadí Milese Davise, Dizzyho Gillespieho, Mahlera, Bacha, Mozarta, hip hop, francouzské šlágry, elektroniku a pop music, dodnes podvědomě promítá do vlastního stylu pracujícího ještě s prvky arabskými, jazzrockovými i funkovými. S publikem to umí jako málokdo, ve Francii vyprodává obří koncertní sály a jinde ve světě cestuje po prestižních festivalech. Natáčel a koncertoval s Elvisem Costello, Stingem, Erikem Truffazem a dalšími, ale nejdůležitější věcí pro něj zůstává vlastní tvorba. Tu zachycují mimořádně úspěšná alba Diasporas (2007), Diachronism (2009), Diagnostic (2012) a Illusions (2013). S repertoárem z posledně jmenovaného alba Maalouf dorazí 14. dubna i do Brna.