James Newman - My Last Breath - nový singl a videoklip

8. duben 2020, 10:45
James Newman - My Last Breath - nový singl a videoklip

James Newman by odhodlán letos vybojovat vítězství pro Velkou Británii v mezinárodní hudební soutěži skladeb The Eurovision Song Contest v nizozemském Rotterdamu.

Rodák z Yorkshire, nyní žijící v Londýně, britský zpěvák a skladatel James Newman byl na soutěž vyzbrojen skladbou “My Last Breath”, skladbou o jednotě, lásce a odhodlání. K mezinárodnímu souboji skladeb Eurovision Song Contest letos bohužel nedojde, ale byla by velká škoda tuto skladbu do hudebního světa neposlat.

Úspěšný skladatel podepsaný pod publishingovou značkou Black Butter/BMG, již v roce 2014 získal Brit Award za spoluautorství megahitu “Waiting All Night” drum and basseových Rudimental a je spoluautorem skladeb umělců jako Ed Sheeran, Jess Glynne, Little Mix, Calvin Harris, Olly Murs, Jessie Ware, Kesha, Kaiser Chiefs a samozřejmě svého mladšího bratra, slavného Johna Newmana.

Jeho vlastní umělecká kariéra se na několik let zastavila, ale opět se nastartovala hitem “Therapy“ holandského producenta Armina Van Buurena, která je oba vynesla na špici rádiových žebříčků v Holandsku.

Nabídku napsat skladbu pro Eurovizi James přijal krátce před loňskými Vánocemi a v polovině ledna on a jeho tři přátelé, všechno áčkoví hudební skladatelé, odjeli na zimní prázdniny.

“Chtěli, abych napsal velkou, povznášející skladbu s pozitivním poselstvím, a to jsem také udělal,“ říká James Newman.

“Všichni jsme otužilci a každý leden si pronajímáme chatu někde, kde můžeme v zimě plavat,” vysvětluje James. “Letos jsme jeli do Appinu, na západní Vrchovině, kde jsme plavali v ledovém jezeře a chodili po okolí. Lezli jsme po horách a při zdolávaní vrcholů jsme tu píseň vyloženě hledali. Říkali jsme si, že tady někde ta skladba je, jen ji musíme najít.”

Spoluautoři skladby nejsou žádní začátečníci. Adam Argyle (Dua Lipa, Rita Ora, James Arthur) přijel vybaven klávesami a akustickou kytarou, Iain James (Emeli Sande, Anne Marie, Little Mix) již v minulosti vítěznou skladbu pro Eurovizi napsal, a to v roce 2011. Posledním z týmu je hitmaker Ed Drewett (One Direction, Jonas Blue, Craig David).

Když tato čtveřice Skotsko opouštěla, skladba “My Last Breath” byla na světě, včetně autentického textu o hlubinných potápěčích, přežití a zachování víry.

“Jsem na tuto skladbu pyšný, hlavně na poselství, které nese, a to je podle mě to, na čem záleží,” říká James. “Jednota, to bylo to slovo, které jsem měl po celou dobu v hlavě. Tématem je být tu pro někoho. Myslel jsem hlavně na svou ženu, takže v základu jde i o lovesong, ale týká se jakékoliv situace. Text jsem chtěl mít hodně zapamatovatelný, hlavně refrén. Musela to být písnička, kterou by si se mnou mohl zazpívat každý, kdybych vyhrál.“

Ke skladbě „My Last Breth“ vznikl mrazivý videoklip, jehož ústřední postavou je Wim Hof, extrémní sportovec z Holandska, který se proslavil svou schopností snášet extrémně chladné prostředí.