Jak zrušené koncerty pomohly gramofonovým deskám?

7. srpen 2021, 0:32

Pandemie koronaviru sice na dlouhou dobu úplně zrušila koncerty a hudební festivaly, nicméně láska lidí k hudbě v tomto období rozhodně neopadla. Jedním z důsledků je i opětovný vzrůst obliby gramofonových desek.

pixaby-audience-1850119_960_720

Gramofonové desky: historie a současnost

Gramofonové či vinylové desky (zkráceně vinyly) byly od konce 19. století až do 80. let 20. století nejrozšířenějšími nosiči zvukového záznamu. Tento trend se ovšem začal měnit od konce 80. let 20. století, kdy je z této pozici vystrnadily kompaktní disky (CD). V následujících desetiletí se zdálo, že gramodeskám definitivně odzvonilo, když je kupovali v podstatě už jen sběratelé a dýdžejové (ti ovšem časem vesměs také přešli na digitální média). V posledních letech se nicméně gramofonové desky opět začaly dostávat prodávat více, a to navzdory existenci služeb pro streamování hudby, jako je např. Spotify, případně hudebních souborů ve formátu MP3 apod.

 pixabay_02_pexels-photo-164853

Prodej gramofonů je rovněž na vzestupu

Společně s opětovným zájmem o vinyly pochopitelně vzrůstá i poptávka po gramofonech. I tato zařízení pro přehrávání hudby tedy zažívají určitý návrat. Spousta milovníků muziky totiž preferuje poslech analogové záznamu zvuku z gramodesek před digitálním záznamem, což může mj. souviset s nostalgií a aktuálním trendem obliby retro věcí. Pokud se nicméně podíváte na test gramofonů, sami rychle zjistíte, že se v žádném případě nejedná pouze o předpotopní produkty, ale o moderní zařízení zaručující vysoce kvalitní zvuk, a to nejen při přehrávání nových vinylů, ale také starších gramofonových desek, které má mnoho lidí spojeno se svým dětství či mládím.

pixabay_03_pexels-photo-6041621

Vliv pandemie koronaviru na hudební průmysl 

Jak už jsme naznačili výše, vzestupnou tendenci v oblibě gramofonů a vinylů je možné pozorovat už několik let. Do tohoto trendu navíc v průběhu posledního roku a půl zasáhla i pandemie koronaviru SARS CoV-2. Pro milovníky hudby byly před jejím počátkem gró existence koncerty a hudební festivaly, bez nichž se ovšem najednou museli obejít. Proto svou lásku k muzice začali projevovat jiným způsobem. Na místo lístků na koncerty si totiž začali více kupovat gramofonové desky svých oblíbených interpretů. To se samozřejmě projevilo na celkové prodejnosti vinylů, která výrazně vzrostla. Lidé totiž navíc trávili více času doma a ne každý chce trávit veškerý svůj volný čas u počítače. 

Gramofonové desky jsou dražší, poměrně snadno se poškodí a navíc se o ně majitelé musejí více starat. Ani tyto zdánlivé nevýhody oproti kompaktním diskům (a notabene proti hudebním souborům a streamovacím službám) ovšem nemají na jejich prodej vliv. Za první polovinu letošního roku tak došlo k zajímavému úkazu, který by se zdál ještě před několika lety takřka nemyslitelným. Podle analytické společnosti MRC Data se totiž během šesti měsíců roku 2021 prodalo 19,2 milionu gramofonových desek. Zarážející je ovšem především skutečnost, že se ve stejném období prodalo pouze 18,9 milionu kompaktních disků. Vinyly se tak opět vrátily na vrchol v prodejnosti hudebních nosičů!

Stanou se gramofonové desky opět hitem? 

Výše nastíněný trend vzrůstu obliby vinylů potvrzují i čeští prodejci, neboť rovněž u nás se pandemie koronaviru projevila přísnými plošnými opatřeními. Obecně by se tedy dalo konstatovat, že gramofonové desky zažívají triumfální návrat. Jenže ve skutečnosti hudebnímu průmyslu stále více dominují streamovací služby a prodeje fyzických nosičů neustále klesají. Koncerty a festivaly jsou navíc aktuálně povolené, byť s určitými omezeními, což se vzhledem k výše uvedeným skutečnostem na prodeji gramofonových desek zřejmě rovněž projeví. Takové konstatování ovšem nic nemění na tom, že jsou gramodesky oblíbené už přes 125 let. To je samo o sobě obdivuhodné.

Foto: © Pixabay