Jak vybrat ten nejlepší fotomobil na výlety

14. prosinec 2020, 11:38
Jak vybrat ten nejlepší fotomobil na výlety

Není žádným tajemstvím, že moderní smartphone v podstatě vytlačil z trhu kompaktní fotoaparáty. To jsou ty přístroje, který jsme před lety nosili na každý výlet, na každou dovolenou. Fotit něco takového mobilem totiž bylo nemyslitelné. Ta doba je ta tam. Dnešní fotoaparáty v mobilních telefonech jsou schopny vykouzlit opravdu velmi kvalitní fotky. Všechno samozřejmě má ale svá „ale“. V našem článku se podíváme na to, jak vybrat dobrý fotomobil, z jehož fotek budete mít opravdu radost.

V hlavní roli cena

Jedním z hlavních „ale“, které promlouvá do kvality výstupu fotoaparátů z mobilního telefonu, je cena. Platí poměrně jednoduchá poučka, drahý telefon dobře fotí. Levný telefon fotí podstatně hůře. Je také úplně jedno, kolik má objektivů, protože u levných telefonů zpravidla výrobci přidávají objektivy takzvaně „do počtu“, aby to vypadalo dle dnešních měřítek dobře, a aby to vypadalo, že máte drahý telefon. Kvalita takových objektivů u telefonu řekněme do 10 000 Kč, však není příliš vysoká.

Do kvality u mobilní fotografie dnes hodně promlouvá také postprocesing, který nemají zdaleka všichni výrobci zvládnutý úplně ideálně. Můžete se tak na relativně dobré optice setkat s nepříliš povedenými snímky za různých specifických světelných podmínek, či u specifických scén.

Pokud chcete pomýšlet na kvalitnější fotky, určitě musíte mířit do cenové hladiny nad 10 000 Kč. Cokoliv pod touto cenou bude zabaleno do mnoha kompromisů. Nad 10 000 Kč už ale lze najít kvalitní fotomobily, ideální však bude, když si laťku posunete na 15 000 Kč a více. Určitě stojí za zvážení podívat se také na některý nezávislý test, který vám představí zajímavé mobilní telefony na trhu. Takové recenze samozřejmě obsahují smartphony z různých cenových kategorií, kde si vyberete z toho, co je nejblíže vaší peněžence.

Co budete fotit?

Pokud nemáte velký budget, určitě stojí také za zvážení, co vlastně budete chtít fotit. Některé levnější telefony, v cenové kategorii kolem zmiňovaných 10 000 Kč, totiž sice nabídnou celou řadu objektivů, které za moc nestojí, ale může zde být velmi dobrý hlavní fotoaparát, což vám může stačit. Pokud vám bude stačit výstup hlavního fotoaparátu, můžete se často spokojit i s levnějším telefonem.

Obecně platí, že je více objektivů u telefonu, pokud jsou kvalitní, pro vás znamená zejména rozšíření vašich kreativních možností. Nejčastěji se dnes u mobilních telefonů setkáte s následujícími objektivy, kdy každý je určen pro jiné druhy fotek:

  • Klasický hlavní objektiv
  • Širokoúhlý objektiv
  • Teleobjektiv
  • Makro

Drtivou většinu snímků stále uděláte hlavním objektivem. Větší kreativitu vám už nabídne širokoúhlý objektiv, který je ideální pro focení krajinek. Do objektivu se toho zkrátka více vejde. Zajímavý je také teleobjektiv nabízející dlouhé ohnisko. Některé mobilní telefony nabízejí také makro režim, kde hlavně u těch levnějších telefonů, pokud je tento objektiv přítomen, zpravidla za moc nestojí.

kdykde2

Klíčové parametry kvalitního fotoaparátu

Pokud přemýšlíte nad tím, jak poznáte dobrý fotomobil, tak je to pochopitelně podle parametrů optiky. Pro objektivy umístěné na těle mobilního telefonu platí úplně stejné zákonitosti, jako pro objektivy klasických fotoaparátů. Velmi důležité parametry jsou:

  • Světelnost snímače
  • Optická stabilizace

Každý jednotlivý objektiv, pokud jich je na mobilním telefonu více, má určitou světelnost. Čím větší světelnost, tím více světla dopadne na čip, a tím bude výsledná fotografie obsahovat méně šumu. To je obecně důležité zejména v situaci, pokud se zhoršují světelné podmínky. Pokud máte jasný slunečný den, zpravidla uděláte dobrou fotku i poměrně průměrným fotomobilem, ale jakmile je zataženo, šero, stmívá se, tak se teprve pozná dobrý fotomobil. Určitě se zaměřujte také na to, zejména pokud chcete fotit noční snímky, zda má váš mobilní telefon noční režim, a jak kvalitní má výstup.

Důležitá je pochopitelně také optická stabilizace, která vám zajistí vyšší podíl ostrých snímků. Pokud vás zajímá i video, zaměřte se také na to, zda je optická stabilizace dostupná i při natáčení videa.

Ještě se hodí zmínit, že lidé často přehnaně hledí na počet megapixelů u mobilního fotoaparátu. Skutečnost je taková, že tento parametr je vždy potřeba zasadit do kontextu dalších vlastností objektivu. Jenom megapixely dobrý fotomobil nedělají.

Co je dále důležité u fotomobilu?

U kvalitního mobilu na focení na výlety by vás ale neměla zajímat jenom otázka samotné optiky fotoaparátů. Je to sice to hlavní, ale určitě stojí za zvážení také další vlastnosti mobilního telefonu, jako:

  • Kapacita úložiště
  • Kvalita a velikost displeje
  • Voděodolnost

Pokud budete hodně fotit, ale zejména třeba také natáčet videa, určitě potřebujete dostatečnou kapacitu úložiště. Dá se říci, že takovým rozumným minimem při tomto využití mobilního telefonu je aspoň 128 GB.

Pokud budete fotit, tak z hlediska kompozice je určitě lepší mít větší displej. Na takovém displej se zkrátka lépe komponuje, lépe vidíte, co máte v záběru. Určitě také kvalita displeje a jeho čitelnost na slunci prospěje tomu, že focení bude příjemnější a budete dělat hezčí fotky.

Pokud se vypravíte s mobilem na výlet, určitě se čas od času stane, že prostě zmoknete. V takovém případě se každopádně hodí, aby mobilní telefon nabídnul voděodolnost. Do jaké míry je voděodolný, to definuje stupeň krytí IP.

Využijte dron a dohlédněte dále

Z hlediska focení určitě stojí za zmínku také možnost využít dron. Ty jsou v poslední době velmi populární. Drony můžete ovládat přímo ze svého mobilního telefonu. Můžete dohlédnout nad okolní krajinu a uvidíte mnohem dále. Pokud vám jde o dobré snímky nebo video, určitě volte dron, který má kvalitní kameru. Jedná se sice o dražší hračku, ale užijete si s ní opravdu hodně zábavy a získáte úplně jinou perspektivu pohledu na okolní krajinu.