Jak vybrat správné běžecké boty?

28. červen 2021, 11:26
Jak vybrat správné běžecké boty?

Chcete začít běhat, ale nechcete se nechat odradit nezdary, které sebou často nesou špatně zvolené boty? Přečtěte si pár tipů ohledně výběru vhodné obuvi: podle čeho boty na běh vybírat a na co si dát pozor?

Dvakrát měř, jednou obuj

To nejdůležitější při výběru bot na běhání je správně zvolená velikost. Ačkoliv se to může zdát jako samozřejmost, právě špatná velikost boty je často důvodem, proč se z běhání stane noční můra namísto zábavy. Odřené a zdeformované nohy totiž chtějí cokoliv, jen ne běhat po lesích a loukách. Nezapomeňte proto, že běžecké boty můžou být o celé číslo větší, než které vybíráte u běžné obuvi. Noha při běhu často nateče, a tak musí mít dostatek prostoru k pohybu. Berte na vědomí, že číslování nemusí být u všech bot stejné. Ideální tak bude hledat svou velikost podle tabulky, kde najdete rozměr v centimetrech, který odpovídá napsané velikosti. Nezapomeňte vždy připočítat i nadměrek.

Vlastnosti, které oceníte vy i vaše nohy

Pokud už běháte nějaký ten pátek, nejspíš máte vyzkoušeno, které trasy vám dělají nejlépe. Běžecké boty disponují třemi druhy tlumení. Podle cest, kterými běháte, si vyberete ten nejideálnější pro vás. Zatímco nízké tlumení bude skvělé pro měkké nerovné terény, třeba polní cesty, vysoké tlumení zase využijete při běhu na tvrdém terénu. Střední tlumení se hodí pro běh na dráze nebo na umělém povrchu. Ohled berte i na svou hmotnost. Čím vyšší je vaše hmotnost, tím větší tlumící vlastnost by měla vaše obuv mít. Dalším aspektem, na který je třeba brát zřetel, je došlap vašeho chodidla. Za tímhle termínem se skrývá pohyb, který noha při běhu vytváří. Špatně zvolený došlap má na svědomí bolest kyčlí, kolen nebo kotníků.

bezecke_boty1min

Detaily, na kterých záleží

Líbí se vám pánské běžecké boty, ale nevíte, zda jsou vhodné pro ženu a naopak? I když se může zdát, že bota je prostě vždycky bota, není to tak. Zatímco dámské boty jsou lehčí a užší, pánské boty bývají širší v oblasti nártu a mají vyšší hmotnost. Proto není dobré obouvat boty určené jinému pohlaví, i kdyby se vám sebevíc líbily. Pokud jste už rozhodnuti, které boty budou ty pravé pro vás a vaše potřeby, nezapomeňte se při běhu vybavit i kvalitními ponožkami, které budou spolehlivě a funkčně eliminovat pocení nohy i v teplých letní dnech. 

Foto: Freepik.com